6 minute de citit

Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

Cooperativa agricola Agroalfadit1 Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

”Nu-i aceeași muncă să furajezi 70 de vaci cu furca și cu lopata sau cu remorcă tehnologică și cu încărcător”, afirmă Tamás Zoltán, președintele Cooperativei Agricole Agroalfadit din județul Harghita.

O parte dintre membrii cooperativei sunt clienți vechi ai Tehnodiesel și ne-au spus cum s-a îmbunătățit modul de lucru în fermele lor cu utilajele achiziționate.

Cooperativa Agricolă Agroalfadit a fost înființată în 2021, de 11 crescători de bovine din Joseni și din Ditrău, județul Harghita. Membrii cooperativei au, în total, 500 de vaci de lapte din rasele Bălțată Românească și Montbéliard și de carne din rasele Blonde d’Aquitaine și Angus și lucrează 650 hectare de teren agricol, din care 200 hectare de pășune, iar restul – teren arabil și fânețe.

Cooperativa agricola Agroalfadit4 Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

Cea mai mică fermă din cooperativă are 15 hectare și cinci vaci, iar cea mai mare fermă deține 230 hectare de teren agricol și 170 de vaci de carne.

Cele mai mari probleme pentru membrii cooperativei sunt prețul laptelui și forța de muncă corespunzătoare. Cooperativa livrează lunar 60.000 de litri de lapte. Din noiembrie 2022 până în mai 2023, prețul laptelui a tot scăzut de la 2,5 lei pe litru, la 1,6-1,7 lei pe litru.

Timp de lucru redus și lucrări mai ușor de făcut

Când vine vorba de forța de muncă pentru fermele zootehnice, părerile crescătorilor de vaci din Harghita sunt unanime: ”Faptul că am achiziționat utilajele ne ajută foarte mult. Pe lângă că scade timpul de lucru, munca este mult mai ușoară”, spune Tamás Zoltán, președintele Cooperativei Agroalfadit.

Acesta a cumpărat primul încărcător frontal Weidemann de la Tehnodiesel în 2018, apoi a mai luat și o remorcă tehnologică și o cositoare. ”Să cosești cu o cositoare de 1,85 de metri sau să cosești cu două cositori câte 6 metri odată nu-i același lucru”, adaugă fermierul.

O parte din membrii Cooperativei Agricole Agroalfadit din jud. Harghita impreuna cu Heinz Prainer Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme
O parte din membrii Cooperativei Agricole Agroalfadit din jud. Harghita: Tamás Zoltán – președinte, Krizbai Levente – vicepreședinte, Gáll Levente – secretar, Sövér Csaba – membru împreună cu Heinz Prainer, director vânzări Tehnodiesel

Și secretarul cooperativei, Gáll Levente, este client vechi al Tehnodiesel: și-a cumpărat primul încărcător Weidemann 6027T acum zece ani și încă lucrează cu el la încărcarea gunoiului de grajd. În 2018, o parte din membrii cooperativei au achiziționat un încărcător Weidemann, o remorcă tehnologică, o cositoare, o greblă, o grapă pentru pășune și o vidanjă.

Încărcătorul Weidemann lucrează zilnic în fermă

”Cu vidanja de 6.000 de litri pe care o aveam înainte în fermă făceam câte nouă ture ca să scoatem dejecțiile, cu cea de 10.000 de litri cumpărată de la Tehnodiesel fac doar cinci ture, iar cu încărcătorul Weidemann 1240 LP facem tot ce este nevoie în fermă, zilnic lucrăm cu el cel puțin jumătate de oră”, spune Krizbai Levente, vicepreședintele Cooperativei Agroalfadit, care are în ferma sa 36 de vaci de lapte.

Krizbai Levente – vicepresedinte Cooperativa Agricola Agroalfadit Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme
Krizbai Levente – vicepreședinte Cooperativa Agricolă Agroalfadit

Utilaje de aproape jumătate de milion de euro, cu bani europeni

În 2021, membrii Cooperativei Agroalfadit au depus un proiect pentru achiziția de utilaje agricole pe Submăsura 4.1 din PNDR, în valoare totală de aproape 1,5 milioane euro, fără TVA. De aproape o treime din acești bani au achiziționat utilaje de la Tehnodiesel: un încărcător Weidemann T6027, un încărcător telescopic articulat Weidemann 5080T, un încărcător telescopic Weidemann T4512, o semănătoare Amazone D9 3000 cu grapă rotativă KG 3000, o remorcă pentru distribuirea gunoiului de grajd Farmtech Superfex 1200 cu capacitatea de 12 tone, o vidanjă Joskin Modulo 2 de 10.000 litri, o greblă pentru răvășit fânul, un tocător de resturi vegetale Vigolo și o cositoare frontală Krone.

Tamas Zoltan presedintele Cooperativei Agricole Agroalfadit din judetul Harghita. Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

“Rar găsești un om care să rămână să lucreze în fermă jumătate de an și să și facă treaba bine. Am ajuns la concluzia că mai bine fac eu și munca lui.” TAMÁS ZOLTÁN – Președintele Cooperativei Agroalfadit

Cum puteți cumpăra utilaje de la Tehnodiesel

Heinz Prainer, director vânzări Tehnodiesel, explică ce modalități de finanțare au fermierii care achiziționează utilaje agricole de la Tehnodiesel:

  1. Dacă fermierul achiziționează utilajele printr-un proiect cu fonduri europene derulate prin AFIR, acesta plătește doar partea de cofinanțare din proiect înainte de livrarea utilajelor în fermă, iar pentru banii de la AFIR, fermierul are un termen de 90 de zile pentru plata către Tehnodiesel. De exemplu, în cazul Cooperativei Agroalfadit, contractul cu Tehnodiesel a fost semnat în august 2022, iar livrarea utilajelor a început în luna septembrie.
  2. La achiziția utilajelor prin firma Mauch, firma mamă a Tehnodiesel, fermierul plătește o treime din valoarea utilajelor la semnarea contractului, iar restul sumei se împarte în rate fixe pe 2 ani, în general cu 2 rate anuale, în funcție de posibilitățile de plată ale fermierului. Pentru crescătorii de vaci de lapte, care încasează bani lunar, este mai convenabil să plătească 6 rate anuale. Pentru acest tip de achiziții, nu există comision de analiză a dosarului și fermierul nu este obligat să încheie asigurare CASCO.
  3. Dacă fermierul nu dispune de suma necesară pentru a plăti un avans de 33% din valoarea utilajelor sau nu poate achita utilajele în 2 ani, există posibilitatea achiziției cu finanțare prin IFN sau prin bancă, cu rate pe maximum 6-7 ani, în funcție de condițiile finanțatorului.

Cooperativa agricola Agroalfadit2 Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

De la finalul lunii mai 2023, Tehnodiesel oferă clienților săi din județele Covasna, Harghita și Brașov servicii de service și de vânzări prin partenerii MSV AGRAR SERVICE, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Logo TEHNODIESEL Utilajele de la Tehnodiesel le-au schimbat munca în ferme

DATE DE CONTACT TEHNODIESEL

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România
T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →