3 minute de citit

13 opinii despre SOL

Relațiile OM – SOL privite ca o etică nouă, în lumina principiilor unei agriculturi și dezvoltări rurale durabile (sustenabile) se caraterizează prin armonizarea alternativelor de utilizare optimă a solurilor cu cerințele de conservare a acestor resurse.

sol durabil_b 

Iată care sunt cele mai importante însuşiri ale solului!

 

 1. Solul este un organism viu care digeră substanțele organice, asimilează substanțele nutritive și respiră conumând oxigen și eliminând CO2.
 2. Solul este mijloc de producție și obiect al muncii omenești. Ca mijloc de producție este specific deoarece este mijloc de producție natural, limitat, nu se multiplică, dar prin folosire nu numai că nu-și micșorează capacitatea de producție ci, din contră, și-o poate mări.
 3. Solul reprezintă baza existenței pe TERRA, pilonul principal de susținere a agriculturii.
 4. Solul este recunoscut ca o extrem de valoroasă resursă prin care omenirea a primit-o în dar de la natură, ca pe un patrimoniu moștenit, dat în custodie și care trebuie lăsat generațiilor următoare cel puțin la același nivel de calitate.
 5. Solul este o entitate, un sistem natural deschis, superior organizat, având “viață” (nu conținând doar viată), care se comportă ca orice viețuitoare necesitând hrană, apă și aer pentru a exista (funcționa).
 6. Solul, ca suport al vieții pe uscat contribuie la producerea de materie organică împreună cu vegetația, materie ce stă la baza hrănirii tuturor viețuitoarelor în lanțul trofic. Are totodată un rol esenţial în sănătatea viețuitoarelor, el furnizând elementele nutritive din întregul lanț trofic, aflându-se la capătul de început al acestuia.
 7. Solul necesită ocrotire, fiind foarte fragil, sensibil la degradare și dificil de restaurat, această ocrotire fiind necesară pentru a nu se distruge sau deteriora suportul esenţial al mediului, al vieții pe uscat și al societății umane.
 8. Solul este un sistem polidispers complex, compus din particule minerale și organice care constituie complexul coloidal al solului.
 9. Solul este un conglomerat unicat de procese, cel mai complex organism viu care însumează partea fizică, partea chimică și biologică.
 10. Solul este suportul perenității vieții pe pământ, generatorul universal de hrană pentru toate viețuitoarele.
 11. Este o resursă naturală indispensabilă vieții pe TERRA. Împreună cu apa, aerul și biodiversitatea reprezintă baza existenței noastre, asigurând suportul material și evolutiv pentru om, plante și animale.
 12. Solul este un agregat structurat de substanțe în perpetuă transformare, un complex biologic în care viața pulsează continuu, un filtru inegalabil pentru sănătatea mediului, un sistem polifuncțional, o putere unică și indispensabilă generatoare de viață.
 13. Funcția economică a solului, de asigurare a securității și siguranței alimentare, se extinde în prezent și la producerea de materie vegetală pentru obținerea de biocombustibili.

Ce măsuri putem lua pentru a proteja calitatea solurilor?

un articol de
VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →