4 minute de citit

1000 de Tineri Lideri pentru Agricultură

1000 de Tineri Lideri pentru Agricultură _b

Organizat de Clubul Fermierilor Români și susținut de Agricover, programul Tineri Lideri pentru Agricultură a luat naștere în 2019, având la bază trei principii fundamentale:

1. Continuitatea fermelor familiale;

2. Creșterea competențelor și abilităților antreprenoriale ale tinerilor;

3. Implicarea acestora ca agenți activi atât în activitatea agricolă, cât și în reprezentarea comunităților din care fac parte.
Despre ce i-a motivat să aplice pentru acest program, ce beneficii le-a adus și de ce recomandă și altora să participe, am discutat, în exclusivitate pentru revista Ferma, cu doi dintre absolvenții ultimei sesiuni a proiectului.

 

Hotărât să ducă mai departe moștenirea familiei

La doar 25 de ani, Matei Titianu din Brăila îmbină parcursul academic cu practica agricolă din ferma familiei. Absolvent și doctorand în cadrul USAMV Iași, după ce anterior s-a specializat în agribusiness și management agricol, tânărul lucrează, alături de tatăl său, aproximativ 500 ha de cultura mare în Insula Mare a Brăilei. Matei este decis să ducă mai departe moștenirea familiei, motiv pentru care a aplicat la Tineri Lideri pentru Agricultură, program despre care susține că i-a oferit ”skill-uri” și informații valoroase.

 Foto 1 - Matei Titianu_b

Foto 1: Matei Titianu


„M-a ajutat să-mi descopăr anumite valori”

„Mi-a plăcut modul în care au fost organizate cursurile, pentru că am avut o serie de traineri, în special Cătălin Chirilescu la public speaking, care m-au făcut să îmi descopăr anumite valori. De exemplu: până acum eram conștient că îmi place să vorbesc în public, dar nu eram conștient de valoarea mea ca speaker. Am avut și alți traineri care, prin noțiunile pe care ni le-au predat, m-au învățat să îmi setez obiectivele, să comunic mai bine și să coordonez mai eficient activitatea din fermă”, a declarat Matei.

 

O tânără manager agricol

 

După 5 ani de carieră în învățământ, Claudia Elena Petrucean a ales să preia afacerea tatălui ei. Astăzi cultivă circa 200 ha în localitatea Coșteiu, jud. Timiș. Pentru tânăra de 34 de ani, decizia de a participa la program a venit din dorința de perfecționare. „Avem o fermă vegetală pe care vreau să o administrez cât mai bine și am văzut pe internet că Agricover oferă aceste burse. A fost un program complex conceput pentru dezvoltarea profesională și personală a tinerilor. Am învățat foarte multe lucruri: de la negociere, la cum să cooperăm și să ne asociem, la administrarea afacerilor, cadre legislative sau cum să ne promovăm.
În plus, am fost printr-un internship la centrul «Sol și Suflet» pentru a vedea un model de business real. Toată experiența asta mă ajută mult, mai ales că acum, cam 70-80% din decizii și management îmi revin mie”, ne-a declarat Elena Petrucean. 

Foto 2 - Claudia Elena Petrucean_b

Foto 2: Claudia Elena Petrucean

 

ANGAJAMENT PENTRU VIITOR

Conform CEO-ului Agricover, Liviu Dobre, compania oferă în această ediție a programului 120 de burse și are ca obiectiv să susțină formarea noilor generații de agricultori prin nu mai puțin de 1000 de burse până în anul 2027: „Vorbim de 1000 de tineri lideri care reprezintă vectorul schimbării și al performanței în agricultura românească”.

 Foto 3 Liviu Dobre_Director General Agricover Holding (1)_b

Foto 3: Liviu Dobre

 

<Tineri Lideri pentru Agricultură> este primul program major național și european de formare, lansat de o asociație a fermierilor, care integrează în mod creativ pregătirea tinerilor pentru o agricultură avansată tehnologic, bazată pe modele de afaceri competitive, care urmăresc să asigure un echilibru între  performanța economică, socială și de mediu, programul urmărind totodată să dezvolte înțelegerea responsabilității și mecanismele implicării tinerilor fermieri în proiecte de dezvoltare a comunității și reprezentarea intereselor fermierilor.

Este o experiență valoroasă pentru participanți, atât din perspectiva cunoștințelor dobândite, cât și prin puterea prieteniei legate între tineri și prin comunitatea pe care aceștia o formează în jurul programului.

Am încheiat deja cu succes primele trei ediții ale acestui program, iar în momentul de față suntem în plin proces de recrutare a candidaților pentru seria a 4-a. Suntem foarte bucuroși să vedem că există un interes crescut pentru program în rândul copiilor de fermieri și așteptăm în continuare cât mai multe înscrieri.

Fiecare nouă serie de tineri formați în program va consolida comunitatea celor capabili să aplice un model românesc de agricultură performantă, va schimba percepția socială, economică și politică asupra rolului fermierilor în societate, generând totodată prin puterea exemplului mai multă atractivitate pentru agricultură și prosperitate pentru cei care trăiesc în mediul rural. ” – FLORIAN CIOLACU, Director executiv Clubul Fermierilor Români

 Foto 4 - Florian Ciolacu, director executiv CFRO_b

Foto 4Florian Ciolacu

 

un articol de                                                                                               

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →