7 minute de citit

Un vis împlinit – ferma de selecţie Aberdeen Angus

„Când am preluat acum cinci ani de la ANZ registrul genealogic de rasă, ne-am angajat să creştem numărul de animale şi numărul de fermieri, dar şi să facem o selecţie riguroasă a rasei Angus, astfel încât să ajungem să avem reproducători obţinuţi în România. Iar acum, aici, la Fântânele, avem 18 tăuraşi care sunt consideraţi cei mai performanţi din România, rezultaţi din mame care au fătat de cel puţin trei ori pe teritoriul ţării noastre”, remarca în deschiderea evenimentului Marcel Olteanu, preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus România.
La rândul său, Daniel Buda a ţinut să evidenţieze importanţa dezvoltării sectorului de creştere a vacilor de carne din România. „Progresul genetic şi performanţa într-o fermă de creşterea vacilor sunt date de valoarea genetică a taurilor. De aceea vă îndemn să investiţi în genetică şi în tauri de calitate. Uniunea Europeană are nevoie de carne, pentru că astăzi importăm sute de mii de tone de carne din Argentina, Brazilia şi din alte ţări. Iar România poate să devină un furnizor important de carne de vită pentru piaţa europeană”, consideră europarlamentarul.

ferma de selecţie Aberdeen Angus

Am depăşit Germania
Investiţia în acest centru pentru testarea şi valorificarea taurilor de reproducţie din programul de ameliorare a costat peste 150.000 de euro, bani proveniţi din fondurile asociaţiei, dar şi din sponsorizări, aşa cum ne-a declarat Peter Tamas Nagy. „Am demonstrat că se poate, iar efortul a fost impresionant. Ne gândim deja la următoarea investiţie, care va fi într-un centru de achiziţie pentru vacile din rasa Aberdeen Angus, care să-i ajute pe fermieri să-şi vândă animalele la un preţ corect”, spunea fostul secretar de stat în MADR. Asociaţia Aberdeen Angus numără astăzi peste o mie de membri, care deţin în total un efectiv de aproape 80.000 de animale. „Datorită creşterii substanţiale din ultimii ani, am reuşit să depăşim Germania la numărul de bovine din rasa Aberdeen Angus. Avem animale în toate cele 41 de judeţe ale ţării”, constata Peter Tamas Nagy, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Aberdeen Angus. Prin programul Pro Economica, care se derulează în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, vor fi înfiinţate în curând peste 120 de exploataţii noi de creşterea vacilor din rasa Aberdeen Angus. Iar o parte vor avea genetică provenită din fermele româneşti.
Nagy deţine propria sa fermă de creşterea vacilor de carne la Acăţari, având un efectiv de aproximativ 700 de capete din rasele Black şi Red Angus.

Gata cu intermediarii!
După cum afirma Peter Tamas Nagy, ceea ce s-a realizat la Fântânele este o provocare pentru zootehnia românească, având în vedere că este prima fermă a unei asociaţii implicată în conducerea registrului genealogic. „Am promis la Cluj, când a avut loc Adunarea Generală, că vom face şi un centru de achiziţie de animale de producţie şi reproducţie. Urmează să identificăm din ce surse vom finanţa construcţia. Este vorba totuşi de o investiţie de peste jumătate de milion de euro. Va fi primul centru de achiziţie prin care asociaţia va prelua viţeii, iar vânzarea se va desfăşura într-un mod foarte transparent. Fiecare fermier va primi cota parte din vânzare, cu acel comision de gestionare care va reveni asociaţiei, fără intermediari şi fără samsari”, susţine fostul secretar de stat în MADR. Terenul a fost deja achiziţionat şi intabulat, fiind amplasat la 3 km distanţă de locaţia unde se află acum ferma de selecţie şi testare. „Poate pe viitor vom dezvolta şi un SRL sau un departament comercial care să se implice în această activitate, în care fermierul vinde animalele, acestea sunt apoi bonitate şi clasificate. Iar când se strâng, să zicem, 40 de capete, care înseamnă un tir, putem invita traderii mari să liciteze preţul de achiziţie. ~n final, fiecărui fermier îi va reveni cât i se cuvine, iar asociaţia va reţine doar 50 de bani sau un leu pe kilogram pentru gestionarea acestui centru”, a precizat Nagy.

Statul trăieşte de pe urma fermierilor
Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, aceasta este una dintre cele mai importante investiţii făcute în România în ultimii 30 de ani. Nu atât prin dimensiunea ei, cât mai ales prin rolul pe care îl joacă în consolidarea şi dezvoltarea sectorului zootehnic. „Ceva asemănător am văzut în Spania anul trecut, lângă Valencia, dar pe zona de vegetal, unde tot aşa asociaţiile de fermieri au înfiinţat un institut de cercetare. Şi mă gândeam atunci că ar trebui să preluăm acest model. Să nu aşteptăm până când va face statul ceva. Pentru că, până la urmă, fermierii trebuie să înţeleagă un lucru: ei sunt de fapt statul, iar statul trăieşte de pe urma lor. Este o condiţie esenţială pentru a dezvolta sectorul agricol în mod durabil. Avem bani europeni care vin în România în momentul de faţă, bani care trebuie să se regăsească în dezvoltarea acelor ferme, pe care trebuie să le găsim acolo unde sunt ele şi peste 50 de ani. Iar aceste ferme trebuie să poată să ne garanteze securitatea alimentară, pentru că în 2050, la nivel mondial, vom fi cu 30 la sută mai mulţi şi va creşte necesarul de hrană, iar pământul este acelaşi. România are un potenţial agricol foarte mare şi poate fi un furnizor important de produse agroalimentare la nivelul Uniunii Europene”, aprecia europarlamentarul Daniel Buda. Daniel Botănoiu a lăudat iniţiativa Asociaţiei Aberdeen Angus, spunând că este un exemplu care poate fi multiplicat.

Nagy Peter Tamas_b
Peter Tamas Nagy: „Toată lumea are loc în piaţă. Există un deficit de carne la nivel naţional, european şi mondial. Dar nu vom putea profita de asta decât dacă ne vom uni forţele”.

Daniel Botanoiu_b

Daniel Botănoiu (foto dr., alături de Peter Tamas Nag): „Discutam de minimis şi poate că este bine să ne amintim de el pentru achiziţionarea unor animale de calitate. Găsirea unor mecanisme pentru susţinerea unor ferme de elită este foarte importantă. Sunt lucruri pe care trebuie să le avem în vedere în viitor dacă vrem să nu mai exportăm porumb şi grâu pentru ca apoi să importăm carne”.

CEL MAI VALOROS TĂURAŞ DIN EUROPA
Prima generaţie de tăuraşi a intrat deja în centrul de testare, iar anul viitor ar trebui să asistăm la prima licitaţie de tauri care au parcurs această etapă de selecţie. Grajdul de la Fântânele are o capacitate de 50 de capete, dar pentru început a fost populat cu 18 tauri. Aici va exista însă un flux continuu, în sensul că taurii care termină testarea vor fi înlocuiţi cu tauri dintr-o nouă generaţie. De asemenea, în aceeaşi locaţie ar urma să funcţioneze de anul viitor şi un laborator de recoltare şi congelare a materialului seminal. „Sunt animale performante, cu părinţi pe linie genetică dintre cei mai tari tauri din lume”, ne-a explicat Peter Tamas Nagy. Ne-am convins de valoarea acestor animale în momentul vizitei. Printre primii „clienţi” care au populat acest stabiliment se numără şi un tăuraş în vârstă de 2 ani şi 7 luni, proprietate a fermierului Bogdan Vereş din Cluj, care fusese desemnat anul trecut campion european, dar şi vicecampion mondial la categoria tineret, într-o competiţie desfăşurată în Germania. Numele său este Donaumoos Edwin T659, iar la 25 octombrie 2019 avea o greutate de 794 kg. Acest taur provine dintr-o fermă cu genetică de top din Germania, având ascendenţă canadiană şi americană.

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →