2 minute de citit

Vaccin experimental împotriva PPA

În Journal of Virology, publicaţie a Societăţii Americane pentru Microbiologie, se vorbeşte despre un studiu realizat de Centrul de Boli pentru Animale din Plum Island care a dezvoltat un vaccin împotriva virusului PPA cu eficienţă dovedită la animalele expuse la 28 de zile după inoculare, atât în doze mici cât şi în doze mari. Cercetarea a fost motivată de focarul de pestă porcină africană din 2007 de pe teritoriul Georgiei, unde s-a înregistrat primul focar din istoria recentă în afara Africii şi Sardiniei – regiuni în care pesta porcină este endemică – această tulpină fiind extrem de letală şi de contagioasă, răspândindu-se rapid în ţările vecine.

porci-02_bO parte din procesul de dezvoltare a vaccinurilor antivirus constă în ştergerea genelor de virulenţă din virus. Dar când cercetătorii au şters gene similare cu cele care au fost şterse la tulpinile mai vechi de PPA pentru a le atenua, a devenit clar că noua tulpină era mult mai virulentă decât celelalte izolate anterior. Nici unul din vaccinurile experimentale anterioare nu s-a dovedit a fi cu adevărat eficient deoacere există o protecţie limitată în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi tulpini iar antigenele şi gradul de virulenţă diferă de la o tulpină la alta.

Utilizând o metodologie predictivă numită „monitorizarea computaţională a conductelor” pentru a determina rolul proteinelor asupra virusului, cercetătorii americani au identificat o anumită proteină care ar putea interfera cu sistemul imunitar al porcului. Când au şters această genă, virusul PPA a fost complet anihilat. Şi chiar dacă pentru moment vaccinul realizat este unul experimental, aşteptările sunt foarte mari. „Acest nou vaccin experimental arată promiţător şi oferă o protecţie completă împotriva tulpinii actuale asociată focarelor din Europa şi Asia”, se precizează în Journal of Virology.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →