În prima zi de august am ajuns în localitatea Vâlcelele, din judeţul Călăraşi, la ferma administrată de Claudiu Iliuţă. Aici m-a întâmpinat un adevărat muzeu al tractoarelor John Deere.
Respectul pentru trecut înseamnă încredere în viitor
Şi, cu certitudine, respectul pentru trecut înseamnă şi stăpânirea prezentului. De aceea m-a impresionat înclinaţia spre crearea unui spaţiu în care istoria se îmbină cu realitatea dinamică din ferma administrată de foarte tânărul fermier călărăşean. Apoi ordinea şi curăţenia din curtea fermei spun multe despre felul de a fi al fermierului. Ca o curiozitate, tânărul avea mai multe recipiente din plastic în maşină, pentru că toate aceste reziduuri le duce spre reciclare. Asta înseamnă că are viziune şi pentru viitorul lumii.
Cât priveşte agricultura, subiectul este dezvoltat cu încredere şi profesionalism. Înţelege limitele competenţelor şi s-a înconjurat de oameni care să-l ajute în dezvoltarea afacerii. Ceea ce e foarte bine pentru un tânăr care s-ar fi putut trece la categoria „eu le ştiu pe toate”. În plus, este un om educat, chiar finuţ, aş putea spune. Ceea ce nu l-a împiedicat să se implice sută la sută în administrarea fermei.
„Grâul va ajunge la 200 euro/t!”
Claudiu Iliuţă a achiziţionat recent şi un siloz cu acces la calea ferată, iar opţiunea de intermediar între fermieri şi piaţă capătă o nouă dimensiune. Silozul a aparţinut celor de la Expur. Din vorbă în vorbă, tânărul om de afaceri mi-a spus că vede preţul grâului urcând spre 200 euro/tonă. Chiar cu o zi înainte am aflat că grâul deja e vândut cu 188 euro/tonă, vizavi de acum o lună, când preţul era de doar 165 euro/tonă. Deşi pe 1 august afirmaţia părea un pic cam optimistă, iată că la doar câteva zile preţul grâului pe Bursa Matif avea să ajungă la 220 euro/t FOB, iar ieri, 9 august, Viorel Nica mi-a spus că a vândut grâul cu 90 bani/kg. Dus în port! Ceea ce înseamnă că tânărul fermier Claudiu Iliuţă are nas de trader!
Fermierul Claudiu Iliuţă spune că a recoltat grâul înainte de ploi de pe cele 700 hectare cultivate şi s-a închis cu o producţie medie de 7,9 t/ha, obţinute cu soiuri de grâu de la Limagrain: Avenue şi Anapurna. La rapiţă a recoltat în medie 3 t/ha şi era mulţumit pentru condiţiile de anul acesta. Foloseşte hibrizi de la trei firme mari (Pioneer, Monsanto şi KWS), pentru că te poţi „frige” atunci când mergi doar pe o genetică, oricât ar fi ea de bună, spune fermierul călărăşean.
Anul acesta, floarea-soarelui şi porumbul promit recolte de record, deşi startul culturilor nu părea prea favorabil. La floarea-soarelui, fermierul este fan Pioneer (mai ales P64LE25), ca şi la porumb. Doar că la porumb mai foloseşte în proporţie de zece la sută şi hibrizi Dekalb. P 9911 (FAO 410) este favoritul, urmat de P 9903 (FAO 360) şi P 0023 (FAO 400).
Soia a semănat pe 250 de hectare, majoritatea fiind loturi semincere cu soiul Tena de la Saaten Union, dar şi cu renumitul soi PR91M10 de la Pioneer, care pare a fi cel mai productiv soi pretabil la tehnologii intensive şi la irigat.
Tehnologiile sunt adaptate cerinţelor unei ferme mari
Claudiu Iliuţă este adeptul nutriţiei pe bază de azot lichid UAN 32%, iar fertilizarea cu azot solid o mai practică doar la culturile de primăvară. De aceea, a achiziţionat de curând din Spania încă două cisterne pentru acest tip de îngrăşământ, prin intermediul lui Joaquín González, cel care construieşte silozurile Cordoba şi dezvoltă pentru România produsele pe bază de Leonardită fabricate la Daymsa, dintre care Naturamin şi Raiza Mix au deja fani printre fermierii români şi moldoveni. Claudiu Iliuţă a folosit Naturamin la grâu (o singură trecere cu 300 g/ha) şi, faţă de martor, a obţinut un spor de 300 kg/ha. Dar aşteaptă să vadă rezultatele şi la porumb.
L-am întrebat, cu seriozitate, care ar fi primele măsuri pe care le-ar lua dacă ar fi ministrul Agriculturii. Mi-a răspuns că ar reduce : „Aş reduce birocraţia la sânge, aş continua refacerea sistemului de irigaţii cu soluţii care să scadă consumurile de energie, aş sprijini foarte mult tinerii care vor să facă agricultură şi, bineînţeles, aş face ceva ca învăţământul agricol să producă oameni care să lucreze pe utilaje şi să stăpânească tehnologiile pe care le avem în ferme”. Mi s-a părut realist şi cred că ar fi un bun politician într-o bună zi. Aşa cum se dovedeşte a fi şi tatăl său, Vasile Iliuţă, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi.
CLAUDIU ILIUŢĂ ESTE FAN JOHN DEERE ŞI HORSCH
Aproape toate utilajele cu motor din ferma Ildu sunt John Deere. Iar, cât priveşte utilajele care se leagă după tractor, am văzut o diversitate de „only the best”. Adică Horsch, Maschio – Gaspardo, Gregoire-Besson, Kverneland, Bednar sau Zavod Kobzarenko. De fapt, susţine tânărul fermier, „dacă spui John Deere şi Horsch, aproape că spui totul”! Am remarcat remorcile de reîncărcare Zavod Kobzarenko PBN-30, deoarece păreau totodată solide şi îndemânatice. Utilaje achiziţionate prin EtuFarm. Claudiu Iliuţă mi-a confirmat că este foarte mulţumit de ele. De altfel, societatea Ildu SRL se axează pe utilaje de capacitate mare pentru reducerea costurilor, dar şi din pricina lipsei de forţă de muncă. „Factorul uman este foarte important în desăvârşirea activităţii, dar este, din păcate, în suferinţă în toată economia, dar mai ales în agricultură!”
Mi-a atras atenţia un utilaj despre care, sincer, nu ştiam nimic. M-am apropiat de el şi am înţeles că e o platformă mobilă în care camioanele basculează şi de unde cerealele se transferă în vagoane. Asta pentru că la silozul pe care tânărul l-a achiziţionat în localitatea Dragalina încă nu are un mecanism automat de încărcare direct în vagoane.
De asemenea, am admirat utilaje de prelucrat solul cu lungimi de lucru de 17 m, precum ST 17000 de la Strom, tras de tractorul şenilat John Deere 9560 RT. Dar şi o combină John Deere S680i, pe care se află scris nr. 1 şi fraza „John Deere recoltează jumătate din cerealele lumii!”
Un articol publicat în revista Ferma nr. 14/219 (ediţia 15-31 august 2018)