Zile de foc în grădina de legume - Revista Ferma
5 minute de citit

Zile de foc în grădina de legume

legume11 m Zile de foc în grădina de legume

În zona legumicolă Nicolae Bălcescu, din apropierea municipiului Tecuci, grădinarii nu-și mai văd capul de treabă. În ciuda temperaturilor ridicate din miezul zilei, în ferma administrată de Nuța Corban, cu o suprafață de câteva zeci de hectare, la sfârșitul lunii iunie a.c., o echipă de peste 20 de muncitori era angajată în câmp la prășitul culturii de vinete. După cum aflăm de la fermier, în parcela de zece hectare lucrarea manuală durează maxim o săptămână. Apoi se aplică un tratament fitosanitar pentru controlul gândacului din Colorado, cu Mospilan 20 SG – un insecticid sistemic (0,06 kg/ha). 

De asemenea, pentru protecția fitosanitară a culturii de tomate de câmp, se va administra, în scop preventiv, un fungicid.

Ca și în anii trecuți, în ferma familiei Corban, structura de culturi este cam aceeași, acum are înființate șapte hectare cu ardeioase, 16 ha cu tomate și 10 ha cu varză. Pentru aceste culturi au produs în jur de două milioane de fire de răsad. „Anul este destul de bun, că ne-a plouat și am scutit apa de irigații. Noi, la plantare, utilizăm apa adusă în câmp cu cisternele. Sistemul de irigații este funcțional, însă costă foarte mult, o normă de apă depășește 1.000 de lei. Acum, cu siguranță vom avea cheltuieli de producție mai mici cu câteva sute de milioane de lei vechi, e un avantaj demn de luat în calcul”, ne-a declarat Nuța Corban. Aceasta ne-a mărturisit că anul trecut, varza de toamnă a fost cultura care a scos afacerea pe profit, unul mic atât cât să nu se închidă pe pierdere în contabilitate.

 

Pătlăgeaua vânătă intră prima la zacuscă

Fermierul tecucean a ținut să adauge că vânăta va fi prima specie de legume care va fi recoltată și va merge la fabrică. „Unitatea de procesare – Contec Foods – este în Tecuci, avem semnate contracte pentru toate produsele, e un mare avantaj că avem desfacerea asigurată. Deocamdată, nu ne plângem, suntem mulțumiți de felul cum merg treburile în câmp! Acum ne dorim să fim sănătoși!”, a conchis renumita legumicultoare tecuceană.

Tot pe platoul Nicolae Bălcescu, din imediata vecinătate a municipiului Tecuci, este amplasată și ferma inginerului Ionel Rusu. În ultima decadă a lunii iunie se recoltase mazărea pentru industrializare, cultivată pe o suprafață de 25 hectare. La această specie legumicolă, fermierul s-a închis cu 7.700 kg/ha producție brută. Genetica germană și-a pus în valoare potențialul productiv, dar și priceperea și experiența horticultorului. Conform contractului, întreaga recoltă a fost preluată de unitatea procesatoare Contec Foods. 

 

În testare, varietăți de fasole, gogoșar și ardei iute 

„În continuare, vom înființa culturile de vânătă, de gogoșar, vom plantăm tomata pe 10 hectare și punem 7 ha de pepene cu semănare directă. De asemenea, vom înființa cultura de castraveți palisați, pe șpalieri, cu plasă, pe o suprafață de 1,5 ha. Ca în fiecare an, am repartizat o jumătate de hectar pentru testări; avem sub observație un soi de fasole lată, palisată, o varietate de gogoșar pe care intenționăm să o cultivăm în sistem palisat și un ardei iute”, ne-a declarat Ionel Rusu. În acest ciclu de producție, fermierul cultivă aproximativ 70 de hectare cu legume de câmp.

Și pentru Ionel Rusu, anul legumicol pare a fi unul promițător. Producțiile sunt bune, a plouat suficient și pentru că nu a fost nevoie să se pornească sistemul de irigații, costurile de producție pe hectar vor fi mai mici. Spre exemplu, din calculele cultivatorului, la mazăre, nivelul cheltuielilor s-a redus cu aproape 2.000 de lei pe hectar. 

De asemenea, pe terenul eliberat de mazăre se va înființa în cultură succesivă trei varietăți de fasole. 

 

Campania pentru producerea legumelor congelate

În bazinul legumicol tecucean, o unitate de procesare de lângă Galați a deplasat o combină pentru recoltarea mazărei. Fabrica, pusă în funcțiune anul trecut, realizează legume congelate pentru marile lanțuri de magazine din România. În campania din acest an vor intra în procesare mazărea pentru consum, fasolea și cartoful. După cum ne spunea Nicolae Băncilă, reprezentantul procesatorului, unitatea a cultivat în jurul Tecuciului o suprafață de câteva zeci de hectare de mazăre, dar a încheiat și contracte de preluare a legumelor (fasole verde și mazăre) cu fermierii din zonă. Transportul producției se efectuează cu mijloacele proprii ale unității. 

 

 

 

O TRADIȚIE REZISTĂ PRIN „MEANDRELE” TRANZIȚIEI! 

Trebuie spus că în zona Nicolae Bălcescu din Tecuci, înainte vreme se aflau fostele ferme ale Întreprinderii pentru Producerea și Industrializarea Legumelor și Fructelor, întinse pe circa 3.400 de hectare. Tradiția cultivării legumelor de câmp nu a pierit prin „meandrele” tranziției! 



 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 –  1-31 iulie 2016) 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →