Demnitarul european, aflat la al doilea mandat în PE, consideră că marea provocare în noua PAC, în perioada 2014-2020, rămâne găsirea unor soluții comune la o agricultură atât de diversificată la nivelul Uniunii Europene.
Ferma: Ne puteți spune câteva cuvinte despre primul mandat de europarlamentar și în ce fel v-ați implicat în reforma Politicii Agricole Comune?
Viorica Dăncilă: În primul mandat am sprijinit agricultura din România prin amendamentele aduse reformei Politicii Agricole Comune. Am promovat nevoia de consolidare a lanțurilor de aprovizionare scurte, beneficiarii direcți fiind micii producători. Am sprijinit măsura prin care statele membre sunt obligate să direcționeze 5% din sumă pentru plăți directe în favoarea tinerilor fermieri. Am militat pentru reducerea impactului de mediu al exploatațiilor agricole. Am pledat pentru o agricultură durabilă, pentru comunități rurale cât mai puternice dar am susținut și reglementarea programelor de ajutorare a persoanelor defavorizate. Am desfășurat acțiuni pentru reducerea inegalităților de gen.
Ferma: Care sunt, după părerea dumneavoastră, provocările cele mai importante în cadrul PAC 2014-2020?
Viorica Dăncilă: Cu siguranță, în cadrul PAC 2014-2020, marea provocare, care va rămâne de actualitate, este găsirea unor soluții comune la o agricultură atât de diversificată la nivelul Uniunii Europene. Alte provocări importante sunt date de schimbările climatice, dar și de securitatea energetică. Agricultura are un rol esențial de jucat în atenuarea schimbărilor climatice și o contribuție însemnată la asigurarea securității energetice, prin producerea de resurse regenerabile, precum și prin captarea carbonului.
Va fi nevoie să identificăm și alte provocări, cum ar fi securitatea aprovizionării cu alimente, una din cele mai mari provocări cu care se va confrunta nu numai Europa, ci toată lumea, pe parcursul anilor viitori. Europa nu poate conta pe importuri, ea este obligată să exploateze la maximum întreg potențialul său agricol pentru a răspunde astfel cererii existente pe piața mondială.
Ferma: Cu Dacian Cioloș și acum cu dumneavoastră într-o poziție fruntașă a agriculturii europene, România a avut și are de câștigat? Ce sector al agriculturii noastre se vede mai bine de la Bruxelles?
Viorica Dăncilă: România are de câștigat și sigur va beneficia de mai mult sprijin, în primul rând de la Comisia de Agricultură a Parlamentului European, care poate susține demersurile autorităților române în promovarea intereselor producătorilor români. România a făcut un salt important în domeniul agriculturii bio și noua PAC va oferi în perioada 2014-2020 sprijin pentru agricultura bio și cea tradițională, pentru micii fermieri și pentru tinerii fermieri, spre a se realiza mai ales schimbul de generații (în total peste 10,5 miliarde euro pentru plăți directe și măsuri de piață și peste 7,14 miliarde pentru dezvoltarea rurală). Produsele tradiționale reprezintă o nișă aparte a producției autohtone de calitate, dar este nevoie să fie promovate, pentru a crește valoarea adaugată și pentru a le permite, astfel, producătorilor tradiționali să rămână pe piață și să mențină viabilitatea zonelor rurale românești.
Ferma: În acest al doilea mandat obținut, având în vedere că sunteți și vicepreședinte al AGRI, ce obiective aveți în vedere?
Viorica Dăncilă: Sunt multe lucruri care trebuie să se realizeze în următorul mandat, iar multe obiective vor apărea în urma dialogului cu cei implicați în această ramură strategică atât la nivel național, cât și european. Ca obiective, menționez încurajarea creșterii competivității și a performanței agricole la nivel național și european; crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea economiei rurale; sprijinirea femeilor și tinerilor care lucrează în agricultura românească, prin implementarea de programe speciale în politicile europene; încurajarea și sprijinirea inovării și transferului de cunoștințe agricole, măsură care, deși este finanțată substanțial prin reforma Cioloș a PAC, va pune mari probleme celor mai mulți dintre producători; încurajarea și sprijinirea marketingului și promovării produselor agricole.
Alte proiecte urmăresc susținerea preluării metodelor moderne de gestiune a fermelor; sprijinirea producătorilor în vederea gestionării riscurilor, în contextul schimbărilor climatice tot mai persistente și cu efecte tot mai păguboase pentru agricultură; restaurarea, conservarea și consolidarea ecosistemelor dependente de agricultură și silvicultură; menținerea biodiversității, a moștenirii culturale și a peisajului rural; sprijinirea strategiei de dezvoltare a agriculturii românești pe termen mediu și lung prin intermediul politicilor existente la nivel european; încurajarea stabilirii tinerilor în agricultură, inclusiv a celor cu pregătire superioară de specialitate; stimularea dezvoltării economiilor ne-agricole în zonele rurale, pentru crearea de noi locuri de muncă și de noi oportunități pentru tineri; încurajarea și sprijinirea creșterii producției zootehnice cu valoare adăugată mare și, în special, a produselor procesate, pentru a reduce treptat procentul de produse primare exportate, în beneficiul celor procesate; sprijinirea dezvoltării sectorului bio de produse procesate și modificarea balanței de export în favoarea produselor procesate; sprijinirea surselor de finanțare și cofinanțare în sectorul agricol de la nivel european.
Ferma: Ca vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European (DG AGRI), cum vedeți viitorul agriculturii europene?
Viorica Dăncilă: Agricultorii au fost întotdeauna cei mai constanți partizani ai construcției Uniunii Europene și ei cred cu tărie că PAC rămâne o politică agricolă comună în adevăratul sens al cuvântului, iar aici trebuie să vorbim de o solidaritate financiară, să vorbim de plăți egale și echitabile între statele membre. Solidaritatea financiară este necesară pentru consolidarea coeziunii și integrării economice și sociale pe întreg teritoriul UE și să asigure un echilibru mai bun între zonele rurale și cele urbane. E nevoie de optimizarea contribuției agriculturii europene la oportunitățile economice și la crearea de locuri de muncă în zonele rurale de pe întreg cuprinsul UE. Să nu mai vorbim de agricultura pentru vechile state membre și pentru noile state membre, să vorbim de agricultura UE. Ne dorim asigurarea unui nivel de viață echitabil pentru producătorii agricoli pe termen lung, pentru ca astfel generațiile viitoare de tineri agricultori să fie atrași de profesiile agricole.
PROFIL DE SPECIALIST
Viorica Dăncilă, de profesie inginer, este licențiată a Facultății de Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești (1983-1988). Are un master absolvit în cadrul {colii Naționale de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Administrație Publică, București (2004-2006), precum și o serie de specializări în programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă – integrare europeană.
Este membru PSD și vicepreședinte al Organizației Naționale de Femei a PSD (2010-prezent) și deputat în cadrul Parlamentului European din 2009 până în prezent. A fost liderul grupului europarlamentarilor PSD din cadrul PE timp de un an, din martie 2010 până în martie 2011. În prezent se află la cel de-al doilea mandat ca europarlamentar PSD, deținând și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul PE-AGRI, membru plin în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen- FEMM și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională REGI.