O zi cu ploaie torențială nu este ideală pentru un eveniment în câmp, însă fermierii din vestul țării s-au bucurat enorm de precipitații, venite, după cum spun chiar ei, în al 13-lea ceas.
Aproape 650 de fermieri din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Bihor, dar şi din alte judeţe s-au adunat, pe 28 mai, pe platforma agricolă din Săcălaz a companiei Merpano, pentru a participa la „Ziua Câmpului”, sărbătoare organizată sub sloganul: „O zi dedicată Agriculturii, în câmpia roditoare a Banatului”.
35 DE COMPANII, 59 DE SOIURI DE GRÂU ȘI ORZ
În cifre, „Ziua Câmpului” Merpano din 2022 a însemnat o suprafață de 15 ha, 35 de companii din agribusiness furnizoare de inputuri și utilaje agricole cu standuri, loturi demonstrative cu 59 de soiuri de grâu şi de orz, unele comercializate deja în România, altele aflate în testare. Au fost prezentate tehnologii moderne de cultură, soluţii şi produse pentru protecţia plantelor și pentru agricultura de precizie.
MEWI şi Agrocomerţ Holding, parteneri vechi ai Merpano, au prezentat cele mai noi și performante tractoare şi combine, unele dintre acestea fiind chiar mașinile agricole cu care Merpano lucrează în câmpurile proprii.
Când ploaia s-a mai domolit, fermierii au asistat și la demonstrații cu o dronă pentru fertilizat.
Un spațiu special – KIDS Zone – a fost amenajat pentru copii, cu jocuri, animație și pictură pe față.
LIDER ÎN BANAT ȘI CRIȘANA
Societate cu capital 100% privat românesc, înfiinţată în anul 2002, Merpano a devenit, în cei 20 de ani de activitate, lider de piață în distribuția de inputuri agricole în Banat și Crișana.
Activitatea principală a Merpano este furnizarea de produse pentru protecţia plantelor de la cei mai mari producători la nivel mondial, de seminţe cu valoare genetică mare, fertilizanţi şi servicii agricole profesionale. Merpano exploatează peste 3.000 ha de teren, din care peste 250 ha sunt destinate producerii de sămânță de grâu din soiurile cele mai adaptate pentru zona de vest a țării. Din 2018, Merpano are și cea mai mare și modernă stație de condiționare de semințe din această zonă.
O ECHIPĂ DE PROFESIONIŞTI
Ce înseamnă să construiești această poziție de top în tot vestul țării, iar apoi să o păstrezi și s-o menții, în pofida unei concurențe tot mai acerbe, pe o piață provocatoare şi exigentă?
„Pentru noi, această poziție reprezintă o mare onoare, dar și o imensă responsabilitate. Generații de fermieri s-au format, au evoluat și au avut succes având ca partener firma Merpano. Această reușită înseamnă o echipă inimoasă de oameni care împărtășesc un set de valori comune – seriozitate, promptitudine, punctualitate, corectitudine în relații, respectarea promisiunilor, profesionalism”, spune Andrea TOȘCA, administrator Merpano.
Exact despre aceste valori ne-au povestit și fermierii cu care am stat de vorbă la „Ziua Câmpului”. Unii veniseră la eveniment de la peste 100 de kilometri distanță și, de aproape 20 de ani, își cumpără toate inputurile de la Merpano. Alți fermieri, mai tineri, fac agricultură de doar câțiva ani, și colaborează, de la bun început, cu Merpano.
MESAJUL MINISTRULUI AGRICULTURII, LA ZIUA CÂMPULUI
Prezent la „Ziua Câmpului” Merpano, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, s-a bucurat împreună cu fermierii de ploaie și a lăudat culturile agricole pe care le-a văzut în județul Timiș. Acesta a recunoscut însă că producțiile de anul acesta vor fi mai mici decât cele de anul trecut.
„Să-i mulțumim lui Dumnezeu și să ne bucurăm împreună de ploaie și de faptul că suntem la acest târg extraordinar de bine organizat de Merpano. (… ) Traversăm o perioadă complicată. La toate posturile TV se anunță apocalipsa. (…) O să trecem cu bine și peste această perioadă (…) datorită fermierilor care își pun în comun experiența pentru a avea rezultate extraordinare la finalul unui an agricol. (…) Sunt absolut convins că vom finaliza cu bine anul agricol 2021-2022. Nu vom avea recoltele de anul trecut, când a fost un an aproape perfect din toate punctele de vedere, dar să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce vom pune în hambare, iar grânele și alimentele pe care le veți obține să le prețuim mult mai mult. Să avem mult mai multă grijă când le vindem. Este munca dumneavoastră, făcută cu noroiul până la genunchi sau în praf, atunci când nu plouă, zi de zi în soare și trebuie să fiți respectați pentru lucrul acesta”, le-a transmis ministrul Chesnoiu fermierilor prezenți la eveniment.
Acesta a adăugat că își dorește ca Ministerul Agriculturii să pună cât mai repede în funcțiune noile unități de combatere a grindinei și de stimulare a precipitațiilor și în zona de vest a țării.
un articol de
VIOLETA MÂŢ