20 de hectare cu porumb culcate la pământ în câteva minute! - Revista Ferma
3 minute de citit

20 de hectare cu porumb culcate la pământ în câteva minute!

grindina 1 20 de hectare cu porumb culcate la pământ în câteva minute!Furtunile au făcut prăpăd în judeţul Timiş zilele trecute. Alin Iovi, fermier din Topolovăţ, şi-a văzut distruse complet o parte din suprafeţele pe care le cultivă, în urma unei furtuni care a ras totul în calea sa.

Vijelia a lovit cumva în diagonală iar rafalele de vânt au depăşit 100 de kilometri pe oră. Aceasta a fost însoţită de o ploaie torenţială şi grindină. Totul a durat circa 25 de minute, după care s-a putut observa dezastrul. „Eu am pierdut 20 de hectare, dar cred că sunt câteva sute de hectare calamitate în zonă. Am primit avertizare prin sistemul Ro-Alert dar mai mult decât să ne punem la adăpost nu am avut ce face”, ne-a declarat fermierul bănăţean.

Acesta lucrează circa 50 de hectare în raza localităţii Topolovăţu Mare, situată undeva la jumătatea distanţei dintre Timişoara şi Lugoj. Suprafaţa afectată era cultivată cu porumb. De altfel, Alin este unul dintre puţinii fermieri din România care cultivă porumb pentru popcorn. Din păcate, terenurile sale nu sunt asigurate astfel încât nu va putea fi despăgubit pentru pierderile înregistrate.

De ce nu a funcţionat serviciul antigrindină?

Unii fermieri se întreabau pe reţelele de socializare cum de nu a fost pus în funcţiune sistemul de împrăştiere a norilor, aşa cum se întâmplă deseori pentru a combate grindina… „Trag cu rachetele şi când trebuie şi când nu trebuie, dar acum nimic…”, spunea un fermier din zonă. „Din câte am înţeles, cei ce manipulează aceste rachete au ordin de la ministru să aştepte 5 minute după ce începe ploaia şi abia apoi să intervină, dacă mai e cazul”, ne-a explicat Alin Iovi.

Porumb pentru popcorn, o cultură de nişă

Norocul său, dacă se poate spune aşa, e că nu i-a fost afectată suprafaţa cultivată cu hibrizii de porumb pentru popcorn, o cultură de nişă foarte căutată chiar şi la noi în ţară. „Am nişte hibrizi aduşi tocmai din Statele Unite, care sunt de o calitate deosebită. Gradul de expandare este la cel mai înalt nivel. Nu găseşti în România aşa hibrizi. Ceea ce vedeţi prin supermarket sunt de obicei aduşi din Argentina. Dar porumbul de popcorn american e net superior”, consideră bănăţeanul.

grindina 2 20 de hectare cu porumb culcate la pământ în câteva minute!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →