Proiectul de ordin publicat de MADR prevede că sprijinul financiar din partea UE nu va depăși 75% din costurile eligibile efective ale restructurării și reconversiei plantațiilor viticole iar pentru pantele abrupte și terasele din zonele în care înclinarea este mai mare de 40%, sprijinul financiar poate ajunge până la 80% din costurile efective.
PENTRU CE SE DAU BANI
Programele de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole pot viza: a) reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire; b) relocarea plantațiilor viticole; c) replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare și fitosanitare; d) ameliorarea tehnicilor de gestionare a plantațiilor viticole, care constă, în special, în introducerea de sisteme avansate de producție durabilă, inclusiv reducerea utilizării pesticidelor.
Nu va fi acordat sprijin pentru reînnoirea normală a plantațiilor viticole, constând în replantarea cu același soi de viță-de-vie conform aceluiași sistem de cultivare a viței-de-vie, atunci când aceasta a ajuns la finalul ciclului ei natural de viață.
Programele de finanțare a reconversiei vor putea fi depuse la APIA în sesiune continuă. Pentru anul 2023, documentele se depun la Direcțiile Agricole Județene.