9 minute de citit

UNCSV, în vizită la cooperativa EURALIS

Obiectivul principal al acestei deplasări a constat în înţelegerea cât mai exactă a pârghiilor de succes în construirea şi dezvoltarea unei cooperative cât mai durabile şi profitabile pentru membrii săi. Un schimb de experienţă cu privire la bunele practici care stau la baza creşterii unei cooperative, administrarea şi dezvoltarea unei cooperative durabile şi relaţionarea cooperativei cu membrii săi, beneficiile care rezidă din asocierea fermierilor în cooperative.

UNCSV, în vizită la cooperativa EURALIS

De ce este bine să avem şi noi cooperative în România?
Grupul EURALIS, o cooperativă franceză, cu peste 80 de ani de activitate, înfiinţată în 1936 de către fermierii din sud-vestul Franţei, a fost prezentă la aceste discuţii prin doi dintre administratorii cooperativei, parte din Consiliul de Administraţie, cât şi prin managementul internaţional şi local: Pierre Pages – vicepreşedinte în Consiliul de Administraţie şi Preşedinte în Comitetul Financiar-Audit, Stephane Boue – Preşedinte Consiliul teritorial de Administraţie, Gilles Tambourre – Executive Manager Business Unit SEE şi Magda Darac – Country Manager România.
În cadrul acestei întâlniri au fost discutate aspecte cu privire la structura organizaţională a cooperativei, mecanismul de funcţionare a acesteia, statutul, etapele de dezvoltare prin care a trecut cooperativa până la momentul prezent, ca mod de funcţionare, relaţia economică şi parteneriatul dintre cooperativă şi cei 12.000 de membri ai săi (însumând 180.000 ha), drepturile şi obligaţiile cooperativei faţă de membrii săi, cât şi ale acestora faţă de cooperativă, modalitatea de aderare a noilor membri şi oportunităţile de dezvoltare profesională în ceea ce priveşte cursurile de perfecţionare a membrilor Consiliului de Administraţie.
Succesul Cooperativei EURALIS se datorează, în primul rând, contractelor de lungă durată cu membrii săi, a stabilităţii acestora în cadrul cooperativei, precum şi a guvernanţei strategice relaţionată cu dezvoltarea de activităţi adiacente, prin care membrii cooperativei îşi pot valorifica produsele.

Modelul agriculturii franceze
Pentru a înţelege cât mai bine modul de cooperare între cooperativă şi fermierii săi, membrii UNCSV au avut ocazia să se întâlnească şi să discute cu un fermier din regiunea Toulouse. S-au purtat discuţii cu privire la modalitatea de lucru şi relaţia economică dintre fermier şi cooperativă, detalii administrative şi legislative, despre consilierea tehnică pe care fermierii francezi o primesc din partea unei persoane acreditată să presteze doar această activitate,
despre tehnologii aplicate de ambele părţi, decizia de înfiinţare a unei culturi, schimbările climatice şi calitatea solului. Aspecte generale despre oportunităţile şi provocările din agricultură, făcând o paralelă între agricultura românească şi cea franceză, cât şi depre nivelul subvenţiilor. O imagine de ansamblu asupra agriculturii franceze, ce este bine să „împrumutăm” de acolo şi ce soluţii putem să le oferim şi noi, la rândul nostru.
Membrii UNCSV au avut ocazia să viziteze laboratorul de marking molecular Euralis, din Mondonville, unde au fost prezentate ultimele noutăţi despre genetica performantă folosită pentru crearea hibrizilor Euralis, precum şi despre programele de cercetare şi ameliorare ale celor cinci culturii, segmente pe care Euralis este prezent. A fost vizitat şi laboratorul SOLTIS – unul dintre cele mai mari programe de cercetare pentru cultura de floarea-soarelui din lume – şi laboratorul biomolecular Biogemma – programul de cercetare pentru cultura de rapiţă de toamnă.
Concluziile membrilor participanţi la acest schimb de experienţă atestă faptul că obiectivul acestei vizite a fost atins, iar informaţiile obţinute vor contribui la dezvoltarea şi implementarea unor noi metode de lucru care să contribuie la o dezvoltare cât mai durabilă a unei cooperative agricole de succes, la nivelul celor din vestul Europei.

Un schimb de experienţă util şi interesant
Iată cu ce concluzii şi impresii au rămas câţiva dintre reprezentanţii cooperativelor afiliate UNCSV după vizita în Franţa, în frunte cu Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: „Ne bucurăm pentru acest schimb de experienţă, organizat de către Euralis Seminţe şi le mulţumim pentru tot sprijinul acordat pe parcursul acestor zile. Am putut descoperi împreună cu cei 23 de reprezentanţi ai cooperativelor afiliate UNCSV modul de funcţionare al Cooperativei Euralis. Am avut şansa de a vedea o cooperativă de succes, de peste 80 de ani, care are rezultate impresionante pentru noi. Ca o concluzie, ne aflăm la nivelul la care ei se aflau acum 20 de ani, ceea ce este bine, întrucât prin dezvoltarea bunelor practici şi prin utilizarea tehnologiei pe care o folosim, putem recupera mai uşor această diferenţă. Reprezentanţii noştri au aflat care sunt drepturile şi obligaţiile membrilor din cooperativă. Este vital pe viitor să fim eficienţi şi să facem faţă provocărilor care apar din cauza schimbărilor climatice, să investim în integrarea producţie şi în adăugarea de valoare/diversificare. Este foarte importantă formarea şi instruirea profesională a administratorilor cooperativei, dar şi formarea internă cu privire la aspectele organizatorice şi economice. A fost o lecţie foarte bună pentru noi, sunt convins că membrii participanţi vor trage concluziile necesare pentru ca şi în România să ajungem să avem cooperative de succes aşa cum sunt în Franţa”.
Mircea BALUŢĂ – Director Executiv Cooperativa „ARGEŞ BIOSUD”: „Am venit la Cooperativa Euralis pentru un schimb de experienţă pe care mi l-am dorit. Sunt foarte bucuros că am ajuns aici, a fost o prezentare foarte interesantă. Sunt bucuros că administratorii Euralis au fost transparenţi în ceea ce priveşte modul de funcţionare al cooperativei, am vrut să aflu despre modul de formare a capitalului social, modul de distribuire şi de formare a rezultatului cooperativei. Cooperativa Euralis reprezintă un model de urmat pentru cooperativele din România. A fost un schimb de experienţă util şi interesant, pornind de la partea de cercetare, dezvoltare şi multiplicare seminţe. Este nevoie să ne diversificăm şi noi activităţile în cadrul cooperativelor noastre, să înţelegem importanţa colaborării pe partea de achiziţii de inputuri, vânzarea recoltei, să ne dezvoltăm activităţile de prelucrare, de adăugare de plusvaloare produselor noastre. Euralis ne-a prezentat reuşita lor, importanţa celor patru divizii, care sunt într-un echilibru perfect şi care aduc un aport important la obţinerea rezultatului cooperativei. Acest rezultat se transferă cooperatorilor (membrilor) şi astfel există o satisfacţie, o dezvoltare echilibrată, nişte paşi mici şi siguri, care îi ajută să facă faţă concurenţei de pe piaţă”.
Ionuţ LUNGOCI – Director Executiv Cooperativa „DOBROGEA SUD”: „Suntem bucuroşi să fim din nou prezenţi la sediul Euralis, de unde avem foarte multe de învăţat de la partenerul nostru. Modelul francez de cooperativă este oarecum similar cu cel românesc, dar nu în totalitate, doar ce am aflat că unele lucruri pe care noi încercăm să le construim prin legislaţie sunt anulate. Ceea ce am înţeles cu toţii este că trebuie să aducem valoare adăugată, nu doar să facem comerţ, iar seriozitatea este condiţia fără de care nu se poate dezvolta o cooperativă. Acest aspect important ne lipseşte în România, şi anume seriozitatea cooperatorilor (membrilor), care, din păcate, în sistemul nostru de asociere au un start pierdut din cauză că există preconcepţii legate de CAP-uri, dar cooperativele moderne nu sunt CAP-uri. Neîncrederea între membri este iarăşi un factor negativ. Suntem aici cu Uniunea de Ramură, din care facem parte, pentru a schimba mentalitatea şi pentru a construi un nou sistem cooperatist în România”.
Gabriel STANCIU – Preşedinte Cooperativa „BRAICOOP”: „Sunt bucuros să particip la acest schimb de experienţă în cadrul Cooperativei Euralis. Pot să spun că tragem concluzii benefice şi clare despre ceea ce este o cooperativă şi ce trebuie să facem noi pentru a constitui o cooperativă şi ce paşi trebuie urmaţi ca să ne dezvoltăm. Cooperativa Euralis are o experienţă de peste 80 de ani, ca orice cooperativă a avut un început izvorat din necesitatea fermierilor de a se uni şi de a nu mai fi vulnerabili pe piaţă, aceeaşi necesitate o avem şi noi. Concluzia la care am ajuns, ca o cooperativă să funcţioneze şi să creeze plusvaloare, trebuie să respecte câteva criterii foarte simple: transparenţă, comunicare, încredere şi multă bunăvoinţă din partea tuturor membrilor”.
Mihaela NICULET – Preşedinte Cooperativa “SEGARCEA”: “Coop Agricola Segarcea – cooperativa start-up, împreună cu alţi 22 de colegi membri UNCSV, a participat la acest schimb de experienţă cu dorinţa de a împrumuta din succesul unei cooperative cu o existenţă de 83 de ani. În Lescar, sud-vestul Franţei, fermierii francezi nu se tem de cuvântul cooperativă. Agricultorii au pus osul la dezvoltarea unei cooperative agricole cu o tradiţie de 83 de ani. Au început cu o asociere timidă în scopul valorificării producţiilor la un preţ mai bun, iar azi cifrele sunt impresionante.
Euralis înseamnă: posibilitatea de negociere a unui preţ mai bun al produselor; degrevarea producătorului de responsabilitatea vânzării; un branding şi un marketing mai bun al produselor; posibilitatea de negociere a unui preţ mai mic al inputurilor (costuri mai reduse); extinderea producţiei şi capitalizarea membrilor; accesul membrilor la informaţie, inovaţie, proiecte de colaborare. Deşi între noi şi cooperativele din statele occidentale sunt mulţi ani de decalaj din punct de vedere al experienţei, avem convingerea că în scurt timp vom recupera acest decalaj şi ne vom alinia statelor civilizate cu o agricultură perfomantă, viitorul fiind cooperativele!
Mulţumesc echipei Euralis Seminţe care a iniţiat şi organizat această vizită! Euralis Seminţe România – oameni de nădejde, tineri profesionişti, care au dovedit că orice decalaj poate fi depăşit!”

Articol furnizat de către Euralis Seminţe

PATRU DIVIZII DE ACTIVITATE ÎNTR-UN ECHILIBRU PERFECT
Grupul EURALIS numără în acest moment patru divizii de activitate: Divizia de Seminţe (producător de seminţe pentru cultura mare: porumb, floarea-soarelui, soia, rapiţă şi sorg), Divizia Agricolă (trading de cereale, creşterea de păsări, activitate viticolă etc.), Divizia Alimentară (lider mondial în producerea de foie gras, marca Rougie, producerea de delicatese din carne de raţă, catering de produse sofisticate etc.), Divizia de Investiţii şi Dezvoltare (care se ocupă de încheierea de parteneriate cu terte părţi, cum ar fi producerea de porumb dulce pentru mărcile Bonduelle sau Geant Vert).

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →