1 Martie, începutul noului sezon agricol. Cum va fi vremea de ”Zilele Babelor”? Când vin PLOILE? - Revista Ferma
4 minute de citit

1 Martie, începutul noului sezon agricol. Cum va fi vremea de ”Zilele Babelor”? Când vin PLOILE?

1 martie 2024 1 Martie, începutul noului sezon agricol. Cum va fi vremea de ”Zilele Babelor”? Când vin PLOILE?

1 Martie, Mărțișor, ziua în care, spun legendele românești, se arată Dochia, cea mai aprigă dintre Babe. Cum se anunță vremea în prima lună de primăvară?
Începutul lui martie cumulează o serie de semnificaţii şi sărbători, căci ne situăm la început de an, în preajma echinoţiului de primăvară când zilele sunt egale cu nopţile. Astrul zilei devine din ce în ce mai puternic, patronând începutul noului sezon agricol.

VOI V-AȚI ALES BABA?

Ca orice început, Martie stă sub semnul luptei dintre forţele malefice şi cele benefice al răsturnării ordinii, dar şi al refacerii acesteia. Se fac previziuni meteorologice şi prorociri. Capriciile vremii caracteristice acestei perioade sunt patronate de cele 9 Babe. Astfel, zilele luminoase, însorite sunt aducătoare de fericire, noroc și belsug, în timp ce vremea rece, cu ploi și ninsori înseamnă lacrimi, necazuri, sărăcie, neîmpliniri.
În zilele noastre, se obişnuieşte ca fiecare să-şi aleagă o babă, şi cum va fi vremea în acea zi aşa va fi pentru el restul anului. Obiceiul se cheamă „pusul Babelor”, dar semnificaţia lui arhaică era alta: după cum e vremea în acea zi, aşa e şi firea omului, caracterul său moral.
Baba Dochia, cea mai straşnică şi mai aspră dintre Babe, stă la cumpăna dintre anul vechi şi anul nou, dintre iarnă şi vară.
În numeroasele legende, baba Dochia îngheaţă şi este pietrificată împreună cu oile sale, pentru că se încăpăţânează să nu se supună vremii: „N-are frică de vreun ger/ Nu-i e frică nici de cer”.
Ea porneşte prea din timp cu turma la munte, cântând: „Ţa, ţa, ţa caprele mele/ ţa la munte/ Să facem brânză de frunte”. La plecare îşi ia 9 (sau 12) cojoace, dar pe drum vremea se încălzeşte şi le aruncă. Însă în vârful muntelui începe să ningă şi să viscolească, şi baba îngheaţă împreună cu turma ei.
Zilele urcuşului, cu numărul de cojoace purtate în spate formau ciclul de renovare rituală a timpului, iar împietrirea ei în ziua echinocţiului de primăvară (9 martie în calendarul iulian) simboliza moartea anului vechi şi renaşterea anului nou.

CUM VA FI VREMEA ÎN LUNA MARTIE?

ANM anunță un început de primăvară cu temperaturi ridicate în toată țara și precipitații deficitare în primele două săptămâni ale intervalului.
În prima săptămână a lunii martie, temperaturile se vor menține mai mari decât cele obișnuite pentru acest interval, mai ales în nord-vestul țării. În continuare, precipitațiile vor fi deficitare în toată țara, dar în special în nordul Carpaților Orientali.
În săptămâna 11–17 martieâ, valorile termice vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, în toate regiunile țării. În schimb, nivelul precipitațiilor va fi apropiat de cel obișnuit datei din calendar.

INDICELE DE ÎMPRIMĂVĂRARE DE LA ANM!

Indicele de împrimăvărare reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară, pentru culturile agricole aflate în vegetație, în intervalul 1 februarie – 10 aprilie, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului.
La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (108-200 ”unități de căldură”), pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Moldova, local în nordul și nord-vestul Munteniei, nordul Maramureșului, estul și centrul Dobrogei, izolat nordul și nord-vestul Olteniei, sud-estul Crișanei și al Banatului, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetației.
În cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Olteniei, Dobrogei, Munteniei și Maramureșului, loca în sudul Moldovei, sudul, sud-vestul, centrul, izolat nord-vestul Transilvaniei, se semnalează o împrimăvărare moderată (201-269 ”unități de căldură”).

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →