Ungaria - Revista Ferma
4 minute de citit

Ungaria

ungariageneral m Ungaria

Deşi are o suprafaţă de două ori şi jumătate mai mică decât România, Ungaria este al treilea stat din Uniunea Europeană, după Danemarca şi Marea Britanie, în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate raportat la suprafaţa totală.

Astfel, două treimi din teritoriul său de 9,3 milioane de hectare sunt incluse în circuitul agricol. Circa 78 la sută din această suprafaţă este arabilă, iar 17 procente este ocupată de pajişti. Restul de 5% reprezintă culturile de viţă-de-vie, livezi sau grădini legumicole.

Caracteristicile naturale ale Ungariei asigură condiţii favorabile pentru sectorul agricol: câmpii fertile, un climat avantajos şi mai ales importante resurse de apă – cantitatea de apă disponibilă pe cap de locuitor se consideră a fi cea mai mare din lume!

Culturile de cereale reprezintă 31 la sută din suprafaţa agricolă a ţării. Potrivit datelor oficiale, în 2008, Ungaria a obţinut 7,54 milioane tone de porumb, 4,39 milioane tone de grâu şi 1,03 milioane tone de orz.

Alte culturi importante sunt cele de floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi şi o varietate mare de pomi fructiferi. De asemenea, Ungaria este cunoscută în lumea întreagă pentru vinurile sale din regiunile Tokaj-Hegyalja şi Eger. La fel de apreciată este şi pálinka de fructe. Un alt simbol al agriculturii maghiare este paprika, acei ardei iuţi sau dulci omniprezenţi în bucătăria tradiţională.

Sectorul zootehnic este axat în principal pe creşterea vacilor, porcilor, oilor şi a păsărilor. De altfel, Ungaria este al doilea mare producător şi principalul exportator al ficatului de gâscă, atât de solicitat în gastronomia franceză.

Aproximativ 4,5 la sută din populaţia activă a ţării (4 milioane) desfăşoară activităţi în domeniul agricol, forestier sau piscicol, fiind înregistrate peste 600 de mii de ferme. Agricultura maghiară este orientată spre export. În 2008 au fost tranzacţionate pe pieţele externe produse în valoare de 5,7 miliarde euro, în timp ce importurile au totalizat numai 3,8 miliarde euro.

 

Republica Ungară, în cifre

• Teren agricol: 5,864 mil. ha (cca. 63% din suprafaţa totală a ţării) • Teren arabil: 4,6 mil. ha (78% din totalul terenului agricol) • Pajişti: 1,01 mil. ha • Grădini: 96.000 ha • Livezi: 99.000 ha • Plantaţii de viţă-de-vie: 83.000 ha • Păduri: 1,884 mil. ha • Populaţia: 10 mil. locuitori • Membru UE din 1 mai 2004, asigură preşedinţia UE în primele 6 luni din 2011


Suprafeţe cultivate şi producţia obţinută (2009)

Tabel suprafeţe cultivate

 

Structura şi dimensiunea medie a fermelor (2009)

Tabel structură ferme 2009

 

CRIZĂ
Despăgubiri pentru fermele inundate

Pentru a compensa daunele suferite în urma inundaţiilor, Ungaria a solicitat Comisiei Europene plata în avans a subvenţiilor agricole aferente anului 2011, în valoare de 200 de miliarde de forinţi (712 milioane euro).

Despăgubirile către fermieri au fost evaluate la 80% din fondurile UE puse la dispoziţia autorităţilor maghiare. Peste 19.000 de agricultori au fost afectaţi de ploile masive şi inundaţiile produse în primăvară şi la începutul verii şi un total de 1,153 milioane de hectare însămânţate au fost distruse.

P.A.C.
Prioritate pe timpul preşedinţiei UE

Reforma Politicii Agricole Comune (PAC) este un subiect cheie pe agenda guvernului de la Budapesta, care va asigura preşedinţia UE în primul semestru din 2011. „Statele membre sunt aşteptate să adopte o poziţie comună cu privire la PAC până în martie 2011”, a anunţat ministrul Dezvoltării Rurale, Sándor Fazekas (foto), care a remarcat că în acest moment există opinii diferite în ceea ce priveşte politica agricolă comunitară după anul 2013.

Ungaria susţine menţinerea plăţilor directe şi creşterea cuantumului sumelor acordate pentru dezvoltare rurală şi a celor pentru zone defavorizate. De asemenea, autorităţile maghiare consideră că se impune o simplificare a reglementărilor la nivel european. „Scopul reformei a fost de a crea un set precis de reguli, care să asigure o politică agricolă simplă, transparentă şi eficientă”, susţine Fazekas.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →