1. semănatul direct
2. produse şi culturi fixatoare de azot
„Din campania din toamnă, noi semănăm direct în mirişte, schimbând, astfel, tehnologia pentru a păstra umiditatea şi a creşte fertilitatea solului. În acest sens, am fost nevoiţi facem investiţii de peste 300 mii de euro în achiziţionarea unui tractor de 400 cai putere şi a sistemului de semănat Focus produs de Horsch. Agregatul este menit să realizeze, printr-o singură trecere, prelucrarea optimă a stratului superficial, având ataşate în faţa tractorului utilajele de prelucrarea solului şi tăvălugul, iar în spate maşina de încorporat sămânţa direct în sol, prevăzută cu echipament de fertilizare. Sistemul poate înfiinţa atât culturi de păioase cât şi prăşitoare”, susţine inginerul agronom Andi Necula, tehnologul fermei Agrodan din Matca, judeţul Galaţi.
Acesta a precizat că anul trecut, maşina a semănat peste 300 de hectare de grâu, iar în această campanie de primăvară va însămânţa alte 370 de hectare cu mazăre, porumb, floarea soarelui, orz de primvară şi soia.
„După jumătatea lunii martie înfiinţăm cultura de mazăre de primăvară, pe 40 de hectare. Noi semănăm mai târziu după ce trec îngheţurile timpurii la sol. La această dată, este ceva umiditate în sol la un nivel satisfăcător”, consideră Andi Necula.
Tehnologii inovative de fertilizare
În ferma gălăţeană, încă o noutate o reprezintă programul de fertilizare a culturilor. Iată cum explică fermierul: „Am decis să reducem undeva cu circa 30 la sută cantitatea de îngrăşăminte clasice la fertilizarea de bază şi pe vegetaţie (NPK, azot, UAN), dar am luat măsuri de a acoperi diferenţa prin folosirea produselor de fertilizare cu bacterii fixatoare de azot, dar şi de fosfor. De asemenea, vom semăna 200 ha cu culturi leguminoase fixatoare de azot (gen: măzăriche, mazăre şi trifoi) intercalat printre rândurile de porumb, floarea soarelui şi grâu. Când va ajunge la concurenţă cu grâul, vom erbicida cultura intercalată; în cazul prăşitoarelor o lăsăm până la recoltat că nu ne încurcă cu nimica”, precizează inginerul agronom.
Potrivit fermierului, dacă nu va ploua suficient până la semănat, va porni echipamentele de udare. De anul trecut, în ferma Agrodan a fost dezvoltat un sistem local de udare cu puţuri forate care asigură apa pe 200 de hectare, o treime din suprafaţa fermei.
Marian MUŞAT