„Exact, cât costă „gaura de la covrig”, a concluzionat cu un umor negru Vasile Staciu. Şi are dreptate! Kilogramul de boabe aurii preţuieşte 0,56 – 0,58 lei, iar covrigul un leu! Fermierul ne spune că este.. „în gaură” cu grâul! Şi explică: „Am în cultură 192 hectare cu grâu şi produc în medie în jur de 4.000 lg/ha. Cu preţul de vânzare ne-au îngropat traderii cu totul! Eu am cheltuit 3.000 de lei pe hectar, cu documente, şi scot 2.320 lei! (0,58 lei/kg înmulţit cu 4 tone/ha). Nu sunt în gaură!? De asemenea, am manevrat numai la îngrăşăminte 40 de tone, 60 de tone de sămânţă de grâu, am cărat pentru erbicidat vagoane de litri de apă şi toate acestea pentru nimic! Muncă voluntară, asta a fost!”
Cultivatorul înţelege că preţurile sunt mici, probabil că s-au înţeles traderii înte ei, aşa cum a declarat Laurenţiu Baciu, liderul LAPAR; dar nu este de acord ca odată cu scăderea TVA preţul produselor de panificaţie să fie ridicat. „Şi atunci, ce eficienţă mai are reducerea TVA la 9 la sută şi preţurile la produsele de panificaţie au crescut mai mult ca înainte de a reduce TVA, mai cu seamă că un covrig a ajus să coste un leu, iar cea mai ieftină franzelă, tot un leu?”, se întreabă deznădăjduit Vasile Stanciu.
Fermierul lucrează o suprafaţă de teren de circa 430 hectare, marea majoritate preluate cu contract de arendă.