Licitarea pășunii comunei vâlcene Vaideeni a produs o serie de nemulțumiri în rândul crescătorilor de animale. Un grup al acestora și-a exprimat supărarea pentru faptul că s-a ajuns la un preț de 10 ori mai mare decât cel de pornire.
Oamenii reclamă faptul că la nivel de Primărie nu s-a găsit înțelegere prin care să fie împăcați și văcarii, și oierii și să se evite competiția acerbă și sumele exagerate!
”Pășunatul pe curba de nivel”
„Supărarea noastră este că Primăria nu a ținut cont de văcari și de oieri și s-au licitat toate suprafețele de pășune la un loc. Puteau să ne împartă pășunea în mod egal, că ne înțelegeam noi. Suntem 12-13 fermieri cu vaci, avem terenuri montane de 15-20 de ani, trebuia să ne împartă munții, astfel încât pe pășunile mai joase să fi pășunat vacile și la înălțime mai mare – oile; aci ne putea mulțumi primarul pe toți!”, consideră crescătorii de animale, susținând că s-a dorit să se câștige concesiunea de către cine dă mai mult, ca să intre bani la bugetul local.
”Patru dintre concesionari au luat 4 munți”
Crescătorii nemulțumiți susțin că la licitația cu strigare din 8 martie 2024, la care au fost scoase 600 ha de pășune alpină, aferentă a 6-7 munți, au participat vreo 20 de crescători de vaci și oi. Reclamanții spun că vreo câțiva oieri cu animale de până la 2.000 de capete au ridicat prețul până la 2.500 lei/ha/an! ”Patru dintre aceștia au luat 4 munți, fiecare cu pășune montană de până la 200 ha”, au precizat crescătorii nemulțumiți.
De voie, de nevoie, au semnat contractele pe 10 ani
Astfel, câștigătorii se obligă să achite 30% din valoarea adjudecată până la 1 iunie; restul de 70% trebuind a fi plătit până la sfârșitul lunii noiembrie 2024. Și e vorba despre cifre cu 4 și 5 zerouri!
Unul dintre fermieri susține că și-a adjudecat o parcelă de 24 ha, în Munții Căpățânii, la 2.325 lei hectarul. O avusese în exploatare de vreo 15 ani. „Nu m-au ținut curelele să licitez mai mult, am semnat contractul, că n-am avut ce face. La fermă, am investiții serioase de circa 200.000 lei (adăposturi și dotări moderne, aducțiune de apă de la 4 km distanță, brânzărie…), și-s bun de plată acum cu aproape 60.000 de lei. În toamnă, am să văd dacă pot merge mai departe”, ne-a declarat acesta.
Ce ne-a răspuns primarul comunei?
Contactat de revista Ferma, primarul din Vaideeni, Achim Daniel Băluță, declară: „Cei care au sesizat ar trebui să aibă în vedere două lucruri. Într-adevăr, chiar dacă au administrat suprafețe de teren de 20 de ani, aia nu înseamnă că sunt și proprietari pe ele. Al doilea lucru, eu nu aveam temeiul legal ca să le dau lor acele terenuri. Ei când s-au înscris la licitație, nu le-a băgat nimeni mâna în buzunar, noi am plecat de la 250 de lei/ha/an. Că ei s-au dus la 2.400 de lei, nu e vina noastră! Îi înțeleg că e foarte greu și pentru ei, dar nu i-a obligat nimeni! Oricum, la anul o să rezilieze toți contractele și o să liciteze din nou! Am mai avut un caz în urmă cu ceva ani – o licitație la peste 2.000 de lei/ha și ulterior s-a renunțat la contract!”.
Primarul susține că ani de zile fermierii s-au certat pe pășune; mai era puțin „să-și dea cu parii-n cap”. „Am scos circa 600 ha, în loturi de circa 30 ha, tot în speranța că: ai animale, ți-ai luat un lot, ți-e suficient!”, a adăugat Achim Daniel Băluță.
BUNĂSTAREA ANIMALELOR, MAI PRESUS DE AMBIȚII
„Noi avem efective foarte mari de animale în comuna Vaideeni și nu avem unde să le ducem. Ne-ar trebui să avem de 10 ori suprafața de pășune existentă ca să-i mulțumim pe toți crescătorii! În țară, 80% din izlazuri sunt nepășunate! Sau sunt doar în acte! Și nu vor (autoritățile locale n.n.) să le închirieze la alții din alte părți, că le sar localnicii în cap! Aici ar trebui să intervină statul: pășunile să fie puse la dispoziția crescătorilor de animale, prin licitații!”, explică primarul aflat la al treilea mandat, care a adăugat: ”Părerea mea e că vor renunța toți la contractele de concesiune și anul viitor se va licita din nou pășunea. Bănuiesc că o să-și învețe lecția! Să pună bunăstarea animalelor mai presus de ambițiile lor!”