„Ziua Grâului” 2019 la Diosig - Revista Ferma
8 minute de citit

„Ziua Grâului” 2019 la Diosig

Peste 1.000 de fermieri din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad şi 36 de companii din agricultură – toate firmele mari producătoare de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte, plus cei mai importanţi producători de maşini şi utilaje agricole – au participat, la începutul lunii iunie 2019, la a XII-a ediţie a evenimentului „Ziua Grâului”, organizat la Diosig de Agroind Cauaceu, cel mai mare producător de seminţe certificate din zona de nord-vest a României, împreună cu partenerii săi, Promat Tăşnad şi Agrotex Carei.

„Ziua Grâului” 2019 la Diosig

Soiuri noi de grâu în oferta Agroind Cauaceu
54 de varietăţi de cereale păiose de toamnă, orzoaică, orz, triticale şi grâu de toamnă, inclusiv varietăţi de grâu durum, pentru paste făinoase, au fost anul acesta în platforma de la Diosig. „Avem, în platformă, câteva soiuri noi de grâu, care vor fi introduse pentru producţia de sămânţă, alături de cele pe care le producem deja, precum şi produse noi de protecţia plantelor şi îngrăşăminte”, ne-a spus Dan Corbuţ, administrator Agroind Cauaceu.
Toate caracteristicile soiurilor de cereale păioase comercializate sunt descrise pe larg, cu rezultatele obţinute anul trecut, în catalogul pe anul 2019 dedicat seminţelor de cereale din portofoliul Agroind Cauaceu, lansat, ca în fiecare an, la evenimentul „Ziua Grâului”.
Potrivit lui Corbuţ, Agroind Cauaceu, care exploatează peste 4.000 ha şi deserveşte cu inputuri aproape 70.000 ha, va deschide două noi baze de achiziţii de cereale, cu o capacitate totală de 20.000 de tone. Astfel, compania va avea, în total, şase baze de achiziţii de cereale, cu capacitatea cumulată de 120.000 de tone.

Secetă, urmată de precipitaţii în exces
Secetă prelungită, urmată de ploi excesive, furtuni, vijelii şi grindină. Aşa a fost, până acum, anul agricol 2018-2019, în nord-vestul ţării.
„Am avut un an climatic destul de ciudat. În toamnă, până la sfârşitul lui noiembrie, nu am avut ploi. Din cei 130 de litri care au căzut în toamnă, 110 litri au fost de la sfârşitul lui noiembrie până la sfârşitul lunii decembrie, deci când grâul nu a mai putut folosi această apă. A trebuit să facem un management corect al apei, să nu pierdem apa din sol. Am făcut doar o scarificare la 28 – 30 de centimetri cu utilajul Tiger, urmat de un cultivator multiflex, care mărunţeşte, nivelează şi aşează solul, astfel am redus evapotranspiraţia, şi în 15 şi 16 octombrie, când s-a însămânţat această platformă, am avut umiditate suficientă pentru o răsărire uniformă.
În primăvară, iar nu am avut ploi vreo 80 de zile, până la sfârşitul lui aprilie, când au căzut în jur de 15 litri. Ca atare, plantele au pornit greu în vegetaţie şi, mai mult de atât, am avut nopţi repetate cu 1 – 3 grade Celsius, dar au fost şi câteva nopţi cu minus 2 sau minus 3 grade Celsius, ceea ce a dus la arsura limbului frunzelor, deci la încetinirea şi dezvoltarea plantelor.
Apoi au început să vină ploile, la sfârşitul lunii aprilie, şi toată luna mai au căzut cantităţi însemnate. Planta mamă şi fraţii secundari erau deja dezvoltaţi, iar datorită cantităţilor mari de ploi şi a dizolvării îngrăşămintelor aplicate la sol, a început o înfrăţire cu fraţi de ordinul trei, patru şi chiar cinci, care sunt înapoiaţi cu circa trei săptămâni faţă de planta mamă şi fraţii secundari, avem spice care acum au ieşit din burduf, încă nu au înflorit, şi va fi o mare problemă la recoltare, cu multe boabe verzi în masa de seminţe recoltate, mai ales dacă vom avea parte de o vreme neprielnică”, a explicat Mihai Budai, tehnologul Agroind Cauaceu, care se ocupă de platforma de la Diosig.
În săptămâna dinaintea evenimentului, la finalul lunii mai, a plouat la Diosig aproape 100 de litri/mp, aşa că în mijlocul platformei de grâu era încă multă apă.
Planta premergătoare în platforma de la Diosig a fost mazăre boabe pentru sămânţă.
În ceea ce priveşte fertilizarea, în toamnă s-a aplicat o medie de 280 kg/ha de îngrăşământ complex, iar în primăvară au fost aplicate trei fertilizări faziale cu câte 40 kg azot substanţă activă la hectar.

„Ziua Grâului” 2019 la Diosig_b

Obligatoriu: Substanţe pe bază de triazoli pentru a opri infecţia cu fuzarioză!
„Până la începutul lunii iunie am aplicat trei tratamente fitosanitare şi în toate tratamentele am folosit produse cu câte cu două, trei substanţe active, fiecare având inclus strobilurină. Am folosit şi îngrăşăminte foliare pe bază de molecule organice şi fitohormoni de creştere şi dezvoltare, adică auxină şi giberelină, pentru că nu am avut apă. Din cauza ploilor repetate, aproape zilnice, odată cu creşterea temperaturilor peste 25 de grade a început să apară fuzarioza la spice. Trebuie aplicate obligatoriu substanţe pe bază de triazoli, care să oprească atacul. Era bine făcut tratamentul înainte de înflorire, dar e bine şi acum, ca să nu atace şi spiculeţele învecinate. Altfel, pot fi pierderi importante, până la 30 la sută din producţie.
Am mai avut septorioză, helmintosporioză, am avut şi soiuri care au prezentat atac de pătare reticulară şi soiuri la care a apărut al doilea val de rugină galbenă şi a trebuit să fim atenţi la conţinutul de substanţe active pe care le-am folosit, dar, per total, platforma arată bine, chiar dacă a fost un an fie fără precipitaţii, fie cu precipitaţii în exces”, a detaliat Mihai Budai.
„Am folosit produse de la toate firmele şi am încercat să aplicăm aceeaşi tehnologie în toată platforma”, a precizat acesta.
Producţiile obţinute în platforma de cereale păioase de la Diosig, an de an, pornesc de la 7.500 kg/ha şi ajung la 11.000 – 11.200 kg/ha, deci o medie anuală de 9.000 – 9.200 kg/ha. „Anul acesta, estimez că producţiile vor fi cu 200 de kg/ha mai puţin decât în anii trecuţi”, a mai spus Mihai Budai.

„Ziua Grâului” 2019 la Diosig_b

Bihorul, lăsat de MADR fără protecţie antigrindină
Directorul Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, le-a spus fermierilor prezenţi la Diosig că a cerut Ministerului Agriculturii instalarea unui sistem antigrindină şi în judeţul Bihor. „Răspunsul a fost că avem unul la Satu Mare şi unul la Arad şi că cele două sisteme vor deservi şi nevoile fermierilor din judeţul Bihor. Vreau să vă spun că aceste două sisteme nu vor deservi nevoile fermierilor din judeţul Bihor, aţi văzut ce arie restrânsă acoperă sistemul din Satu Mare, 200.000 de hectare. Noi avem peste 300.000 de hectare de teren arabil, pe care trebuie să ni le păzim”, a spus Nicolae Hodişan. Acesta a precizat că va încerca, împreună cu alte autorităţi judeţene, să obţină finanţare din alte surse pentru instalarea unui sistem antigrindină în Bihor.

 â€žZiua Grâului” 2019 la Diosig_b

PRODUCŢII DE GRÂU SĂMÂNŢĂ DE LA 6.800 PÂNĂ LA 8.200 KG/HA
Agroind Cauaceu exploatează 4.100 ha: 1.500 ha cu cereale păioase, 1.500 ha cu grâu sămânţă, 110 ha cu culturi de legume, 50 ha cu lucernă sămânţă, 200 ha cu orz şi orzoaică sămânţă, iar restul cu porumb. „Pe 70 ha avem mazăre verde şi pe 50 ha cultură dublă de fasole verde cu păstăi galbene, pentru care avem deja contract cu o firmă care congelează şi livrează către lanţurile mari de magazine”, ne-a spus Mihai Budai, tehnologul Agroind Cauaceu.
La mai bine de o lună după „Ziua Grâului”, la Agroind Cauaceu se recolta orzul şi grâul. „La orz, media este de circa 7.200 kg/ha, iar la orzoaică am avut între 7.800 kg/ha şi 8.200 kg/ha”, ne-a dezvăluit Mihai Budai. Acesta a precizat că la grâu, din cauza înfrăţitului, au întârziat perioada de recoltare cu câteva zile. La grâu de sămânţă, de pe 300 ha recoltate (din 1.500 ha), au fost producţii de la 6.800 kg/ha până la 8.200 kg/ha, cu fuzarioză până în 1,2 la sută. „Faţă de 9.500 – 10.000 kg/ha, media într-un an normal, e mult mai puţin. Cu patru tratamente aplicate, am reuşit să nu fie fuzariat semnificativ, dar nu e greutate hectolictrică. Anul acesta, cele mai productive soiuri au fost, probabil, cele de la Syngenta, unde am obţinut cam 8.000 – 8.200 kg/ha, chiar 8.400 kg/ha. Soiurile cele mai rezistenete la fuzarioză au fost cele semănate târziu, pe care nu le-au prins ploile în perioada înfloritului, şi cele timpurii, sau cele semitardive, care au înflorit după ploi”, afirmă Budai.
„La rapiţă, am obţinut o medie de 3.800 kg/ha. Am avut 260 ha, din 1.000 ha, unde rapiţa a fost bătută de gheaţă. Acolo am făcut 2.300 – 2.400 kg/ha”, a adăugat tehnologul Agroind Cauaceu.

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →