23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală? - Revista Ferma
3 minute de citit

23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală?

depozitul apocalipsei foto 1 23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală?
Deponenţii au transportat lăzi cu seminţe la intrarea în depozit, o structură lungă şi îngustă care iese în evidenţă de pe un versant acoperit de zăpadă. Credit foto @newscientist.com

23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală?

Rezerva globală de seminţe din Svalbard, depozitată în grote săpate în permafrostul de pe insula norvegiană Spitsbergen, aflată la jumătatea distanţei dintre Europa şi Polul Nord, reprezintă un proiect lansat în 2008 ca o ultimă soluţie de rezervă pentru băncile de gene din lume, pentru a proteja plantele în faţa riscurilor de război, boli şi schimbări climatice, scrie Ziarul de Iași, care citează surse de la Reuters.

Depozitul arctic a primit de-a lungul anilor eşantioane din lumea întreagă şi a jucat un rol esenţial între 2015 şi 2019, în reconstruirea colecţiilor de seminţe avariate în timpul războiului din Siria.

9 STATE AU DEPOZITAT PENTRU PRIMA DATĂ SEMINȚE LA SVALBARD

Douăzeci şi trei de bănci de seminţe au participat la această operaţiune, nouă dintre ele pentru prima dată, acesta fiind cel mai mare număr de contributori noi cu ocazia unui singur transport, a precizat Crop Trust, un ONG care administrează depozitul împreună cu autorităţile din Norvegia.

Printre noii contributori se află bănci de seminţe din Bosnia şi Herţegovina, Camerun, Indonezia, Kazahstan, Kenya, Madagascar, Nigeria şi Zambia.

Lăzile aduse în această săptămână conţin seminţe ale unor plante de cultură ca: fasole, orz, fasole-pestriţă, porumb, orez, mei şi sorg.

„Conservarea diversităţii genetice în această fortăreaţă din Arctica asigură adaptabilitatea şi rezilienţa culturilor noastre, garantând securitatea alimentară pentru generaţiile viitoare”, a declarat directorul executiv al Crop Trust, Stefan Schmitz.

depozitul apocalipsei foto 2 23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală?
Credit foto @nettsteder.regjeringen.no

77 DE ȚĂRI AU REZERVE ÎN ”DEPOZITUL APOCALIPSEI”

111 bănci de seminţe din 77 de ţări deţin o rezervă în Svalbard, a anunţat Ministerul pentru agricultură şi alimentaţie din Norvegia.

Camerele depozitului, care sunt deschise doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea seminţelor la factorii de mediu din lumea exterioară, sunt menţinute la o temperatură constantă de -18 grade Celsius.

România are deja adunată o contribuţie semnificativă la banca seminţelor din arhipelagul Svalbard, aflat între Norvegia şi Polul  Nord.

depozitul apocalipsei foto 3 23 de țări au trimis recent loturi de semințe în “Depozitul Apocalipsei” din Arctica! Câte state ale lumii și-au pus la adăpost genetica vegetală?
Credit foto @www.treehugger.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →