2 tratamente de toamnă cruciale în livezi - Revista Ferma
2 minute de citit

2 tratamente de toamnă cruciale în livezi

În această perioadă, strategia de protecţie fitosanitară a livezii include două tratamente esenţiale.

 

TRATAMENTUL I, CU PRODUSE CUPRICE

 

Cea mai cunoscută soluţie este zeama bordeleză, ce conţine 20% cupru metalic şi 80% sulfat de cupru neutralizat. Concentraţia folosită: 100 g dizolvate în 10 litri de apă.

De asemenea, în piaţă sunt şi alte fungicide pe bază de cupru, precum: Champ 77 WG (în doză de 2-2,5 kg/ha), Alcupral 50 PU (2 kg/ha), Funguran OH 50 WP (2 kg/ha).

 

TRATAMENTUL II, CU ULEI HORTICOL

În această categorie intră insecticidele cu formulare pe bază de ulei, destinate în principal combaterii păduchelui de San Jose în stadiul de iernare (dar şi alte insecte şi acarieni).

În general, se utilizează pachetele Mospilan Oli, care conţin insecticidul Mospilan 20 SG şi uleiul vegetal Toil, ca adjuvant. Concentraţia: 3 g Mospilan 20 SG + 50 ml Toil, la 10 litri de apă.

Unii pomicultori aplică Nissorun 10 WP, acaricid cu efect ovicid pentru combaterea ouălor de acarieni. În plantaţiile eco se poate utiliza Ovipron Top, un insecticid pe bază de ulei de parafină (250 ml pentru 10 litri de apă).

Livada toamna - primavara (1)_b

 

STROPIRI ÎN TREI ETAPE

 

Specialiştii susţin că tratamentele fitosanitare şi de fortifiere de toamnă-iarnă trebuie să se realizeze în trei etape: după recoltare, la începutul căderii frunzelor şi la ieşirea din iarnă.

“Imediat după recoltare se poate aplica Coribor-L (îngrăşământ organic pe bază de bor – 4 l/ha) pentru îmbunătăţirea lignificării, cicatrizarea eventualelor răni şi grăbirea intrării în perioada de repaus vegetativ, având un rol foarte important în diferenţierea mugurilor de rod la multe specii pomicole”,susţine Marius Petrache, proprietarul Marcoser.

Potrivit acestuia, cele mai importante boli vizate prin tratamentele de toamnă sunt:

• la seminţoase: rapănul şi făinarea;

• la sâmburoase: făinarea sâmburoaselor, băşicarea frunzelor de piersic, ciuperca Stereum purpureum, antracnoza, ciuruirea micotică a frunzelor sau monilioza.

În perioada de cădere a frunzelor se recomandă stropirea cu o soluţie de uree (5%), care accelerează biodegradarea resturilor vegetale şi reduce sursa de boli.

Premergător stropirilor se fac lucrări de igienă culturală: tăierea ramurilor afectate de boli sau uscate; îndepărtarea scoarţei îmbătrânite, a muşchilor şi lichenilor; adunarea şi arderea fructelor mumificate.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →