6 minute de citit

Weidemann 3080 LPT lucrează 365 de zile nonstop în ferma Agro-Lact

Agro-Lact Aiud incarcatorul Weidemann_b

Am văzut încărcătorul Weidemann 3080 LPT la lucru, împreună cu remorca tehnologică Kongskilde de 10 mc, cumpărată tot de la Tehnodiesel. Cu cele două utilaje, fiecare tură de furajare a celor aproape 500 de vaci din fermă durează doar puţin peste o oră.

SC Agro-Lact SRL funcţionează dinainte de 1990, când se numea IAS Transilvania, şi avea fermă zootehnică, legumicolă, viticolă, fermă de hamei. După 1989, ferma a fost preluată de foşti angajaţi. Din 2003, activitatea s-a separat pe sectoare. Ferma zootehnică are acum patru acţionari: Gheorghe Ispas – care a fost, din 1993, şeful fermei zootehnice, Viorel Heredea, Cornel Docea şi Traian Florea.

 Ferma Agro-Lact Aiud_b

De la stg. la dr.: Gheorghe Ispas, Traian Florea, Darius Cotoară – tehnician, Viorel Heredea


4.000 de litri de lapte pe zi

Efectivul total al fermei este în jur de 480 bovine din rasa Bălţată Românească, din care 260-270 vaci de lapte şi tineret femel. Livrează zilnic circa 4.000 litri de lapte la fosta fabrică Albalact, deţinută în prezent de grupul francez Lactalis.

Exploatează 320 ha cu porumb siloz, porumb boabe, lucernă pentru furajele animalelor din fermă, precum şi 80 ha cu cereale păioase, din care plătesc arenda.

În 2007, au constituit primul grup de producători din ţară din sectorul lactate recunoscut de MADR. De extins ferma sau de construit grajduri noi nu au putut însă, pentru că aceasta se află chiar la intrarea în oraşul Aiud, iar, în timp, în jur s-a umplut de case şi de blocuri de locuinţe. „Nu suntem noi de vină, asta e o fermă din anii ’50, a fost aici, dar casele şi blocurile din jur nu au fost aici”, spune Gheorghe Ispas.

 

„Tehnodiesel vine rapid, chiar dacă e la 100 km”

În fiecare an, înnoiesc câte un utilaj esenţial în fermă. În 2019, au cumpărat de la Tehnodiesel o remorcă tehnologică Kongskilde VM 10-1B, iar în 2020, încărcătorul articulat telescopic Weidemann 3080 LPT.

„Cei de la Tehnodiesel ne-au făcut imediat oferta, au fost cei mai prompţi dintre toţi. Ne-am uitat la mai multe firme, dar unii parcă nu erau interesaţi să vândă, iar noi nu avem timp să plecăm din fermă. Şi preţul de la Tehnodiesel ne-a convenit, iar la service, la revizie sau dacă am avut nevoie de ceva şi i-am chemat, au venit rapid, deşi sunt la 100 de kilometri de noi”, spune Gheorghe Ispas.

La fel cum fac toate achiziţiile de utilaje, au plătit şi încărcătorul Weidemann cu banii jos, aşa că au primit o reducere considerabilă.

incarcator articulat weidemann 3080 lpt_b

 

Încărcătorul WEIDEMANN e cel mai folosit utilaj din fermă

„Folosim încărcătorul Weidemann la toate: pentru furajare – la încărcat remorca tehnologică, pentru cereale, la înfoliat lucerna, la descărcat şi stivuit baloţi în fânar, la încărcat gunoi de grajd. Practic, încărcătorul Weidemann lucrează 365 din 365 de zile, aproape nonstop, n-are pauză decât când fac pauză băieţii din fermă. E cel mai folosit utilaj din fermă”, afirmă Gheorghe Ispas.

Acesta spune că au căutat un încărcător cu care să poată încărca porumbul sau grâul înTIR, care să ajungă sus în fânar: „Weidemann-ul pe care îl avem ridică la 5 metri înălţime şi până la 2.000 de kilograme cu cupa de cereale”.

 

„Face cât vechile utilaje la un loc şi consumă mult mai puţin”

Înainte de a cumpăra încărcătorul Weidemann, în ferma Agro-Lact se lucra cu două Ifroane vechi şi cu un încărcător mai mic. Îşi făceau treaba cu ele, dar utilajele se stricau des şi consumau mult combustibil. „Încărcătorul Weidemann face cât toate la un loc şi chiar îi dăm mult de lucru, lucrează şi 10-12 ore pe zi, mai ales în campanie. Noi facem 4.500-5.000 tone de siloz pe an. Se mişcă repede şi consumă foarte puţin, înainte trebuia să alimentăm tot timpul”, mai spune Gheorghe Ispas.

În ferma zootehnică şi cea vegetală sunt peste 20 de angajaţi. Doar patru sunt tractorişti. Aceştia au prins imediat modul cum se lucrează cu încărcătorul Weidemman. Singura teamă a fermierilor este însă că deja nu mai găsesc oameni calificaţi pentru munca în fermă.

 

Încărcător frontal telescopic articulat weidemann 3080 lpt

• Motor: 404 D-22, răcire antigel, 4 cilindri, diesel, 35,7 kW/50 CP la 2.600 rot/min, TierIII A;

• Transmisie: hidrostatică cu cardan, tracţiune integrală 0-20 km/h, 2 trepte viteză, punte planetară PA1400, putere ridicare constantă în ambele trepte de viteză;

• Sistem hidraulic: un cilindru ridicare, cinematică tip Z, sarcina max. cupă nevirat braţ închis 2.435 kg/telescopat 1.295 kg, sarcina max. în furca paleţi nevirat braţ închis 2.229 kg/telescopat 1.268 kg, radiator răcire ulei hidraulic, manetă Joystick cu multiple funcţii, direcție hidraulică, articulat de la mijloc, unghi virare 42°, unghi balans 12°, supapă deblocare circuit hidraulic;

• Dimensiuni: L 5,929 (cu cupă) x l 1,580 x h 2,251 m, rază interioară bracaj 2,105 m, înălţime max. ridicare în punctul de articulaţie al cupei 4,99 m;

• Cabină: închisă, încălzire, ventilaţie, oglinzi laterale, scaun „Confort“ cu suspensie, faruri lucru faţă/spate, acces uşor;

• Supapă blocare cilindri hidraulici în poziţie deschis, sistem blocare cupă când braţul este deschis la maxim, sistem hidraulic de schimb al accesoriilor, cleşte baloţi.

Află mai multe detalii despre încărcătoarele Weidemann de la reprezentanții Tehnodiesel:

• Dudeștii Noi, jud. Timiș – tel. 0256.378.003

• Bonțida, jud. Cluj – tel. 0373.550.105


Remorca tehnologică kongskilde si incarcatorul weidemann 3080 lpt_b

 

Remorca tehnologică kongskilde vm 10-1b

Volum încărcare (ras) 10 mc, şnec amestecare vertical, înălţime descărcare bandă 0,7 m, 7 cuţite tăiere, necesar tractor min. 50 CP;

o încărcătură echivalentă pentru 55-70 vaci de lapte (productivitate 8.000 kg ECM/animal/an);

Echipament suplimentar inclus: descărcare pe ambele părţi, sistem cântărire BasicPlus fără cablu (wireless), 2 terminale operare, proţap prindere superioară, sistem iluminat şi bară protecţie spate, 2 motoare hidraulice pentru banda descărcare, telecomandă electrică pentru 2 funcţii hidraulice, cuţite lungi tratate cu Wolfram.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →