Zino Agha creşte vaci Charolaise într-o fermă de 5 stele - Revista Ferma
5 minute de citit

Zino Agha creşte vaci Charolaise într-o fermă de 5 stele

Zino Agha a ajuns din Bucureşti direct la coada vacii… Din pură întâmplare! O spune cu nonşalanţă! „Am venit în ţară după 8 ani petrecuţi în străinătate şi împreună cu un «prieten» am vrut să dăm drumul unei afaceri. El a avut un vis: să aibă o fermă de animale! Nu ştiam nimic despre vaci! Atunci am aflat că există vaca de carne şi cea de lapte! Până la urmă s-a dovedit că partenerul meu avea intenţii ascunse, adică să facă o fermă de animale pe banii mei şi pe osteneala mea! Ne-am despărţit, iar eu am rămas cu ferma, şi – iată – am prins drag de munca pe care o fac în comuna argeşeană Muşăteşti!”, povesteşte Zino Agha.

 Zino Agha si vitelul charolaise_b

O afacere în flux, fără sincope

Ferma Vâlsăneşti de vaci Charolaise exista din 2014. Patru ani mai târziu a fost scoasă la licitaţie. „Eu am preluat-o din ianuarie 2018. Am cumpărat-o cu 56 de văcuţe. De atunci am tot investit în ea, am modernizat-o. Actualmente, este populată cu 125 de exemplare din rasa Charolaise, la care s-au adăugat şase vaci cu lapte şi 100 de capre. Animalele cresc natural, pe păşune, nu primesc în tain şrot de soia modificată genetic, sunt libere şi sănătoase, aşa cum se creşteau odată vitele pe plaiurile argeşene”, ne-a declarat Zino Agha.

 Zino Agha vaci charolaise 2_b

Fermierul livrează carnea în viu către Carrefour, periodic, în cadrul acţiunii de promovare pe Filiera Calităţii pentru Carnea de Mânzat, obţinând un preţ mulţumitor. Primeşte banii la timp şi spune că nu a avut nici o reclamaţie din partea retailerului.

 

Alergând după o… stea!

 

Şi-a construit afacerea după proverbul japonez „După ce ai gândit – hotărăşte-te; după ce te-ai hotărât – nu te mai gândi!”Prima sa grijă a fost să asigure suficientă suprafaţă de păşunat. A preluat în arendă şi în concesiune peste 150 ha. Intenţionează să obţină încă 48 ha de izlaz, prin licitaţie.

„Avem păşune pentru 500 de capete. Vreau să fac un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea fermei şi să măresc efectivul de animale. După ce va fi lansată măsura de finanţare, voi depune dosarul cu proiect cu tot. Intenţionez să construiesc un grajd ultramodern şi să cumpăr cele mai performante utilaje agricole. De asemenea, pentru că există pe piaţă cerinţă şi interes pentru vaca de carne, mi-am propus să construiesc un miniabator şi o unitate de procesare. Este timpul să trec la un nivel mai sus, pentru ca ferma să primească o… stea în plus în ceea ce priveşte standardele calităţii şi activităţii! La finalul investiţiilor, vreau ca Ferma Vâlsăneşti de vaci Charolaise să ajungă la 5 stele”, declară hotărât fermierul.

 Zino Agha taur charolaise_b

Nevoit să vândă animale

În această perioadă, toată suflarea este mobilizată la strângerea furajelor pentru iarnă. Lucerna se coseşte, se greblează, se balotează şi se transportă în parcul de furaje. Vremea este bună şi e păcat să nu profite de ea. „Am fost nevoit să vând din animale pentru că în fermă nu mai sunt spaţii de cazare. La iarnă, când se va intra la stabulaţie, mai mult de 100 de animale nu încap în grajd. Trebuie să mai dau din ele. Altminteri, nu le pot ţine înghesuite; se bat, se lovesc, se împung… Le trebuie spaţiu. Vechiul adăpost al fostului CAP nu oferă condiţii optime de cazare şi de nutriţie pentru animalele mele. Apoi trebuie construite noi adăposturi pentru vacile de lapte, cât şi pentru capre. Deocamdată nu am ce face! Ştiţi cum e vorba: Să faci rai din ce ai!”, a adăugat Agha.

Agha spune că „dacă ai logistică şi un plan bine stabilit, le poţi face pe toate”. Până acum, investiţia în fermă s-a ridicat la peste 100.000 de euro. Crescătorul are cinci angajaţi, pe care pune mare bază. „Oamenii muncesc de drag, câştigă bine; ei nu se uită la ceas ca să plece acasă după 8 ore de muncă, aşa cum se întâmplă în fabrică”, ne-a declarat Agha, în finalul discuţiei.

 Zino Agha ferma_b

Zino Agha este cetăţean român, născut în Bucureşti. Tatăl său este irakian. Zino a absolvit cursurile Facultăţii de Calculatoare la Universitatea Politehnică Bucureşti. Este căsătorit cu Ana-Maria Agha şi au împreună două fetiţe drăgălaşe.

 Zino Agha vaci charolaise_b

O PROMOVARE MAI BUNĂ PENTRU RASA CHAROLAISE

Fermierul Zino Agha este membru al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Este nemulţumit de faptul că nu se promovează nici rasa şi nici Asociaţia: „Poate că ar trebui să organizăm concursuri, expoziţii, întâlniri, să facem reclamă în media să se audă mai mult şi mai frecvent despre noi. Rasa de bovine de carne Charolaise are destule avantaje: animalele sunt frumoase, impunătoare şi docile; valorifică mai bine furajele, fătările sunt uşoare şi vacile pot pierde până la 20% din greutatea vie în perioadele nefavorabile. De asemenea, asigură o producţie de carne superioară, au o excepţională viteză de creştere şi produc cele mai grele carcase, cu o carne slabă, căutată de măcelari deoarece nu are grăsime”.

 Zino Agha fetite vitel_b

 „Ferma zootehnică este o uzină cu foc continuu, nu există sărbătoare; animalele trebuie să mănânce, să fie adăpate, să le faci curat! Plouă, ninge, trebuie să fii prezent pe linia grajdului, nu ai de ales! Mă înţeleg cu oamenii cu care lucrez şi fiecare ştie ce are de făcut”, ZINO AGHA, crescător de vaci de carne

 

Cisteste si...

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →