3 minute de citit

10 MODIFICĂRI LA INVESTIŢIILE POMICOLE

1. Toate costurile standard au fost actualizate la nivelul anului 2021;

2. Contribuţia privată a beneficiarului poate fi şi contribuţia în natură sub forma lucrărilor în regie proprie, evaluate, de asemenea, pe baza costurilor standard pentru lucrări.

3. Investiţiile se vor face pe baza costurilor standard şi a contribuţiei în natură, cu excepţia drumurilor de exploatare, a serelor, solariilor, tunelurilor şi macrotunelurilor, pentru care se va aplica procedura de achiziţii bunuri şi servicii a AFIR.

5. Goji şi dudul au fost cuprinse în categoria speciilor pomicole eligibile care beneficiază de costuri standard.

4. Au fost completate unele acţiuni eligibile privind promovarea agriculturii de precizie, dar au fost eliminate perdelele de protecţie din acţiunea de împrejmuire, până la momentul determinării costurilor standard pentru acestea, pentru care, în prezent, este un studiu, în desfăşurare.

6. Au fost făcute clarificări la nivelul componentei a) înfiinţare/extindere/modernizare plantaţie/pepenieră inclusiv condiţionare şi marketing (ca şi componentă secundară): s-a completat cu tipologia de investiţie „plantaţie/pepinieră” şi a fost introdusă între paranteze menţiunea „ca şi componentă secundară”.

7. La nivelul componentei b) depozitare, condiţionare şi procesare (procesarea ca şi componentă secundară) – modernizare exploataţie, a fost introdusă menţiunea expresă, în paranteză, ce vizează procesarea ca şi componentă secundară. De asemenea, a fost introdusă, distinct, depozitarea.

8. Investiţiile în procesare la nivelul fermei sunt eligibile ca şi componentă secundară doar împreună cu investiţii în modernizarea/dezvoltarea fermei şi cu condiţia ca minim 70% din materia primă procesată să provină din exploataţia proprie şi/sau din exploataţiile membrilor, în cazul formelor asociative.

9. A fost eliminată condiţia de eligibilitate privind respectarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) la momentul depunerii proiectului, acesta putând fi obţinut ulterior.

10. O investiţie realizată de către o formă asociativă poate fi realizată şi pe terenul propriu, dacă deţine un astfel de teren.

pomi infloriti_b 

PARTENERIAT CASA REGALĂ A ROMÂNIEI – USAMVB TIMIŞOARA

Casa Regală a României va colabora cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara pentru a dezvolta un Centru de Excelenţă în horticultură la Castelul Regal de la Săvârşin.

La începutul lunii februarie 2022, Majestatea Sa Margareta a primit, la Castelul Regal Săvârşin, o delegaţie din partea USAMVB, alături de colaboratori de la Fundaţia Colecţia Familiei Regale. La această primă întâlnire a fost discutată posibilitatea realizării unui proiect ştiinţific, educaţional şi ecologic integrat, pe multiple planuri, privind legumicultura, pomicultura, încurajarea producătorilor locali, dezvoltarea unor sere model cu caracter educaţional, arhitectura de grădină, precum şi patrimoniul forestier istoric din Săvârşin şi din împrejurimi.

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →