3 minute de citit

VOCEA FERMIERULUI. Producţie zero la porumb! Orzul şi floarea la preţ mic…

Fermierul a pregătit terenul pentru culturile de cereale păioase de toamnă. „Am putut lucra mai bine solul pentru că a plouat suficient în ultima perioadă. Ne procurăm sămânţa şi vom însămânţa 80 ha cu orz şi 50 cu grâu, aproape jumătate din suprafaţa de teren pe care o lucrez. Chiar dacă-s scumpe îngrăşămintele chimice complexe, tot voi asigura o fertilizare de bază cu 200 kg/ha”, ne-a declarat cultivatorul.

 

Producţie zero la porumb!

 

Până va semăna, după jumătatea acestei luni, a avut de adunat floarea pricăjită din câmp care a suferit cumplit în lipsa apei. „Am semănat 200 ha în primăvară şi nu am scos nici o tonă de seminţe la hectar /ha. Mai bine de 70 la sută din cultură a fost compromisă. Din lanul de porumb de 70 de hectare, combina nouă condusă de Firel, fiul meu, nici nu a avut ce recolta. Producţie zero!”, a precizat acesta.

 

Greutatea hectolitrică a tras în jos preţul orzului

 

„Şi în acest an traderii ne-au lucrat, la orz au pus condiţia ca boabele să aibă 62 kg/hl greutatea hectolitrică (indicaţie a densităţii cerealelor n.n.). Or, noi am avut 55 şi ne-a penalizat, oferindu-ne un preţ prea mic.

La floarea soarelui, ne-a aranjat la umiditate; ne-a obligat să aducem cultura la 9 la sută; mai mult nici nu au voit să recepţioneze”, şi-a vărsat amarul fermierul.

Vasile Stanciu - Arenda, tractorul si ciobanul_b 

La culturile calamitate, norma de venit va fi… normală!

 

„Ca să ne scadă procentul de calamitate a culturilor, comisia de constatare a pagubelor a luat drept referinţă producţia medie pe judeţ obţinută în anul 2021! De ce nu a luat în calcul faţă de cât am produs eu: peste 8 tone la grâu şi mai bine de 9 tone la porumb?”, se întreabă vădit nemulţumit cultivatorul care este convins că nu va beneficia nici de scăderea normei de venit pentru culturile calamitate, aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu doi ani.

 

Legea arendei – aşteptată să fie aprobată!

 

Vasile Stanciu e nemulţumit de întârzierea aprobării Legii arendei, care îi creează o stare de disconfort. 

„Fermierii ăştia mari sunt pe noi, vor să ne ia pământurile şi să ne distrugă. În zonă sunt fonduri de investiţii străine care au cumpărat teren şi-l închiriază pe câte un an! Anual caută să schimbe contractele, punând clauze şi condiţii în favoarea lor. Cum poţi să mai faci agricultură performantă? Nu ştiu ce mai aşteaptă în Parlament votarea Legii arendei care se tot amână de vreo doi ani?

 

Terase pârloagă, păşuni cu iarbă necomestibiă pentru animale!

 

Om ajuns la o vârstă respectabilă, Vasile Stanciu este mâhnit când vede terasele altădată pline cu viţa de vie nobilă lăsate pârloagă. ”În comuna Băneasa, în jur de 600 de hectare de teren a fost cumpărat de străini şi a rămas în nelucrare. Nu-l munceşte nimeni, dar iau subvenţii pe teren. De asemenea, vreo 400 de hectare de păşune sunt distruse şi neîngrijite, sunt sunt năpădite de scaieţi, curnuţi şi mărăcini, cu iarbă pe care nici oile nu o mănâncă. Lucrurile astea nu le vede nimeni? – se întreabă revoltat fermierul.

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →