4 minute de citit

ZIUA CULTURILOR FIXATOARE DE AZOT

Una dintre metodele cele mai eficiente este și cultivarea plantelor fixatoare de azot, care îmbunătățesc calitatea terenurilor și, totodată, aduc și profituri consistente.

Pentru a arăta acest lucru, la sfârșitul lunii septembriea fost organizată pentru prima oară „Ziua culturilor fixatoare de azot”.

recoltare azotoase_b 

BENEFICII SUB TOATE ASPECTELE

Evenimentul a avut loc în ferma de la Chirnogi a holdingului ”Maria Trading”, unul dintre reperele agrobusinessului românesc. O suprafață însemnată, reprezentând aproximativ 45% din suprafața exploatației, a fost cultivată cu soia. Fermierii prezenți au putut să vadă rezultatul: o cultură cu plante sănătoase, cu o recoltă estimată de 4,5-5 tone de soia boabe/ha.

După cum au subliniat mai mulți specialiști prezenți, printre care și ministrul Agriculturii, Petre Daea, în condițiile actuale rotația culturilor devine din ce în ce mai importantă.

Cu cât asolamentul este mai bogat, cu atât rotația poate fi mai largă, astfel încât să nu mai fie anuală, așa cum se întâmplă în majoritatea fermelor, ci multianuală. Iar includerea în asolament, pe suprafețe cât mai mari, a leguminoaselor fixatoare de azot este esențială!

recoltare soia 01_b 

REZULTATE SUPERIOARE CU COSTURI MAI REDUSE

Ca să probeze cu cifre acest lucru, Jean Ionescu, Country manager pentru România și Republica Moldova al CortevaAgroscience, a prezentat rezultatele obținute pe loturi demonstrative ale firmei ce o conduce.

După o cultură de soia care a dat 5,1 tone/ha, a urmat o cultură de porumb, cu o producție cuprinsă între 15 și 17 tone boabe/ha, în condițiile în care s-au folosit pentru fertilizare doar 60 kg azot s.a./ha! Desigur că pentru a obține astfel de rezultate s-au folosit sămânță de cea mai bună calitate și irigații, dar beneficiile au depășit cu mult costurile suplimentare.

La rândul său, Lucian Buzdugana vorbit despre avantajele, pe care le-a constatat în practică, ale utilizării acestui tip de culturi. Specialistul a subliniat că, în Insula Mare a Brăilei, cultura lucernei a avut o influență semnificativă asupra productivității culturilor succesoare.

Un aspect care nu trebuie scăpat din vedere este și rentabilitatea acestor culturi. Soia, ca și năutul, mazărea, ca să nu mai spunem de lucernă, au deja o piață stabilă, cu o cerere în creștere și prețuri bune.

În ceea ce privește tehnologia, aceasta este una destul de simplă, fiind la îndemâna majorității fermierilor, așa după cum au subliniat și reprezentanții firmei Claas România, prezenți la eveniment.

recoltare soia 02_b 

INTERES MARE PENTRU FERMIERI

Și pentru că vorbim despre un eveniment în câmp, trebuie să remarcăm și prezența în număr mare a fermierilor din zona de sud a Bărăganului. Organizatorii apreciază că la Chirnogi au fost prezenți peste 700 de participanți, dintre care cei mai mulți, fermieri. Ei au dorit să vadă cu ochii lor cum a crescut soia și să estimeze producția. Lucru pe care au putut să-l facă, căci două dintre cele mai recente modele de combine Claas au fost „puse la treabă”, atât pentru a-și demonstra capabilitățile, cât și pentru a arăta rezultatele culturii.

În concluzie, culturile fixatoare de azot pot fi o soluție pentru optimizarea costurilor în ferme, mai ales în condițiile actuale. Pe de o parte sunt profitabile prin ele însele, iar pe de altă parte reduc necesarul de azot adăugat pentru culturile succesoare. La acestea se adaugă și avantajele de mediu și legate de sănătatea solului, rezultate în urma lărgirii asolamentelor.

În concluzie, iată câteva argumente suficiente pentru a lua în calcul, în planul de cultură, și aceste plante!

 

AVANTAJE PE TOATE PLANURILE

Soia, lucerna, mazărea au capacitatea de a prelua azotul atmosferic și de a-l transfera în sol, sub forma unor compuși stabili, accesibili plantelor din cultura următoare. Așa se obțin mai multe beneficii dintr-o dată:

fertilizare nepoluantă, practic gratuită

rezultate financiare însemnate date de cultură

 

Şi lucerna cere tehnologie. Fertilizaţi, dacă vreţi să recoltaţi!

 

APLICAREA CORECTĂ A ÎNVERZIRII

Înverzirea este benefică pentru mediul înconjurător. Dar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea transforma într-o „cutie a Pandorei”, devenind „focar” de înmulţire pentru dăunătorii rapiţei.

Click AICI şi află care sunt cele 4 erori majore la aplicarea înverzirii!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →