Vărzoasele de la Syngenta - Revista Ferma
4 minute de citit

Vărzoasele de la Syngenta

Mihai Neagu a lucrat în simbioză cu reprezentanții Syngenta (în special cu Iulian Zafiu, reprezentant tehnic pentru culturi speciale și legume, cel care s-a ocupat îndeaproape, ca de obicei, de culturi), pentru a realiza un câmp demonstrativ cu patru hibrizi de varză (Escazu, Mavunor, Pruktor și Sarmalin) și doi de conopidă (Lecanu și Amerigo).
Colaborarea a fost foarte bună, dovadă fiind câmpul cu varză care arăta ca rupt dintr-o reclamă. Acest succes a fost obținut cu largul concurs al fermierului dâmbovițean, care a respectat întocmai indicațiile tehnice iar de fiecare dată când a apărut ceva în câmp, s-a consultat cu specialiștii Syngenta. „Degeaba ai genetică de top, dacă tehnologia lasă de dorit”, spune reprezentantul tehnic, Iulian Zafiu.

Vedeta portofoliului Syngenta la varză
Dar înainte de a vorbi de hibridul star, îi vom prezenta pe ceilalți frați de câmp demonstrativ. Vom începe cu Pruktor, care, conform afirmațiilor lui Iulian Zafiu, este un hibrid timpuriu, care poate fi plantat și imediat după 20 martie pentru varza de vară. Produce căpățâni cu o greutate medie de 2-2,5 kg, la 70-75 de zile de la plantare. „Chiar și la 60 de zile s-a putut recolta acest hibrid, în unele cazuri”, împărtășește celor prezenți din experiențele sale, Iulian Zafiu.
Sarmalin este un hibrid cu frunze dulci și subțiri, se pretează foarte bine la murat și este bun, așa cum îl trădează și numele, la sarmale. Este tolerant la bacterioză, 2014 fiind anul în care această toleranță s-a văzut în câmp, deoarece atacul a fost mare.
Mavunor se recoltează la 80-85 de zile, are frunze subțiri și o culoare verde-cenușie, care alături de forma teșită a căpățânii (din acestă cauză e mai puțin căutată în sudul țării, dar are succes în zona Sibiului și a Sucevei) îi dau o personalitate distinctă.
În final, cum îi stă bine unui star, Escazu, care este de trei ani în comercial, e prezentat ca cel mai vândut hibrid de varză din portofoliul Syngenta. Acest lucru se reflectă și în zona Lungulețu, mai ales că acest hibrid poate fi lăsat și peste o sută de zile pe câmp, pentru că este tolerant la spargere și rezistent la eventuale brume. Chiar și la stratul de zăpadă. Căpățânile pot trece de 4 kg atunci când se lasă mai mult pe câmp, dar acesta nu e un avantaj întotdeauna. Iar media este de 2,5 kg/plantă. La o medie de 50.000 plante/ha, potențialul de producție este de 80 tone. Mihai Neagu ne-a asigurat că trece lejer de 60 t/ha la acest hibrid. Perioada optimă de cultură este de 80-90 zile de la plantare.
Lecanu e cel mai timpuriu hibrid de conopidă din portofoliul Syngenta, iar Amerigo “se învelește foarte bine” și poate fi recoltat la 80-90 zile de la plantare.
Zona Lungulețu e renumită atât ca producătoare de cartof timpuriu (anul acesta am prezentat în revistă și un lot demonstrativ Syngenta pe această cultură; fermierul care a realizat atunci lotul este fratele lui Mihai Neagu).
Dar, trebuie să recunoaștem, bazinul legumicol Lungulețu e renumit și pentru varza de toamnă, nu numai pentru cartoful timpuriu. Prin piața de gross de la intrarea în localitate dinspre București am remarcat și alte legume de sezon, dar varza și cartofii sunt dominanți. Nu aduc aici în discuție modul încă primitiv la care se face comerțul, asta și din cauză că fermierii sunt dezbinați.

 

MIHAI NEAGU LUCREAZĂ 12 HA, DIN CARE 5 CU VĂRZOASE
Investiția într-un hectar de varză trece de 3.500 lei. Asta dacă ai grijă să intervii la timp. Varza e o cultură specială și are nevoie de o grijă la fel de solicitantă. Dincolo de respectarea tehnologiei, e nevoie de o rotație la minim cinci ani. Atenție la terenurile care produc o boală destul de gravă, cunoscută ca hernia verzei.
Ca produse în tratamentul culturii de varză, Mihai Neagu folosește în mod frecvent soluțiile Syngenta. Remarcă în mod deosebit insecticidul Affirm, precum și de acum celebrul Ortiva Top, cu doza sa unică de 1 l/ha. De menționat că la varză e nevoie și de un produs adeziv pentru aderarea acestui tratament pe frunze. Mihai Neagu a folosit și erbicidul Dual Gold, în preemergență, iar câmpul arăta ca la carte. Ceea ce înseamnă că produsele Syngenta acoperă absolut toate fazele pentru dezvoltarea culturilor de varză și conopidă. Cu succes!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →