Primele tratamente la viţa de vie efectuate în verde vizează combaterea manei şi a făinării.
1. Regula de 30 pentru mană (Plasmopara viticola) – după cum explică specialistul în viticultură Alfred Ştefan -se referă la condiţiile de producere a infecţiei primare, şi anume: „10oC temperatura minimă a aerului dimineaţa; 10 mm de ploaie căzută în ultimele 24-48 de ore şi 10 cm lungimea lăstarului, deci, suma celor trei factori este egal cu 30”, susţine reprezentantul KAM Specialty Crops.
Ciuperca iernează pe frunzele infectate de pe suprafaţa solului sub formă de oospori rezistenţi până la temperaturi de -25oC şi pot să supravieţuiască în sol între 5 şi 10 ani.
• Tratament. În fenofaza în care inflorescenţele s-au dezvoltat, dar butonii sunt compacţi, se recomandă aplicarea unui tratament pe bază de mancozeb, utilizând produsul Dithane M45, în doză de 2 kg/ha.
• Cele mai sensibile fenofaze sunt BBCH 60 (înainte de înflorit), când prima inflorescenţă de pe racem înfloreşte, iar capişoanele primei flori se desprind de pe receptacul, şi BBCH 69 (sfârşitul înfloritului), când toate florile au corola/capişoanele căzute şi se observă cele 5 stamine libere. De aceea, Alfred Ştefan recomandă două tratamente succesive cu Zorvec™ Zelavin® Bria, produs ce aparţine unei noi familii chimice de fungicide pentru combaterea bolilor cauzate de ciupercile oomycete.
2. Făinarea(Uncinula necator).„Pentru fenofaza struguri în pârgă (când boabele sunt moi la atingere) se aplică Karathane Gold 350 EC, în doză de 0,5 l/ha. De asemenea, când se dezvoltă boabele şi la începutul coacerii se poate utiliza 0,225 l/ha de Talendo, iar la compactarea ciorchinelui, produsul Systhane Forte (0,2 l/ha)”, recomandă Alfred Ştefan.
Un mare pariu!
În plantaţia lui Paul Fulea, viticultor din Dobrogea, cele 120 ha de vie pe rod au suferit foarte mult în ultimii doi-trei ani din pricina secetei. „Încă nu există suficientă coardă pe care s-o lăsăm pentru producţie, dar nici nu ştim dacă va pleca în totalitate. Suntem în întârziere, faţă de anii normali, cu circa trei săptămâni. Încă este un mare pariu”, ne-a declarat fermierul.
Primul tratament aplicat a fost pe bază de polisulfură de calciu pentru igienizarea plantaţiei. Întrucât, luna aprilie a fost rece şi umedă, Paul Fulea se aşteaptă la un atac al acarienilor şi la „bătălia” cu făinarea.
Dobrogeanul lucrează în sistem bio 4 hectare, cu Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir, pe care aplică tratamentele ecologice de rigoare.
Click AICI şi vezi ce alte intervenţii sunt prioritare în podgorii în această perioadă!
un articol de
MARIAN MUŞAT