Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii sunt aproape de faliment! - Revista Ferma
5 minute de citit

Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii sunt aproape de faliment!

Zahărul românesc trece printr-o nouă criză cu gust amar, în primul rând pentru fermieri.

În ultimii ani, producția de zahăr din România a constituit un subiect generos, controversat și variabil ca abordare. De la repartizarea nejustă a cotelor de zahăr în UE, apoi dispariția lor, de la închiderea unor fabrici și redeschiderea uneia foarte importante din centrul Transilvaniei, cu mare pompă și entuziasm iar acum, din nou… orizonturi sumbre.

zaharul romanesc Agrana nu mai preia sfecla din 23 ianuarie Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii sunt aproape de faliment!
Credit foto @iStock.com/symbiot

Degringolada zahărului românesc: ce ne-a adus în acest punct?

Care sunt motivele acestei degringolade care provoacă, mai ales pentru fermieri, o reală instabilitate, o lipsă totală de predictibilitate și amenințarea unei crize care duce aproape sigur la faliment?

Am stat de vorbă cu Vasile Pop-Silaghi, cultivator din Girov, jud. Neamţ, despre probleme grave cu care se confruntă producătorii și industria zahărului românesc în această perioadă.

”Se tot vorbește de invazia zahărului ieftin din Ucraina, dar și cel din trestie obținut în țările sud-americane, care prin acordul UE-Mercosur intră pe piața europeană ieftin și mult (zahărul din trestie asigură 80% din consumul mondial!). Este adevărat, dar se pare că mai avem niște probleme!

Marketingul procesatorilor de zahăr din sfeclă nu-și regăsește ritmul. Obișnuiți probabil cu procente consistente de profit, pe fondul crizei energetice (scumpirea gazului) și a presiunii scăderii prețului mondial al zahărului, marile companii cu origini occidentale își simt amenințată rentabilitatea cu care se obișnuiseră. Soluția? Scăderea prețului oferit fermierilor pentru materia primă…”, explică Vasile Pop-Silaghi.

Zahărul românesc în pericol, fermierii în impas: costuri mari, soluții scumpe și criza predictibilității

”Eliminarea unor substanțe active de protecție a culturii îi obligă pe fermieri să abordeze soluții mai scumpe (tehnologia SMART, de exemplu) sau, în lipsa acestora, aplicarea fără rezultate notabile a unor variante de sacrificiu.

Extinderea secetei în zonele mai umede și mai răcoroase (areal favorabil culturii) din nord-vestul Moldovei, centrul și sud-estul Transilvaniei a determinat apariția unor afecțiuni sinistre. Într-un câmp exemplar văzut astăzi, te trezești că în câteva zile sau după recoltare, rădăcinile putrezesc, conținutul de zahăr scade, glucoza (neextractibilă în zahăr cristalizat) crește, fabrica se îneacă, randamentele scad, calitatea zahărului suferă, costurile o iau razna șamd.

Așa ceva a îmbrăcat aspecte dramatice în județele Botoșani și Iași, de pe lângă Fabrica AGRANA din Roman”, spune Vasile Pop-Silaghi.

Screenshot 2025 01 22 181618 copy e1737562772503 Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii sunt aproape de faliment!
Operativa recoltat sfecla de zahar la data 16 ianuarie 2025 – MADR

Decizia AGRANA Roman: ultimatum pentru fermieri! Ce se întâmplă din 23 ianuarie!

Florentina Iacob, reprezentanta unuia dintre cei mai mari producători de sfeclă din județul Botoșani, dar și Președinte al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România – FCSZR, ne relatează:

Federația cultivatorilor de sfeclă de zahăr din România este îngrijorată de viitorul culturii sfeclei de zahăr din nord-estul României, din moment ce Fabrica Agrana Roman a comunicat Asociației cultivatorilor de sfeclă de zahăr din zonă – ACSZR – încheierea campaniei de procesare înaintea finalizării recoltării.

Decizia Agrana este univocă, cu termen de execuție pe 23 ianuarie a.c., cu toate că mai sunt de recoltat aproape 1700 ha, preponderent în județele Botoșani și Iași.

Într-adevăr, a fost un grad de afectare a Macrophomina phaseolina*, însă această boală a apărut în urma arșiței extreme din 2023-2024, dar sfecla este procesabilă, așa cum de altfel procedează și alte țări din UE, bineînțeles cu un cost mai ridicat, dar nu lasă partenerii contractuali, fermierii, fără nicio speranță, mai ales în condițiile în care viitorul industriei zahărului din sfeclă este într-un real pericol.

În situația curentă vom aborda o discuție la Ministerul Agriculturii asupra acestei situații nemaintâlnite, când fermierii sunt refuzați să li se preia sfecla de zahăr de pe un număr atât de mare de hectare.

În această privință vom avea o întâlnire marți, 28 ianuarie, cu Dl. Ministru Florin Ionuț Barbu, deoarece fermierii sunt în situația de a fi falimentați, având în vedere că pentru un hectar de sfeclă s-au investit peste 2.000 de Euro!

Notificarea Fabricii Agrana Roman a fost transmisă în data de 17 ianuarie a.c., prin care se comunică faptul că în 23 ianuarie a.c. va fi ultima zi de recepție a sfeclei de zahăr, în condițiile în care calitatea sfeclei rămasă nerecoltată sau chiar pe stoc, nu întrunește condițiile de calitate pentru o procesare eficientă!”.

Va vom ține la curent despre rezultatele întâlnirii Federației cu ministrul agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Emil Turdean: ”La prețul de 24 euro/tonă, categoric NU voi mai cultiva sfeclă!” În toiul iernii, 25.000 tone de sfeclă de zahăr au rămas pe câmp

––––––––––––

*Macrophomina phaseolina este o ciupercă a solului care provoacă putregaiul de cărbune (putregaiul rădăcinii). Este o boală care provoacă pagube mari în perioadele cu temperaturi ridicate și deficit mare de apă. Atacă un număr de peste 500 de specii de plante și are o distribuție geografică largă, supraviețuiește în sol și pe resturile vegetale infestate sub formă de microscleroți care reprezintă sursa primară de inoculare și pot rezista în sol până la 3 ani. Majoritatea plantelor gazdă cultivate sunt: Beta vulgaris (sfeclă pentru zahar), Arachis hypogaea (arahide), Brassica oleracea (varză), Cucumis spp. (castravete), Fragaria spp. (căpșuni), Glycine max (soia), Helianthus annus (floarea soarelui), Phaseolus spp. (fasole), Solanum tuberosum (cartof), Zea mays (porumb) etc.

sfecla de zahar 01 Zahărul românesc în picaj! Agrana nu mai preia sfecla, fermierii sunt aproape de faliment!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →