15 POSIBILE PROBLEME în ferma zootehnică în timpul pandemiei de Covid-19 - Revista Ferma
5 minute de citit

15 POSIBILE PROBLEME în ferma zootehnică în timpul pandemiei de Covid-19

Așa cum se spune acolo, nu ne-am mai întâlnit niciodată cu  problemele și situațiile pe care le determină pandemia cu Covid-19, ca urmare, trebuie să schimbăm puțin modul în care se lucrează în ferme. Fie că sunt 2 sau 20 de oameni care lucrează în aceeași fermă. Nu este admis ca prin operațiunile pe care le facem în fermă să răspândim mai mult acest virus. Chiar dacă vorbim doar de o singură persoană cu care lucrăm în fermă.

Elementele-cheie care contribuie la oprirea răspândirii virusului sunt:
1.    PĂSTAREA DISTANȚEI DE 2 m ÎNTRE PERSOANE TOT TIMPUL și
2.    SPĂLAREA FRECVENTĂ A MÂINILOR

De aceea, este bine ca fiecare lucrător din fermă să fie informat despre modificările care survin în activitățile de zi cu zi, modificări cu care trebuie să fie de acord și care să fie chiar afișate la loc vizibil în fermă. Prin aflarea răspunsurilor la următoarele întrebări se poate ajunge la noile reguli și proceduri de aplicat în fermă în situația pandemiei. Cel mai bine este ca întrebările să fie discutate cu toți lucrătorii din fermă și să se găsească soluțiile cele mai convenabile pentru toată lumea. Nu ar trebui să ia mai mult de o oră pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări. În cazul în care nu se pot găsi răspunsuri, recomandăm contactarea unor servicii sau consultanți.

1. Cum aveți grijă de persoanele din fermă supuse unui risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, cele cu imunitate reducă, gravidele, care au boli cronice respiratorii etc.?
2. Cum va ajunge fiecare lucrător la locul de muncă cu respectarea distanței fizice?
3. Se poate modifica planul de lucru pentru a reduce contactul între indivizi (de ex. crearea de ture de lucru sau chiar izolarea la fermă)?
4. Cum veți comunica? În cazul unor discuții scurte, întâlniri sau în caz de urgență?
5. Cum veți proceda în cazul pauzelor de masă? Unde vor sta lucrătorii în aceste pauze?
6. Care este planul de mulsori? Ce se poate folosi pentru a aduce permanent în atenție procedurile de mulgere utilizate în fermă?
7. Cum vă asigurați că virusul nu va trece de la o persoană la alta prin suprafețe? Care este planul de curățare și dezinfecție în platforma de muls? Cum se vor curăța și dezinfecta echipamentele de muls, dar și alte suprafețe care sunt atinse de mai mulți lucrători?
8. Cum se organizează deplasarea cu mașina? Se poate ca fiecare lucrător să folosească un vehicul? Dacă nu, care părți (suprafețe) ale vehiculului sunt atinse și care este planul de curățare și dezinfecție a acestora?
9. Ce echipament de protecție personală există în fermă? Când se folosește și cum se va curăța/spăla?
10. Cine are voie să intre în fermă și în ce zone?
11. Care este procedura pentru accesul în fermă a unor servicii esențiale (însămânțător, medic veterinar, furnizor de furaje, furnizor de materiale și echipamente, service la instalația de muls etc.? Întrebați-i care sunt măsurile de protecție pe care și le-au luat?
12. Care sunt recomandările sau cerințele fabricii căreia îi livrați laptele?
13. Sunt toți lucrătorii de acord să stea acasă atunci când nu sunt la lucru?
14. Care este procedura pentru a anunța îmbolnăvirea sau expunerea potențială la virus a lucrătorilor?
15. Ce se întâmplă/cum se va proceda dacă un lucrător este testat pozitiv la sau este suspect de Covid-19? De remarcat că fiecare lucrător trebuie să înțeleagă că boala declanșată de Covid-19 trebuie anunțată, precum și rezultatul testării, dacă persoana a fost testată.

 Foto ARHIVA FERMAmalan 6_b

–––––

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →