Cultivatorii gălățeni caută soluții pentru a controla viermele sârmă, dăunătorul polifag care a produs o pagubă de peste 150.000 de lei la o parcelă de 5 hectare. Din păcate, lipsa substanțelor face protecția la sol deficitară!

Cultivatorii de legume din bazinul Vânători, comună de lângă Galați, se confruntă de ani zile cu dăunătorii care fac ravagii în câmp. Ei dau vina pe schimbările climatice.
„Din cauza iernilor blânde, cu precipitații scăzute crește presiunea insectelor dăunătoare, iar combaterea lor este din ce în ce mai costisitoare și uneori ineficientă”, susțin legumicultorii.
Cristian Șerban cultivă morcov, cartofi și ceapă pe aproape 43 de hectare. Anul trecut a pierdut producția de cartofi din cauza viermelui sârmă (Agriotes spp), un dăunător extrem de periculos.
VIERMELE SÂRMĂ, PAGUBĂ DE PESTE 150.000 DE LEI
Cristian Șerban ne spune că folosește insecticide cu substanța activă Cypermethrin.
„Produsele existente pe piață nu oferă protecția culturii pe întreaga perioadă de vegetație. Căutăm o soluție care să asigure protecția tuberculilor de cartofi după rebilonat, luna iulie fiind perioada cea mai critică în cazul atacului produs de viermele sârmă.
Anul trecut, de pe 5 hectare nu am avut ce aduna! Paguba a fost enormă, de peste 150.000 de lei; gândiți-vă, investiția anuală pe hectar sare lejer de 30.000 de lei!”, ne-a declarat fermierul.
LIPSA SUBSTANȚELOR FACE PROTECȚIA LA SOL DEFICITARĂ
„Sunt mari probleme pe tema asta, lipsa substanțelor face protecția la sol deficitară. Insecticidele Picador sau Columbo sunt recomandate la plantarea cartofului și la rebilonare. Mai sunt variante, dar nu cu eficiență grozavă”, ne-a declarat Cleonic Sucaciu, liderul Federației Naționale Cartoful din România.
Pentru controlul viermelui sârmă, cultivatorii din alte zone ale țării au încercat și substanțe cu omologări pentru alte culturi, ori doze sporite la produsele existente în piață.
De asemenea, pentru a combate viermele sârmă există un nematocid pe bază de fostiazat în doza recomandată de 10-15 kg/ha, cu timp de pauză până la recoltare de 120 zile.

PROBLEME CLIMATICE, COSTURI MARI ȘI PRODUCȚII SCĂZUTE
Cristian Șerban se pregătește de lucru în câmp, are terenul arat și într-o săptămână va interveni cu freza pentru pregătirea patului germinativ.
Sezonul trecut a fost unul greu: cu probleme climatice, costuri mari și producții scăzute.
„Prețurile au fost relativ mici, cheltuielile au crescut enorm, s-au scumpit toate inputurile, energia electică, forța de muncă sau apa de irigat (de la plantat și până la recoltat dăm 7-8 chiar și 9 udări).
Nu pot spune că am ieșit pe zero, dar, cu siguranță, profitul este extrem de mic”, explică producătorul agricol din Vânători.







