Vara-i pe sfârșite... Ce va aduce noul sezon? - Revista Ferma
3 minute de citit

Vara-i pe sfârșite… Ce va aduce noul sezon?

bursa agricola grau b Vara-i pe sfârșite... Ce va aduce noul sezon?Sfârșitul de vară calendaristică înseamnă și sfârșitul unui sezon agricol, dar și debutul campaniei de toamnă, toate sub semnul incertitudinilor și al unui an agricol atipic. Recoltatul cerealelor a adus și primele socoteli date peste cap. Dacă în sudul țării sau în nord-est seceta a dijmuit serios randamentele la hectar, în alte părți producțiile mari au dat speranțe fermierilor. Nu și pentru un preț mai bun, din păcate!

După experiența anului trecut și datoriile acumulate în perioada exploziei de prețuri la îngrășăminte, în multe exploatații nici măcar nu s-a mai pus în discuție păstrarea recoltelor. Grâul, orzul și rapița au plecat direct din câmp, cu prețuri care, de cele mai multe ori, aruncă în derizoriu orice marjă de profit. Cei care au mai prins niște bonusuri nici n-au mai stat pe gânduri.

Posesorii spațiilor de depozitare mai generoase și care s-au scăpat de marfa rămasă din 2022 au decis totuși să mai aștepte prețul cel bun. Sau ceva mai bun. O loterie, spun mulți, uitându-se, desigur, spre tirurile, vagoanele și vapoarele pline ochi cu grâne ucrainene care tranzitează țara noastră. Mai ales că sunt cazuri când transportatorii  se ”rătăcesc” și cerealele rămân împotmolite prin silozurile românești…

Prinși între GAEC-urile bruxeleze, pregătirile pentru un nou sezon la fel de incert și prognozele meteo care sfidează normalele perioadei, agricultorii au sperat ca măcar prețurile inputurilor să nu o ia, din nou, razna. Deșarte speranțe! Îngrășămintele se scumpesc de la o săptămână la alta, pe măsură ce crește cererea și nu pare să intervină nimeni și nimic pentru a stopa curba ascendentă.

Mulți încă trag speranță de la culturile de primăvară. Porumbul încă arată bine și promițător în unele zone de cultură, comparativ cu situația dezastruoasă de anul trecut. Însă nu mai putem vorbi de zone întregi, fie ele mai bune, mai puțin bune sau deloc. În Timiș, de pildă, speranțele pălesc odată ce te muți mai hacana, de la o comună la alta. Am văzut recent sole de porumb încă verde și unde fermierii fac remarca binecunoscută: ”deocamdată arată bine”! Apoi, la doar 50 de km distanță, porumbul e cultura ”dezastru” iar floarea e calamitată în urma vijeliilor, culcată la pământ și cu zero șanse de revenire.

Chiar vorbeam cu un fermier timișean, ale cărui terenuri se află la granița cu vecinii sârbi, în vestul județului, că cei de la DAJ au venit să constate agonia lanului de floarea soarelui. Au decretat că e afectată în proporție de 80%, cu toate că dezastrul este total și asta se vede cu ochiul liber. Cu ”ochiul” dronei se vedea și mai bine calamitatea, cu toate plantele culcate la pământ, fără vreo șansă realistă să mai răspundă la vreo resuscitare! Poate doar dacă vin ”specialiștii” și bat pari în pământ să lege tulpinile leșinate… De noaptea minții!

Ce urmează? Fericiți cei ce pot spune că și-au făcut socotelile, au tras linie pe plus și merg mai departe. Mulți merg mai departe din inerție, dar sunt și cei care vor renunța să mai ”scarmene” pământul. Nu mai au cu ce…

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →