10 avantaje ale folosirii compostului bine pregătit - Revista Ferma
3 minute de citit

10 avantaje ale folosirii compostului bine pregătit

Prin compostare pot fi valorificate multe deşeuri organice care altfel ar da aspectul de neîngrijit şi ar produce poluarea mediului. De menţionat că aplicarea compostului nu anulează fertilizarea minerală, ci doar o reduce. El nu poate hrăni direct plantele, dar hrăneşte solul iar acesta hrăneşte vegetaţia.

 

AVANTAJE ALE COMPOSTULUI

1. Prin complexul coloidal agrilo-humic pe care îl creează, participă la îmbunătăţirea structurii solului asigurând un sol afânat, cu regimul aerohidric şi termic optim pentru plante.
2. Reduce necesarul de îngrăşăminte minerale prin cedarea treptată a substanţelor nutritive pe care le conţine, către plante.
3. Participă la creşterea porozităţii şi permeabilităţii solului, îmbunătăţeşte infiltrarea apei asigurând creşterea rezervei de apă din sol, factor decisiv al rezistenţei la secetă.
4. Prin aplicarea compostului solul devine mai afânat, mai elastic, reducând din procesul de compactare şi de formare a crustei, datorită prezenţei structurii glomerulare stabile.
5. În solul afânat, bine aprovizionat cu apă (materia organică are capacitatea de a reţine cu 20% mai multă apă), sistemul radicular creşte nestingherit, valorificând un volum mai mare de sol din care îşi procură apa şi substanţele nutritive, asigurând astfel recolte superioare.
6. Prezenţa materiei organice în sol de la compost asigură o bună activitate a microorganismelor şi a râmelor, realizând creşterea calităţii solului.
7. Prin creşterea biodiversităţii microorganismelor din sol, acestea exercită o luptă biologică asupra agenţilor fitopatogeni, reducând din necesarul de pesticide pentru protecţia plantelor. Scad astfel cheltuielile, dar şi pericolul de poluare.
8. Compostul asigură cedarea treptată a elementelor nutritive către plante, atât pe parcursul perioadei de vegetaţie, cât şi pentru o perioadă de 2-3 ani. Prin aceasta se reduce din necesarul de îngrăşăminte chimice care sunt foarte scumpe şi poluante.
9. Prin aplicarea compostului se îmbunătăţesc însuşirile fizice, chimice şi biologice ale solului, se asigură o mai bună înmagazinare şi conservare a apei în sol, se reduce necesarul de îngrăşăminte chimice şi de pesticide şi, în final, se obţin recolte superioare, mai curate şi cu cheltuieli mai mici.
10. Compostul uşurează munca fermierilor şi asigură o eficienţa economică ridicată. Ferma devine rentabilă, cu capacitatea de a face investiţii în utilaje moderne şi în digitalizare.

COMPOST 2022_b 

COMPOSTUL ŞI GUNOIUL DE GRAJD

 

În acţiunea de compostare sunt necesare măsuri concrete, bine organizate, la nivel central şi local pentru o bună gestionare şi prelucrare a tuturor deşeurilor din componenţa compostului.
În condiţiile actuale, contextualizate de criza energetică, dar şi de necesitatea tranziţiei la o economie cu impact redus sau chiar nul asupra mediului, managementul gunoiului de grajd capătă noi valenţe.

Click AICI şi află care sunt cele 4 sisteme de valorificare care vor fi finanţate prin PNRR.

un articol de
VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →