2 minute de citit

Valorificarea dejecţiilor. Alexandru Baciu îşi produce singur energia şi fertilizanţii

instalatie bioga Rota Guido in ferma Baciu_b
FOTO: Claudia Cădar
ROTA GUIDO în România alături de Alexandru Baciu

Alexandru Baciu este un manager extraordinar, dar succesul său este dat şi de conceptul de ansamblu al fermei pe care a gândit-o împreună cu reprezentanţii Rota Guido. Aici avem practic trei mari zone:

1. Una în care se depozitează şi se prepară furajele.

2. Alta unde se află fluxul de animale, cu aleile de acces către sala de muls, cu spaţiul de pregătire a fătărilor, boxele de viţei şi îngrăşătoria.

3. Iar cea de a treia zonă, fundamentală, este dedicată stocării şi valorificării dejecţiilor, care practic închide acest cerc şi se află în conformitate cu ambiţiile strategiei “Farm to Fork”.

 

Îşi produce singur energia şi fertilizanţii

„Pentru marea majoritate a fermelor zootehnice, dejecţiile reprezintă o problemă. În cazul domnului Baciu, sunt o adevărată resursă. Gunoiul de grajd este transformat în energie electrică şi termică cu ajutorul instalaţiei de biogaz. Pe lângă asta, trecând prin cele două digestoare anaerobe, se obţine un îngrăşământ organic de mare putere nutritivă şi cu eliberare lentă, ce poate fi utilizat apoi pentru fertilizatea culturilor agricole. Iar, pe cale de consecinţă, asta înseamnă o creştere de productivitate”, concluzionează Claudia Cădar.

Claudia Cadar, reprezentant Rota Guido Romania_b

 FOTO: Claudia Cădar, reprezentant ROTA GUIDO în România


INDEPENDENŢĂ ENERGETICĂ

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, pe terenurile pe care le lucrează – 2.200 de hectare, irigate în totalitate. A construit adăposturi în care animalele beneficiază de condiţii extraordinare de confort pentru a putea produce lapte şi carne de cea mai înaltă calitate, care ajung direct pe masa consumatorilor. Pe lângă asta, şi-a asigurat independenţa energetică prin construirea unei instalaţii de biogaz cu o capacitate de 635 kWh. Desigur, doar o mică parte din energia obţinută este utilizată în fermă, surplusul fiind ”injectat” în reţeaua naţională.

Giuseppe Volta ROTA GUIDO_b

 FOTO: GIUSEPPE VOLTA, Director tehnic comercial ROTA GUIDO

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →