Vaca românească şi politicile de stat. De stat pe loc. - Revista Ferma
4 minute de citit

Vaca românească şi politicile de stat. De stat pe loc.

foto pag26 m Vaca românească şi politicile de stat. De stat pe loc.

„Interesul fermierilor la ora actuală este foarte scăzut pentru că trebuie să plătească. Cei 70% din aproximativ 1 milion de lei vechi, cât costă COP-ul pe cap de vacă, se decontează doar pentru fermele care sunt înregistrate ca persoane juridice, ori câte efective din România sunt în exploataţii înregistrate pe persoane juridice?

Avem 267 de ferme cu peste 50 de capete care ar putea fi interesate de COP, dar din astea sunt peste 40 de ferme care au între 50 şi 400 de capete care sunt pe persoană fizică, iar dacă vor să se înscrie pe persoană juridică trebuie să plătească vaccinările obligatorii din Programul strategic al ANSVSA, ale căror costuri ajung la 200 de lei pe an pe cap de vacă”, a explicat Claudiu Frânc.

Acesta susţine că tocmai aceste politici ale statului nu încurajează crescătorii de bovine să se înregistreze ca persoane juridice şi să contribuie, astfel, la buget prin plata impozitelor, să se înscrie în COP, dar şi să acceseze fonduri europene. „Sunt lucruri care trebuie puse cap la cap şi armonizate şi faptul că am cerut acest lucru i-a deranjat foarte mult pe cei din direcţiile de specialitate din Ministerul Agriculturii”, ne-a spus preşedintele FCBR.

Acesta mai spune că are totuşi promisiuni din partea ANSVSA şi speranţe că problema vaccinării obligatorii gratuite va fi rezolvată, în cel mai scurt timp posibil, şi pentru exploataţiile comerciale.

 

Sub 9% din bovine sunt în ferme cu personalitate juridică

Potrivit Recensământului General Agricol 2010, la finalul anului 2010, din efectivul naţional de bovine de 1,985 milioane capete, 1,815 milioane capete (91,44%) erau în exploataţii agricole fără personalitate juridică şi doar 170 de mii de capete de bovine (8,56%) erau în exploataţii agricole cu personalitate juridică.

Tot datele RGA 2010 arătau că, la sfârşitul anului 2010, în România existau 724.541 de exploataţii fără personalitate juridică ce deţineau efective de bovine, din care 1.020 de exploataţii aveau între 50 şi 99 de capete, 246 de exploataţii-între 100 şi 499 de capete de bovine şi chiar o exploataţieagricolă individuală cu peste 500 de capete de bovine, în timp ce numărul total al exploataţiilor de creştere a bovinelor cu personalitate juridică era de numai 1.516, incluzând atât asociaţii agricole şi societăţi comerciale private, cât şi staţiuni de cercetare, consilii locale şi primării, fundaţii, biserici şi alte instituţii publice.


FCBR îşi alege conducerea în februarie

Conducerea Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) va fi supusă aprobării în cadrul Adunării Generale a Federaţiei la începutul lunii februarie 2012. „Membrii Federaţiei vor putea să reconfirme actuala conducere sau să aleagă pe altcineva. Indiferent care va fi viitoarea conducere, obiectivul acesteia va fi ca până cel târziu la finalul lui aprilie să avem elaborată toată legislaţia privind ajutoarele de stat pe 2012.

Nu vom renunţa nici la solicitarea ca fermierul, când merge la APIA, să poată depune o singură dată cererile pentru toate formele de sprijin, ceea ce este mai greu de realizat însă, pentru că nu am reuşit să facem legislaţia în acest sens de anul trecut, deşi am cerut acest lucru încă din toamnă”, ne-a spus Claudiu Frânc, actualul preşedinte al FCBR, ales în august 2011 în locul lui Mircea Ciurea.


Credite de maxim 90% din CNDP

Crescătorii de bovine şi de ovine/caprine beneficiari ai CNDP pentru 2011 pot accesa credite pentru finanţarea activităţilor curente în contul banilor pe care îi au de primit de la APIA de la cinci bănci comerciale care au semnat convenţii cu Agenţia:  CEC Bank SA, BRD, BCR, Procredit Bank şi Banca Comercială Carpatica.

Crescătorii de animale pot împrumuta maxim 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA, iar  Fondul de Garantare a Creditului Rural-FGCR IFN SA garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă, însă fermierii trebuie să fie atenţi la condiţiile, comisioanele şi perioada de creditare, care diferă pentru fiecare bancă.

Cuantumul CNDP în sectorul zootehnic pentru 2011 este de 40 lei/cap animal pentru ovine/caprine şi de 410 lei/cap animal pentru bovine.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →