Zootehnica Show 2019: Mai mult decât o expoziţie! - Revista Ferma
6 minute de citit

Zootehnica Show 2019: Mai mult decât o expoziţie!

Din cauza restricţiilor impuse de Pesta Porcină Africană privind mişcarea animalelor, la ediţia din acest an au fost prezentate doar animale din judeţul Cluj. Cu toate acestea, asociaţiile crescătorilor de animale care s-au implicat în organizarea evenimentului au reuşit să ofere un program extrem de atractiv pentru vizitatori.
Au fost expuse bovine din rasele Bălţată Românească, Angus, Brună de Maramureş, Highland Scoţian şi Aubrac. Timp de patru zile, au fost prezentări de animale în ring şi demonstraţii practice care au umplut pavilionul Zootehnica Show: Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” tip Simmental a prezentat o unitate de procesare a laptelui şi un abator mobil, precum şi roboţi de alăptat, iar Cooperativa Agricolă Someş-Arieş a realizat, în faţa publicului, o ecografie a unei juninci gestante şi o demonstraţie despre cum se realizează însămânţarea artificială la o vacă de lapte. De asemenea, a fost realizată şi o bonitare on-line a animalelor prezentate în ring, prin aplicaţia gestionată de Asociaţia „Bălţată Românească” tip Simmental, care conduce Registrul Genealogic la rasa Bălţată Românească.
Prezentările în ring şi dezbaterile pe teme de zootehnie au fost moderate de Radu Antohe, expert dezvoltare rurală şi politici agricole, iar pentru animalele din rasa Bălţată Românească, prezentările au fost făcute de Adrian Pop, coordonator COP în cadrul Cooperativei Someş-Arieş.

Zootehnica Show 2019

Cât de utilă este diagnosticarea gestaţiei cu ecograful în managementul fermei
„Diagnosticul ecografic de gestaţie la vacă se poate face între 32 şi 35 de zile după însămânţare. Este o manoperă simplă, cu ecograful de ultimă generaţie Easi-Scan ecografia se poate realiza chiar şi pe păşune, fără să fie nevoie de curent electric.
Obiectivul principal este să vedem dacă animalul este sau nu gestant. Dacă după însămânţare un animal nu prezintă călduri, nu înseamnă că animalul respectiv este gestant. De aceea, diagnosticul cu ecograful ne ajută foarte mult în managementul reproducţiei şi al fermei. Obiectivul nostru este ca la 60-80 de zile după fătare să avem o nouă gestaţie, astfel ca într-un interval de 365 de zile să avem o nouă fătare şi o nouă lactaţie. Orice zi trecută peste aceste 365 de zile înseamnă pierderi pentru un fermier.
Tot cu ecograful, de la o vârstă a gestaţiei de 55-65 de zile, putem determina sexul produsului, ceea ce ne ajută foarte mult în managementul fermei. De asemenea, putem foarte uşor, cu o precizie de 90%, să vedem dacă avem gestaţii gemelare şi putem determina şi orice patologie a aparatului reproducător al vacii.
De asemenea, ecograful este singura metodă în gestaţia timpurie prin care putem face diferenţa între un fetus viabil şi un fetus mort. Viabilitatea fătului se determină simplu, urmărind bătăile inimii”, a explicat medicul veterinar al Cooperativei Someş-Arieş, Vlad Roman.
Ecografia a fost realizată de către medicul veterinar Călin Raţ, reprezentantul companiei Maravet, pe o junincă însămânţată la începutul lunii februarie 2019, deci cu un făt cu vârsta de două luni şi jumătate. Imaginile au fot proiectate de pe telefonul mobil pe două ecrane mari, amplasate în pavilionul Zootehnica Show.

În cei 25 de ani (un sfert de secol!) de când organizează Agraria, echipa DLG InterMarketing a înţeles ce vor şi ce caută vizitatorii expoziţiei şi s-a adaptat perfect, aşa că toţi furnizorii de inputuri pentru fermele zootehnice (distribuitori de tehnologii şi instalaţii pentru creşterea şi îngrijirea animalelor de rasă, inginerie genetică, produse de uz veterinar, furaje) au fost aşezaţi într-un singur spaţiu dedicat, în pavilionul Zootehnica Show.

Partenerii DLG InterMarketing în organizarea Zootehnica Show 2019 au fost: Purina® Furaje – Partener Principal, Asociaţia Aberdeen Angus România, Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” tip Simmental, Asociaţia Crescătorilor de Animale Someşana, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş, Cooperativa Agricolă Transilvania – Parteneri, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, DSVSA Cluj – Parteneri Tehnici. La această ediţie, s-au alăturat ca sponsori Zootehnica Show: Artex (Sponsor Gold), Agricoop şi Karpaten Meat (Sponsori Silver).

MISS AGRARIA 2019
Titlul de „Miss Agraria 2019” a fost acordat, prin votul publicului, vacii Sofia, din ferma de familie Ciceu Monica Rodica. Născută în iunie 2015, vaca Sofia este o fiică a taurului Urban, iar mama sa a avut, la a şaptea lactaţie, o producţie de 8.247 kg de lapte, cu 4,28% grăsime şi 3,07% proteină.
Ferma a fost înfiinţată în 2008, cu fonduri europene prin Programul Sapard, cu 15 animale importate din Austria. În prezent au 35 de vaci în lactaţie şi exploatează 60 ha de teren.
Animalul a fost prezentat în ring de Anca Hărănguş, fiica proprietarei, care lucrează în echipa de controlori care efectuează Controlul Oficial al Producţiei (COP) în cadrul Cooperativei Someş-Arieş.
Cu o zi înainte de decernarea titlului de „Miss Agraria”, vaca a fost însămânţată artificial, în cadrul unei demonstraţii pentru public, realizată de către medicul veterinar al Cooperativei Someş-Arieş, Vlad Roman.

COOPERATIVA, MAMA PERFORMANŢEI
„Îi sfătuiesc pe toţi cei care doresc să facă performanţă, mai ales dacă sunt ferme mici, să se asocieze în cooperative. Cooperativa este cea care pune în valoare producţia, care poate să negocieze cu retailerii, cu furnizorii care ne oferă ceea ce este necesar pentru activitatea din fermă. Toţi suntem egali în cooperativă, indiferent de dimensiunea fermei, fiecare îşi gestionează ferma cum doreşte, dar am învăţat că împreună putem vinde mai bine şi mai scump şi putem cumpăra mai ieftin”, a spus Dan Ţandea, preşedintele Cooperativei Someş – Arieş, în faţa celor care au asistat la prezentarea animalelor în ring la Agraria 2019.
Cooperativa Someş – Arieş are, în prezent, 63 de membri, care deţin, în total, aproape 3.300 de vaci de lapte şi exploatează 6.369 ha de teren. Cooperativa asigură inputuri pentru fermieri, animale de rasă, servicii de COP la bovine şi ovine, servicii veterinare, colectare, vânzare şi procesare lapte.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →