Evenimentul de la Orezu este din ce în ce mai complex și reprezentativ pentru cultura porumbului. Unsprezece firme de seminţe și două stațiuni de cercetare au avut în câmp fiecare câte şase hibrizi de porumb testaţi în două variante de densități.
Pe bulevardul porumbului erau 23 de borne ale informației
Steagurile verzi, cu însemnul Bayer, flancau poarta de intrare în câmpul demonstrativ, unde au fost amplasate cel puţin 20 de puncte de informare. „Ziua Porumbului este un eveniment, zic eu, etalon în ceea ce privește cultura porumbului, nu doar pentru cultivatorii și producătorii de sămânță din sud, ci din toată țara. Cu siguranță este cel mai mare eveniment dedicat cultivatorilor de porumb iar Bayer a fost coautor în acest an”, a subliniat Gabriel Raviczki – director de marketing al Bayer CropSciences.
Anul acesta, pe o solă cu densitatea de 70.000 de plante/ha, porumbul a fost recoltat anterior, iar tabelul cu rezultatele de producţie şi cu tehnologia de cultură a fost înmânat tuturor participanților.
Genetică de ultimă oră și rezultate pe măsură
KWS, Maisadour, RAGT, Euralis, Syngenta, Limagrain, Procera, Dow Seeds, Pioneer, Monsanto, Caussade, INCDA Fundulea și IF Porumbeni (din Republica Moldova) au venit fiecare cu ce au mai bun în portofoliu pentru zona de sud a României. Rezultatele obţinute în parcela recoltată au fost într-un oarecare echilibru. Dekalb, la cinci din cei șase hibrizi, a recoltat peste 10 t/ha, iar Pioneer, KWS și Maisadour, cu patru din șase hibrizi, au avut producții de peste 10 t/ha. Euralis se remarcă prin faptul că toți cei șase hibrizi au avut producții echilibrate, în jurul a 10 t/ha. IF Porumbeni s-a situat peste INCDA Fundulea, după proba cântarului. De altfel, doar cei de la Fundulea au avut media sub 9 t/ha.
Important este că din oferta generoasă a firmelor fiecare fermier are de unde alege.
Fără tehnologie adecvată, genetica este anulată
Planta premergătoare a fost grâul. Terenul a fost arat pe 5 octombrie 2013, la adâncimea de 35 cm, iar peste 10 zile a fost discuit. Pe 31 martie, s-a efectuat o fertilizare cu azotat de amoniu (275 kg/ha) iar după ce a fost pregătit patul germinativ, s-a însămânţat cu un combinator. Concomitent cu semănatul, în perioada 3-5 aprilie, s-a aplicat şi un îngrășământ complex DAP 18:46:0, în cantitate de 100 kg/ha. Peste zece zile, înainte de răsărire, a fost aplicat erbicidul Adengo (0,4 l/ha) pentru combaterea buruienilor anuale. O a doua erbicidare s-a realizat pe 2 mai, în faza de 4-6 frunze, cu Buctril Universal (0,7 l/ha), pentru a realiza controlul dicotilelor anuale, dar și al buruienilor perene. Ultimul tratament cu erbicid s-a făcut pe 14 mai, cu Equip (2 l/ha) în faza de 10 frunze, atunci când costreiul nu depășea 10-15 cm în înălțime.
Lotul demo nu a necesitat prașilă mecanică și nu a fost nevoie nici de tratamente cu insecticide sau cu fungicide. Controlul buruienilor a fost bun, porumbul a avut „mâncare” suficientă iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. A fost, desigur, și un an favorabil culturii de porumb.
Oaspeţi de seamă
Cristian Pees, președinte al COPA-COGECA și al Cooperativei Euralis, s-a numărat printre invitați. „România are ca sarcină să transforme acest mare potențial agricol pe care îl deține prin aplicarea tehnologiei și prin dezvoltarea acesteia (…) Este esențial ca România, prin ponderea ei ca țară agricolă, să fie reprezentată așa cum se cuvine la Bruxelles. Va fi o mare onoare să primesc organizațiile cooperative ale fermierilor români în sânul COPA-COGECA”, a declarat Cristian Pees.
“Ziua Porumbului” l-a impresionat prin dimensiune și profesionalism. „Am observat împreună cu colegii mei fermieri şi administratori ai cooperativei franceze că această Câmpie Românească te îndeamnă să faci agricultură. Ne face să visăm la parcelele şi la calitatea solului de aici. Pentru a pune problema altfel, România are un formidabil potenţial agricol, care este esenţial pentru Europa. Dar românii, ca toți europenii, trebuie să aibă un moment de reflecție asupra agronomiei, pentru a putea păstra calitatea acestui sol”, a mai spus Cristian Pees.
Boris Găină – academician coordonator al Secției de Științe Agro-alimentare a Academiei de Științe din Republica Moldova, reprezentant al IF Porumbeni – s-a arătat încântat atât de organizarea evenimentului, cât și de calitatea geneticii prezentate: „Am mai făcut stagiuni în Germania și în Franța, doi ani la rând, dar vă spun sincer că acest eveniment nu e cu nimic mai prejos”. Boris Găină era bucuros că hibrizii expuși de IF Porumbeni s-au comportat bine în condițiile din Bărăgan.
În finalul discursurilor, a urmat un moment artistic cu muzică și dansuri populare, aspect de care s-a ocupat fermierul francez Arnaud Perrein, de acum ialomițean din Mihail Kogălniceanu, bun prieten cu Nicolae Sitaru. Ziua s-a încheiat cu o tombolă cu multe premii. Unul dintre câștigători a fost academicianul Boris Găină, care s-a ales cu sămânță de floarea soarelui pentru o suprafaţă de cinci hectare.
Ce spun invitaţii?
Remus Răduleț – director General Leasing: „Ca idee, dar și ca amploare, acest eveniment e unic. Noutatea principală adusă de General Leasing aici este că suntem din acest an unici distribuitori pentru România ai brandului Massey Ferguson. Am adus absolut toate ofertele cu care ne vom prezenta la Indagra”.
Gheorghe Tonț – fermier din Ialomița, unde lucrează 260 ha cu utilaje achiziționate de la General Leasing: „Vin în fiecare an la Orezu pentru că e o ocazie foarte bună să mă consult cu alți fermieri în ceea ce privește tehnologia și genetica la porumb. Este un eveniment pe care îl aștept cu interes de fiecare dată”.
Nelu Cioroianu – fermier și expert pentru cereale și plante oleaginoase al României la COPA-COGECA: „Am văzut astăzi foarte mulți tineri fermieri și asta spune foarte mult despre viitor. România este campioană la porumb, nu numai din punct de vedere al suprafețelor cultivate, mai ales că fermierii nu prea declară toată producția. Cât privește genetica, eu sunt fan Pioneer. Despre ceilalți concurenți de pe această piață am doar cuvinte de laudă. Toate firmele au genetică de vârf”.
Petrică Soare – director Agromec Ștefănești: „Nu am mai văzut o asemenea densitate de fermieri. E aproape un târg. Pot spune că e cea mai mare zi a agriculturii”.