100% electric și complet autonom - Revista Ferma
3 minute de citit

100% electric și complet autonom

Tractoarele autonome 100% electrice pentru agricultură se află în prima fază a dezvoltării comerciale.
Potrivit lui Bakur Kvezereli, fondatorul Ztractor (cu sediul în Palo Alto, California), publicul țintă pentru un tractor autonom complet electric este format din fermieri care cultivă legume, plante leguminoase, fructe de pădure sau vie. Cei mai receptivi sunt fermierii din SUA, Norvegia, Țările de Jos, Austria, Elveția sau Germania.

 Ztractor 3 modele unice pentru diverse ferme (1)_b

Ztractor: 3 modele unice pentru diverse ferme 

1. Tractorul Bearcub 24 este cea mai mică și compactă ofertă, iar modelul este orientat spre ferme organice mai mici. Poate lucra un număr mare de culturi (circa 130) şi

funcționează în agregat cu 75 de unelte şi utilaje, precum grapa cu discuri, semănătoarea de legume, pentru stratul de mulci și pulverizatorul de precizie. În plus, tractorul este echipat cu un sistem de șasiu reglabil și cu o prindere în 3 puncte, se acoperă până la 10 mp/h și are o priză de forță care acceptă toate instrumentele de categoria 1. 

Acest model excelează în lucrul în podgorii și livezi datorită capacității de a pulveriza strugurii, limitând expunerea chimică inutilă. 

2. Mars 45 este potrivit pentru fermele de toate dimensiunile și poate fi utilizat în câmpurile cultivate cu: fasole, legume rădăcinoase și cartofi. Este mai rezistent decât modelul Bearcub și poate funcționa cu 150 de utilaje diferite tractate.

3. SuperPilot 125 este cel mai mare și mai greu tractor, destinat fermelor mari. Agregatul funcționează cu 50 de unelte, inclusiv un cultivator, un disc și o mașină de plantat pe 12 rânduri. Tractorul are mare autononmie de deplasare, ca şi capacitatea de a lucra 80 de culturi, inclusiv grâu, porumb, soia și orez.

 Ztractor 3 modele unice pentru diverse ferme (3)_b


Operabil de la 5 mile distanță

Fermierii pot folosi fie o tabletă, fie un computer, pentru a seta limitele câmpului, direcțiile de deplasare şi pot implementa instrucțiuni utilizând rețeaua de hărți. Pentru a opera tractorul electric, fără a conduce fizic, operatorii trebuie să rămână la mai puțin de cinci mile distanță de la fața locului.

 Ztractor 3 modele unice pentru diverse ferme (2)_b


15 ani de exploatare

Dotat cu 67 de senzori, 6 camere și GPS, modelul electric Bearcub-24 colectează date AG în timp ce operează pe teren. Cadrul său IoT și algoritmul de învățare automată interpretează datele, ceea ce duce la o eficiență mai mare și un randament crescut.

Fiabilitatea tractoarelor este de circa 15 ani de exploatare, cu îngrijirea și întreținerea potrivită, mai ales dacă se înlocuiesc bateriile după cei 8 ani de viață a lor.

Costurile de întreținere și de reparații sunt mai mici şi fermierii economisesc combustibil şi forță de muncă. 

Deocamdată, Ztractor Inc. oferă doar un singur model, Bercub 24. Următoarele două modele Mars 45 și Superpilot 125 vor fi disponibile pentru precomandă la sfârşitul anului 2021 și în 2022. 

un articol de MARIAN MUȘAT

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →