3 minute de citit

„Vreau să trăiesc doar din agricultură!”

DOREL MINEA

Visul lui este să aibă o fermă de familie şi să poată trăi doar din agricultură. Deocamdată, lucrează aproape 5 ha de teren care aparţine unor membri ai familiei care nu lucrează pământul.
„Am în plan să iau un credit să îmi cumpăr un tractoraş de 45 de cai putere pentru început, să iau mai mult teren în arendă, să pot să mă extind, ca să pot să trăiesc numai din agricultură. Visul meu este să am propria mea fermă. M-am gândit să merg pe forţe proprii până într-un anumit punct, când am stabilitate, şi apoi să încerc să fac şi un proiect cu fonduri europene. După socotelile mele, ca să pot să trăiesc doar din agricultură, o fermă ar trebui să fie la 50 – 60 de hectare, pe care să le lucrez eu, cu un tractor mai mare”, ne-a spus Dorel Minea.

Acum plăteşte prestatori de servicii pentru lucrările terenului pe care cultivă grâu şi porumb. Are şi câteva capre şi oi, păsări, porci şi 10 stupi cu albine. La începutul lunii noiembrie, a găsit o parte din stupi depopulaţi de viespi. „La primăvară repopulez stupina, nu pot să stau fără albine. Cel de la care le-am luat mi-a zis: tu n-ai să mai poţi să stai fără albine şi a avut dreptate!”, spune tânărul agricultor.
Pentru că el este şi angajat în industrie, la toate muncile câmpului şi ale gospodăriei îl ajută părinţii şi soţia sa, Ioana Mădălina.
Împreună cu aceştia şi cu fiica sa, în vârstă de aproape trei ani, a fost anul acesta la IndAgra. Ne-a spus că merge la târgul agricol de la Bucureşti de zece ani, ca să vadă lucruri pe care le-ar putea aplica în ferma proprie.
Ne-a mărturisit că urmăreşte Revista Ferma pe internet şi că a aflat chiar în expoziţie de concursul de fotografii organizat împreună cu Farm Tech. Tableta Samsung câştigată o va împărţi cu fiica sa: „ O să se joace fata cu ea şi o s-o folosesc şi eu, am mai avut pe telefon o aplicaţie GPS pentru coordonatele terenului. Am văzut că se poate folosi şi pe tractor”, ne-a mai spus Dorel Minea.

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →