Urzica, în furajarea puilor de carne - Revista Ferma
3 minute de citit

Urzica, în furajarea puilor de carne

urzica decupata m Urzica, în furajarea puilor de carne

Într-un articol din ediţiile anterioare, prezentam caracteristicile nutritive ale furajelor combinate destinate puilor de carne din hibridul ROSS 308. Acele caracteristici pot fi atinse şi prin următoarele structuri de furaje combinate, în care unul din componetele furajere poate fi chiar făina de urzică – o variantă mult mai ieftină de furaj care se poate prepara prin uscare şi măcinare, putând fi încorporată în structurile de furaje combinate destinate puilor de carne.

 

Furajul starter (0-10 zile)

Se recomandă ca furajul starter pentru broiler să fie administrat timp de 10 zile, asigurând o creştere optimă în timpul acestei perioade de viaţă. Cerinţele puilor de carne pentru această perioadă pot fi asigurate cu un furaj combinat, având următoarea structură: porumb 53,7%, şrot de soia 31%, făină de urzică 7%, făină de peşte 5%, carbonat de calciu 1,2%, fosfat monocalcic 0,8%, sare 0,3%, premix vitamino-mineral 1%.

Aceste componente asigură următoarele condiţii de calitate ale furajului combinat: energie metabolizabilă – 3030 kcal, proteină brută – 22,27%, lizină – 1,26%, metionină plus cistină – 0,74%, calciu – 1,07%, fosfor – 0,68%, celuloză brută – 3,9%.


Furajul de creştere

… se administrează, în general, timp de 11-24 zile după furajul starter. În acestă perioadă, creşterea broilerului continuă să fie dinamică. Cerinţele puilor de carne pot fi asigurate cu un furaj combinat cu următoarea structură: porumb 55,3%, şrot de soia 28%, făină de urzică 7%, făină de peşte 5%, ulei 1,4%, carbonat de calciu 1,2%, fosfat monocalcic 0,8%, sare 0,3%, premix vitamino-mineral 1%.

Aceste componente asigură următoarele condiţii de calitate ale furajului combinat: energie metabolizabilă – 3105,71 kcal, proteină brută – 21,19%, lizină – 1,19%, metionină plus cistină – 0,61%, calciu – 1,16%, fosfor – 0,66%, celuloză brută – 3,75%.

 

Furajul de finisare

În perioada de finisare, furajul se administrează de la circa 25 de zile până la sacrificare. Această ultimă perioadă de creştere necesită un nivel energetic mai ridicat şi un nivel proteic mai redus, comparativ cu celelalte perioade de viaţă, acest lucru realizându-se prin următoarea structură de furaj combinat: porumb 57%, şrot de soia 30,5%, făină de urzică 7%, ulei 2%, carbonat de calciu 1,4%, fosfat monocalcic 0,8%, sare 0,3%, premix vitamino-mineral 1%.

Aceste componente asigură următoarele condiţii de calitate ale furajului combinat: energie metabolizabilă – 3154,69 kcal, proteină brută – 19,09%, lizină – 1,01%, metionină plus cistină – 0,57%, calciu – 0,89%, fosfor – 0,52%, celuloză brută – 3,94%.

Din analiza celor trei structuri de furaje combinate se poate constata că nivelul celulozic se menţine sub 4% în toate perioadele. Şrotul de floarea soarelui are un conţinut de circa 17% CB, iar făina de urzică circa 14%. Prin urmare, înlocuirea şrotului de floarea soarelui cu făina de urzică nu determină creşterea conţinutului în celuloză brută peste limita de 4%.

Aceste structuri ale furajelor combinate duc în final la obţinerea unor pui de carne care ajung la greutăţi de circa 2,5 kg în 6 săptămâni cu un preţ de cost mai redus decât în situaţia în care am folosi şrot de floarea soarelui.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →