20 de indicatori ai fertilității solului - Revista Ferma
3 minute de citit

20 de indicatori ai fertilității solului

Fertilitatea este o caracteristică foarte complexă a solului care se bazează pe 4 grupe de factori cu 20 indicatori ai fertilității solului. Care sunt aceștia?

 

I. GRUPA FACTORILOR AGROFIZICI

1. Grosimea profilului util de sol din care plantele extrag apa și sărurile nutritive. Acesta este favorabil plantelor când este mai mare de 80-100 cm.
2. Volumul edafic util cu referire la grosimea orizontului de humus care se consideră corespunzător plantelor când este mai mare de 60 cm.
3. Textura solului favorabilă este cea lutoasă, lutonisipoasă. Ea influențează regimul termic, hidric, conținutul în elemente nutritive, materia organică. Mai puțin indicată este textura argiloasă, greu permeabilă, rece, predispusă fenomenelor de tasare-compactare și care necesită lucrări de scarificare.
4. Structura solului cea mai favorabilă este structura glomerulară, cu peste 55% agregate hidrostabile cu diametrul de 0,25-7 mm. Un sol slab structurat are 25% agregate iar la peste 75% agregate hidrostabile este considerat bine structurat, cu influențe pozitive asupra regimului aero hidric, termic și de nutriție a plantelor, precum și asupra activităților biologice.
5. Porozitatea solului formată din capilare cu diametrul mai mic de 1 mm și din necapilare cu diametrul mai mare de 1 mm depinde de textura și structura solului. Nivelul optim este atunci când porozitatea este de 48-60%, din care porozitatea capilară 30-36% iar porozitatea necapilară (de aerație) de 18-24%.
6. Tasarea și compactarea solului sunt fenomene nedorite și se întâlnesc mai ales pe solurile grele, argiloase, cu conținut scăzut de materie organică și în urma lucrărilor repetate, cu utilaje grele. Aici densitatea aparentă depășește 1,5-1,6 g/cmc. Se pot ameliora prin lucrări de scarificare și administrarea îngrășămintelor organice.
7. Rezistența la penetrare este influențată de textura și structura solului, de prezența materiei organice. Rezistența la penetrare pe solul nisipos este de 15 daN/cm2 iar pe cel argilos 50-150 daN/cm2.

indicatori fertilitate sol_b

 

II. GRUPA FACTORILOR HIDROFIZI

8. Mișcarea apei în sol este datorată forțelor gravitaționale, capilare, de sugere a rădăcinilor (15-20 bari) și forțelor osmotice. De exemplu, când solul conține 9,4% umiditate, apa este reținută cu forța de 20 bari iar la 18,3% umiditate, cu 2 bari.
9. Permeabiltatea solului asigură procesul de infiltrare a apei în solul uscat și de filtrație în solul umed. Permeabilitatea este considerate insuficientă la sub 3 cm/oră și bună la 7-10 cm/oră.
10. Capacitatea de reținere a apei de către sol este considerată mică atunci când reține 300-500 mm și mare când reține 900-1200 mm.
11. Ascensiunea capilară a apei freatice este considerată favorabilă pentru plante atunci când apa freatică nu are conținut ridicat de săruri. Nivelul de ridicare a apei prin capilare depinde de textura solului. În solul cu textură grosieră se ridică 0,5-1 m iar în solul cu textură fină, la 2-3 m.

Vezi AICI GRUPA FACTORILOR AGROCHIMICI şi GRUPA FACTORILOR AGROBIOLOGICI!

un articol de
VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →