Rasă rustică, uşor de întreţinut
În 2009, s-a asociat cu un prieten şi a cumpărat din Germania 15 femele şi un mascul de Highland, simbolul Scoţiei, una dintre cele mai apreciate rase de bovine.
Investiţia iniţială a costat în jur de 18.000 de euro, îşi aminteşte sibianul. „Totul a pornit mai mult ca un hobby. Cel puţin aşa l-am privit eu. Pentru că pe vremea aia nici nu existau subvenţii pentru vaca de carne. Highland este o rasă rustică, adaptată la condiţiile mai vitrege care pot apărea în timpul iernii. Au o rezistenţă bună la ger. Se întreţin foarte uşor. Nici nu trebuie asistate la fătări. Dacă au iarbă sau fân şi apă, nu mai au nevoie de altceva. Pot sta pe zăpadă şi la -20 grade C, fără nici un fel de probleme. Dar realitatea e că nu prea se simt bine la temperaturi foarte înalte. Preferă să stea la umbră sau să intre în apă. Sunt animale de gaşcă, nu prea se despart. Dacă sunt ameninţate cumva de vreun urs, se adună toate şi reuşesc să-l îndepărteze”, mi-a explicat fermierul în vârstă de 70 de ani.
Carne de vită premium
În prezent, acesta are în exploatare un efectiv de 50 de exemplare. Animalele sunt ţinute pe păşune tot timpul anului, deşi există şi un adăpost construit în care li se administrează furajele pe timp de iarnă. „Am în total vreo 40 de hectare, care sunt proprietatea mea. Dacă ai păşune şi doi oameni care să se ocupe de animale, poate fi profitabil. Dar dacă trebuie să faci toată munca singur, nu merită, pentru că efortul e prea mare. De aia mă gândesc foarte serios să renunţ”, susţine sibianul. Pe perioada iernii, animalele sunt hrănite de două ori pe zi. Consumă cam un balot de fân la o masă.
„În mod normal, o vacă are nevoie de 8-10 kilograme de furaj pe zi. Greutatea de sacrificare o ating însă cam la doi ani. Dacă sunt mai mici, nu te alegi cu mare lucru de pe urma lor. Problema acestor vaci este că nu au o productivitate mare. Se îngraşă foarte încet”, a constatat el. Chiar dacă procentul de carne în carcasă este ceva mai mic decât în cazul altor rase de bovine, carnea de vită Highland este de calitate superioară, după unii chiar cea mai gustoasă. Are un conţinut scăzut de grăsimi şi colesterol, fiind în schimb mai bogată în proteine şi fier.
Fermierul vrea să lichideze TOT. Vezi AICI cu cât ar vinde întreaga afacere?
un reportaj de
LIVIU GORDEA