5 minute de citit

17 AVANTAJE ALE ASOLAMENTULUI RAŢIONAL

asolament ok 2022_b

Odată cu rotaţia culturilor se asigură şi rotaţia lucrărilor solului, a îngrăşămintelor şi a erbicidelor. Faţă de asolamentele stabile care existau în perioada economiei planificate, acum avem asolamente elastice, corespunzătoare economiei de piaţă şi schimbărilor climatice.

 

asolament 02 ok_bIată care sunt principalele avantaje ale asolamentului raţional!

 

1. Îngrăşăminte mai eficiente

Valorifică eficient îngrăşămintele aplicate. Cultura de grâu, de exemplu, realizează 3,7 kg grâu în monocultură, 7 kg grâu în rotaţia de doi ani şi 13,5 kg grâu în rotaţia de patru ani, dintr-un singur kg de azot!

2. Spor de producţie de 167%!

Asolamentul asigură sporuri de producţie fără cheltuieli suplimentare. Astfel, producţia de grâu în monoculturi a fost de 100%, în rotaţia de 2 ani 148%, în rotaţie de 3 ani 158% şi în rotaţie de 4 ani 167%.

3. Reduce gradul de îmburuienare

La recoltarea grâului s-au găsit: 416 buruieni/mp în monocultură, 134 buruieni/mp în rotaţie de doi ani şi 68 buruieni/mp în rotaţie de trei ani!

4. Reduce atacul de fitopatogeni

Atacul de fusarioză la grâu a fost de 20% în monocultură şi 9% în rotaţie de trei ani, iar atacul de Sclerotinia la floarea-soarelui a fost de 45% în monocultură şi 14% în rotaţie de patru ani!

5. Reduce atacul de dăunători

Urmărind atacul de Tanymecus la sfecla de zahăr, acesta a fost de 42% în rotaţie de doi ani şi de 0,6% în rotaţie de 4 ani!

6. Cu 30-50% mai puţin azot

Reduce necesarul de îngrăşăminte cu azot cu 30-50%, datorită prezenţei culturilor leguminoase precum şi cantităţilor de resturi vegetale care prin descompunere eliberează azot.

7. Mai puţin fosfor şi potasiu

Reduce necesarul de îngrăşăminte cu fosfor şi potasiu cu 20-40% datorită multiplelor culturi din asolament care au însuşirea ca, prin rădăcinile lor să solubilizeze compuşii cu fosfor şi potasiu greu solubile din sol. Totodată, CO2 rezultat din descompunerea materiei organice şi din respiraţia rădăcinilor în amestec cu apa formează acidul carbonic, cu proprietăţi de solubilizare.

8. Reduce necesarul de pesticide

Deoarece asolamentul asigură reducerea gradului de îmburuienare precum şi gradul de atac al agenţilor fitopatogeni şi al dăunătorilor, necesarul de pesticide se va reduce cu 40-50%.

9. Asolamentul reduce poluarea

Poluarea este mult redusă ca urmare a reducerii cantităţilor de îngrăşăminte chimice şi a pesticidelor aplicate în cultură.

10. Mai puţine costuri la hectar!

Asolamentul reduce cheltuielile de producţie pentru că se reduc cantităţile de inputuri necesare procesului de producţie.

11. Creşte porozitatea de aeraţie

Se îmbunătăţesc însuşirile fizice ale solului prin faptul că densitatea aparentă scade de la 1,41 g/cm3 la 1,25 g/cm3 în rotaţia de 2 ani, după sola înierbată, iar porozitatea de aeraţie creşte de la 12,67% în rotaţia de doi ani la 18,34%, după trifoi.

12. Creşte fertilitatea solului

Asolamentul raţional conduce la ameliorarea fertilităţii solului, prin: îmbogăţirea cu azot, fosfor şi potasiu, prin îmbunătăţirea porozităţii, prin îmbogăţirea în materie organică din resturi vegetale, printr-o activitate biologică intensă producătoare de humus şi nutrienţi.

13. Reduce eroziunea solului

Reduce sau anulează fenomenul de eroziune prin prezenţa solei cu ierburi perene, a solului cu structură glomerulară stabilă care asigură o bună permeabilitate şi infiltrare a apei, evitând fenomenul de scurgere a apei la suprafaţa solului, care provoacă eroziune.

14. Conservarea apei în sol

Gradul ridicat de afânare a solului, cu densitate aparentă de 1,20-1,25 g/cm3 şi structura glomerulară stabilă asigură un nivel ridicat de infiltrare a apei în sol, astfel încât să nu se piardă nimic din precipitaţiile căzute. Totodată, aceste însuşiri ale solului asigură şi o bună conservare a apei, astfel încât să reducă la minim pierderile prin evaporare.

15. Eficientizarea lucrărilor

Multitudinea de culturi din asolament, de toamnă şi de primăvară, cu perioade de vegetaţie diferite, soiuri şi hibrizi diferiţi, asigură o eşalonare a lucrărilor şi reduce necesarul de maşini. De exemplu, cu o singură combină se asigură recoltarea rapiţei în iunie, a cerealelor păioase în iulie, a florii soarelui în august şi a porumbului şi sorgului în septembrie-octombrie!

16. Eşalonarea surselor de venit

Asolamentul asigură eşalonarea volumului de transport şi a surselor de venit ca urmare a recoltării culturilor în diferite etape ale anului.

17. Conform cu cerinţele F2F

Răspunde cerinţelor legislative ale „Green Deal” (Farm to Fork) privind protecţia mediului şi reducerea necesarului de pesticide cu 50% şi de îngrăşăminte chimice cu 20%, menţinând totodată şi biodiversitatea. 

Se apreciază că asolamentul este stâlpul planului de organizare gospodărească, dar gospodarul nu trebuie să fie sclavul asolamentului!

 

SFATUL SPECIALISTULUI

În asolament trebuie să fie cuprinse cel puţin 20% culturi leguminoase şi o solă săritoare cu graminee şi leguminoase perene. – ROBOTUL FERMY, specialist Agri 4.0

 

Află principalele reguli pentru întocmirea planului de cultură şi care sunt dezavantajele monoculturii!

 

un articol de

VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →