10 AVANTAJE ALE FERTILIZĂRII CU GUNOI DE GRAJD - Revista Ferma
3 minute de citit

10 AVANTAJE ALE FERTILIZĂRII CU GUNOI DE GRAJD

Avantajele folosirii îngrăşămintelor organice ar trebui să determine orice fermier să valorifice cu maximă chibzuinţă gunoiul de grajd şi toate materiile organice disponibile în fermă sau achiziţionate de la terţi.

gunoiul de grajd 01_b

 

Iată care sunt principalele avantaje ale gunoiului de grajd:

1. În gunoiul de grajd se găsesc toate elementele necesare plantelor agricole, macro şi microelemente, dar şi biostimulatori.
2. Gunoiul de grajd este un îngrăşământ universal care dă rezultate bune, prin creşterea recoltelor la toate plantele de cultură şi la îmbunătăţirea însuşirilor pe toate tipurile de sol.
3. Gunoiul de grajd se aplică cu precădere pe solurile mai sărace, cu scopul de a creşte conţinutul în humus, principalul factor de creştere a fertilităţii solului.
4. Gunoiul de grajd este indicat pe solurile cu structură degradată sau fără structură cu scopul de a reface structura solului, atât de importantă în procesul de creştere şi dezvoltare a plantelor.
5. Este indicat, în special, pe solurile grele, reci, argiloase, contribuind la afânarea acestora şi la îmbunătăţirea regimului aero-hidric, termic şi de nutriţie.
6. Aplicat pe solurile uşoare, nisipoase contribuie la îmbunătăţirea însuşirilor acestora şi, în primul rând, la creşterea capacităţii de a reţine apa.
7. Procesele de descompunere şi mineralizare în gunoiul de grajd se desfăşoară lent, cu eliberarea treptată a elementelor nutritive pe întreaga perioadă de vegetaţie a plantelor.
8. Prezenţa gunoiului de grajd în sol contribuie la îmbunătăţirea însuşirilor fizice, chimice şi biologice ale solului, asigurând o bună înmagazinare şi conservare a apei în sol. Experimental s-a dovedit că materia organică are capacitatea de a înmagazina cu 20% mai multă apă iar humusul, de 4-5 ori mai multă apă!
9. Gunoiul de grajd are acţiune favorabilă asupra activităţii biologice prin stimularea şi intensificarea microoraganismelor din sol.
10. Administrarea gunoiului de grajd pe o parcelă asigură creşterea fertilităţii prin faptul că poate elibera substanţele nutritive pe parcursul a 2-4 ani, astfel:
• în anul I se foloseşte 20-25% din azot, 30-35% din fosfor şi 65% din potasiu
• diferenţa se foloseşte în anul II, anul III şi chiar în anul IV

A intrat în vigoare noul regulament european privind produsele fertilizante, care îşi propune să sporească rolul pieţei unice şi să reducă dependenţa de importurile din afara spaţiului comunitar.

ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC DIN LÂNĂ!

În zona Sibiului, la Şura Mică, doi întreprinzători au înfiinţat firma şi brandul „Naked Sheep” care produce granule (peleţi) din lână, cu dimensiunea de 5 mm, preponderent din lâna miţă de la miei, folosite în agricultură şi silvicultură ca îngrăşământ organic.
Click AICI şi vezi de câtă lână e nevoie pentru a produce un kilogram de peleţi!

un articol de
VASILE POPESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →