Conceptul ClimaControl3 vă asigură reuşita prin utilizarea materialului genetic de la KWS, special selectat pentru a obţine performanţă în timpul secetei. Conceptul ClimaControl3 implică în lupta contra secetei atât compania KWS, cât şi pe dumneavoastră, fermierii, căci doar dumneavoastră puteţi pune în valoare materialul nostru genetic prin măsuri agrotehnice specifice.
Specialiştii KWS vă recomandă paşii de urmat pentru a diminua efectele secetei la porumb
1. Alegerea hibridului tolerant la condiţiile de secetă. Hibrizii din grupul ClimaControl3 sunt selectaţi astfel încât să îşi manifeste caracterele ce le conferă rezistenţă la secetă şi la arşiţă în cele trei faze principale de vegetaţie (înainte de înflorit, în timpul înfloritului şi după înflorit). Aceşti hibrizi sunt alegerea optimă pentru această situaţie.
dr. Andreas Groß – Directorul Internaţional de Dezvoltare Produse al KWS SAAT SE, Divizia Porumb
2. Pregătirea solului şi a patului germinativ în condiţii de secetă urmăreşte maximizarea volumului de sol utilizabil pentru cultură, creşterea capacităţii de reţinere a apei în sol, susţinută prin optimizarea conţinutului de materie organică, acumularea precipitaţiilor din sezonul rece, minimizarea pierderilor prin evaporare înainte şi în timpul vegetaţiei. Pentru îndeplinirea acestor obiective, lucrarea profundă a solului se face în toamnă. Astfel, se păstrează nivelul de potasiu disponibil în sol la un nivel optim. În cazul solurilor grele, lucrările se fac cu paraplow, scarificator sau cizel, ideal cu un echipament cu vibraţii. Vă recomandăm să reduceţi la minim numărul de treceri pe teren.
dr. Andreas Groß – Directorul Internaţional de Dezvoltare Produse al KWS SAAT SE, Divizia Porumb
3. Fertilizarea în condiţii de secetă. După cum ştiţi, pentru o dezvoltare optimă, cultura de porumb are nevoie de azot. Pentru a răspunde corespunzător acestei cerinţe, este necesar să adaptaţi cantitatea de azot în funcţie de nevoile plantelor, de momentul aplicării şi de tipul fertilizantului. De asemenea, se impun măsuri pentru evitarea pierderilor, protejarea calităţii apei subterane şi pentru eficientizarea aplicării. Cultura de porumb necesită un nivel specific al potasiului, căruia trebuie să-i acordaţi atenţie în egală măsură.
Pentru a atinge sau a menţine nivelul optim de nutrienţi, este necesar să parcurgeţi următoarele etape: în primul rând, este vorba despre cartarea agrochimică, pentru a estima cantităţile de substanţe nutritive existente în sol. Ulterior, realizaţi o balanţă a nevoilor plantelor şi a cantităţilor de aplicat, bazată pe aşteptări realiste în ceea ce priveşte producţia. Stabiliţi o tactică de fertilizare. Nu vă orientaţi neapărat către cele mai ieftine produse cu azot. Luaţi în calcul forme diferite, în funcţie de solubilitate: uree (eliberare prelungită), amoniu stabilizat (eliberare prelungită), amoniu (eliberare cu viteză medie) şi fertilizanţi pe bază de nitrat (eliberare rapidă). Potasiul se aplică înainte de semănat, iar fertilizarea cu azot se realizează cu puţin timp înainte de semănat sau în timpul semănatului. Programaţi următoarea fertilizare cu azot în stadiul de 7-8 frunze ale plantelor, când veţi putea să-l aplicaţi cu ajutorul cultivatorului. Pentru a mări eficienţa fertilizării cu azot, trebuie ca formele cu eliberare rapidă să fie administrate la semănat, iar cele cu eliberare prelungită în stadiul de 7-8 frunze.
4. Selectarea maturităţii adecvate pentru condiţii de secetă. Pentru a diminua riscul ca producţia să fie afectată de secetă, trebuie să evitaţi sincronizarea dintre cea mai frecventă perioadă de secetă din zona dumneavoastră şi faza de înflorire a porumbului. Pentru aceasta, vă recomandăm să folosiţi hibrizi de porumb din două grupe FAO diferite; când alegeţi hibrizi timpurii, încercaţi să-i semănaţi cât mai devreme posibil.
5. Când o primăvară rece este urmată de o perioadă secetoasă, este necesară îmbunătăţirea toleranţei culturii la riscurile climatice. Pentru aceasta, alegeţi hibrizi cât mai timpurii, deoarece toleranţa acestora la frig este în general mai bună. Semănaţi-i cât mai devreme, la o adâncime cât mai mică, dar în sol umed. Aplicaţi fertilizant starter pe bază de fosfor şi de azot.
6. Seceta şi momentul semănatului. Pentru a evita stresul termic în perioada de înflorire, realizaţi semănatul cât mai devreme, folosind un hibrid tolerant la semănatul timpuriu. Verificaţi uniformitatea adâncimii de semănat, precum şi densitatea la care se realizează semănatul. Monitorizaţi temperatura solului la adâncimea de semănat. Începeţi semănatul la 8oC în sol (la adâncimea de semănat), cu tendinţă de creştere a temperaturii.
7. Seceta şi densitatea plantelor. Toleranţa la secetă a culturii poate fi îmbunătăţită prin implementarea unor soluţii suplimentare de siguranţă, cum ar fi controlul densităţii plantelor. Pentru aceasta, reglaţi cu atenţie semănătoarea pentru a oferi o distribuire perfectă. Verificaţi densitatea la începutul semănatului: în perioade de secetă ea trebuie să fie cu 10% mai mică, pentru a atinge recolta optimă în cele mai bune condiţii.
8. Seceta şi adâncimea de semănat. Succesul unei culturi presupune punerea seminţelor în contact cu umiditatea din sol şi provocarea unei răsăriri rapide şi puternice. Dacă strategia dumneavoastră este să grăbiţi răsărirea, atunci nu trebuie să semănaţi adânc. În solurile foarte nisipoase, cu risc ridicat de secetă, adâncimea recomandată este de 10 cm. În cazul solurilor grele, cu aeraţie mai proastă, adâncimea este de 4 cm. Verificaţi în urma semănătorii!
9. Combaterea buruienilor pe timp de secetă. Pentru a menţine câmpul liber de buruieni începând cu stadiul de 3-4 frunze şi pentru un nivel cât mai scăzut de infestare cu seminţe de buruieni în sol, sunt necesare măsuri precum: rotaţia culturilor cu plante non-cerealiere, îngrijirea miriştii după cultura anterioară, aplicarea timpurie a erbicidelor (în preemergenţă şi/sau până la stadiul de trei frunze) sau folosirea combinaţiei de erbicide pre şi postemergente. De asemenea, se recomandă utilizarea prăşitului mecanic, până în faza de 8 frunze ale porumbului şi/sau când primii 5-10 cm de la suprafaţa solului sunt uscaţi.
10. Recoltarea în condiţii de secetă. Obiectivele acestei etape sunt evitarea frângerii şi căderii plantelor, evitarea infestării cu micotoxine a producţiei şi obţinerea unor niveluri optime de umiditate a boabelor (<17%). La recoltare este necesar să găsiţi cel mai bun compromis. Dacă ştiuletii sunt infectaţi cu mucegaiuri, luaţi în calcul posibilitatea de a devansa lucrarea pentru a preveni infestarea terenului. Pentru a preîntâmpina tasarea excesivă a solului, evitaţi recoltarea în condiţii de umiditate.
Genetica oferită de KWS, cu rezistenţă ridicată la secetă şi la arşiţă, împreună cu măsurile agrotehnice care să respecte recomandările noastre vor contracara efectele secetei la cultura dumneavoastră de porumb.
Ion VOINEA
Director Dezvoltare Produse KWS Seminţe
ÎNTÂMPINAŢI SECETA FĂRĂ STRES!
Nu uitaţi, primul pas spre o recoltă cât mai puţin afectată de stresul termic este alegerea unor hibrizi cu toleranţă ridicată la secetă şi la arşiţă, cum sunt cei din grupul ClimaControl3 de la KWS. Hibrizii incluşi în grupul ClimaControl3 sunt KWS 2370 – FAO 290, KWS 4484 – FAO 380, Kamparis – FAO 390, Kapitolis – FAO 410, Balasco – FAO 420, Konfites – FAO 460. Vă invităm să alegeţi hibrizii care vi se potrivesc cel mai bine şi să întâmpinaţi seceta fără stres.