Unde a făcut porumbul performanță, în 2016? - Revista Ferma
5 minute de citit

Unde a făcut porumbul performanță, în 2016?

În România, randamentul mic de producție din acest an are drept cauză, în cea mai mare parte, climatul extrem de dificil din sudul și estul României.

Porumbul din afara arealului afectat de secetă
Totuși, vestul, nord-vestul și centrul țări au fost ferite de secetă și de arsița excesive. Aici, deși anul agricol 2016 nu a început în cele mai bune condiții, precipitațiile din lunile aprilie și mai prelungind perioada de semănat mult peste epoca optimă, porumbul stând mult în pământ, în cele din urmă răsărirea s-a făcut în condiții corecte. Tratamentul seminței și mai ales calitatea lor au fost hotărâtoare într-un an ca acesta. Anul în care KWS Semințe a ieșit în piață doar cu semințe cu indici calitativi superiori standardelor.
Din cauza temperaturilor scăzute și a precipitațiilor cu mult peste necesarul plantelor, culturile de porumb au suferit un stres timpuriu. Creșterea vegetativă a fost îngreunată, plantele de porumb rămânând mult timp în stadiul de 4-6 frunze. Buruienile care mereu își arată adaptabilitatea superioară plantelor cultivate, au crescut. Acolo unde fermierul nu a aplicat erbicidare preemergentă, această manifestare a devenit o problemă. În unele cazuri, situația a devenit gravă, deoarece după terminarea ploilor și instalarea căldurii, porumbul s-a dezvoltat imediat, depășind rapid stadiul de 6-7 frunze, fenofaza-limită în aplicarea în siguranță a erbicidelor postemergente. Mulți fermieri au fost nevoiți să utilizeze erbicide de calitate superioară, cu selectivitate mai bună, dar mai scumpe. Au fost și fermieri care în această situație au apelat tot la „soluția clasică” – erbicide ieftine la care epoca, temperatura și metoda de aplicare trebuie foarte bine controlate pentru a nu produce fitotoxicitate plantelor de porumb. Din nefericire, au apărut urmările: stagnare în creșterea plantelor, răsuciri și îngălbeniri ale frunzelor, iar în cazurile mai severe, frângerea tulpinilor. Tot ca efect al fitotoxicității au apărut copili la unii hibrizi sau stoparea din creștere a rădăcinilor, cu vizibilitate pe rădăcinile coronariene.
Abundența precipitațiilor și temperaturile ridicate au făcut ca plantele de porumb să depășească multe din „handicapurile” intervenite în primele faze de vegetație și au atins înălțimi de peste trei metri, cu știuleți pe măsură. Totuși, au fost cazuri în care ploile masive, vijeliile puternice, sistemul radicular afectat și mai ales slaba ancorare a tulpinilor prin rădăcinile coronare au determinat căderi importante de plante.

Recolte de peste 13 t/ha
Dezvoltarea culturii de porumb în regiunile din vest, nord-vest și centrul României a fost întârziată de precipitații. Ne așteptam ca producția la recoltare să aibă umidități foarte ridicate. Începând din a doua jumătate a lunii august, și mai ales în septembrie, temperaturile ridicate și prezența redusă a precipitațiilor au accelerat pierderea apei din bob, hibrizii cu dry-down bun fiind avantajați. Astfel, hibrizii extratimpurii, cum ar fi KWS 2370 (grupa FAO 290), au putut fi recoltați la umidități sub 16%, dând producții și de peste 13 tone, iar fermierii care practică asolamentul porumb – grâu pot pregăti în condiții optime terenul pentru cultura grâului. Hibrizii sub FAO 400, la jumătatea lunii septembrie prezentau umidități ale boabelor de 20-21%, frecvent de 17-18%, ceea ce, în condițiile date este excelent.
Frecvent, în aceste regiuni, producțiile sunt în jurul a 11-12 tone/ha, dar sunt multe ferme în care performanțele depășesc 13-14 t/ha. Centrul, vestul și nord-vestul României au avut un an 2016 extrem de bun în ceea ce privește performanța porumbului. Însă în alte zone ale țării nu putem vorbi de performanță, ci de limitări drastice ale recoltei, cauzate de secetă și de arșiță.
Pentru noi, cei din echipele de management al produselor și cercetare, modul în care au performat hibrizii de porumb KWS în acest an, în centrul, vestul și nord-vestul României, este o reală bucurie. Hibrizi precum Kamparis, Balasco, KWS 2482, dar mai ales Konfites, au performanțe remarcabile. De asemenea, hibrizii pentru siloz Mikado și Konsens au fost recoltați cu rezultate care nu de puține ori au depășit 70 t/ha masă verde. {i calitatea silozului este foarte bună în acest an, știuleții acestor hibrizi dezvoltându-se masiv, în multe locații determinările evidențiind știuleți ce depășesc 500 gr.

 

CRIZA PREȚURILOR LA PORUMB
Producătorii europeni de porumb se confruntă cu o criză gravă a prețurilor, acestea fiind „dictate” Uniunii Europene de livrările de import. Comisia Europeană ar fi trebuit să declanșeze taxele de import în momentul în care prețurile CIF Rotterdam la porumb au scăzut sub 157 euro (155% din prețul de intervenție). La reuniunea conducerii CEPM, de la Paris, din 27 septembrie a.c., producătorii europeni de porumb au solicitat Comisiei Europene să reactiveze taxele vamale cât mai curând posibil, informează APPR.
CEPM reunește organizații profesionale și interprofesionale din Franța, România, Germania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Spania, Italia și Portugalia, a căror misiune este să reprezinte și să apere în țările lor interesele tuturor sau a unei părți a filierei porumbului: porumb boabe, porumb siloz, porumb dulce și semințe de porumb.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →