Pornind de la premisa că doar 37 la sută din consumul de carne de vită de calitate în Europa este asigurat din crescătoriile proprii, diferenţa fiind susţinută de importurile din America de Sud, Ioan Moica a pariat pe creşterea bovinelor pentru carne, propunându-şi să devină un furnizor important pentru restaurantele cu pretenţii.
În prezent, ferma societăţii Torro Carnextim deţine un efectiv de aproape 400 de vaci din rasele Limousin şi Angus. Activitatea a pornit practic de la zero, în urmă cu doi ani, după ce în prealabil au fost achiziţionate terenurile şi s-au ridicat adăposturile. Numai construcţia celor trei grajduri şi dotările aferente a costat două milioane de euro, jumătate din această sumă fiind bani europeni.
„Momentan dorim să ne dezvoltăm efectivul matcă. Ne adresăm doar pieţei interne, dar nu excludem ca pe viitor să exportăm o parte din tăuraşi pentru reproducţie, deoarece avem nişte exemplare foarte valoroase din punct de vedere genetic. Pe viitor ne gândim să înfiinţăm şi un punct de sacrificare în fermă”, ne-a declarat Marius Garboni, medic veterinar şi totodată şeful fermei din Deta.
„La început ne-am confruntat cu distocii, în special la exemplarele de Limousin. Greutatea medie a unui viţel la fătare este între 35 şi 45 kg la această rasă, faţă de numai 23 până la 32 kg în cazul bovinelor Angus. De aceea fătările sunt mai uşoare la exemplarele de Angus”, ne spunea acesta.
Povestea pe larg o puteţi citi în revista Ferma, ediţia din prima jumătate a lunii martie!