Principalele revendicări anunțate: plata subvențiilor și pedepsirea celor responsabili de întârzierea banilor, reglementarea fiscalizării, legea etichetării produselor agroalimentare, vânzarea terenurilor agricole către străini, legea vânătorii, legea 321 – produse românești în supermarket-uri, și, ceva nou, crearea de instituții de informare și îndrumare în număr egal cu cele 67 de instituții de control și amendă.
Înțeleg că liderul LAPAR este preocupat de vânzarea pământului către străini, de subvenții, dar de legea supermarket-urilor (legea 321)? Ce vând membrii LAPAR în supermarket-uri? Seara după protest, invitat la o televiziune centrală, la o oră de maximă audiență, Baciu a vorbit aproape 10 minute despre cum ne invadează produsele străine de proastă calitate marile magazine!
Nemulțumirile și revolta declarate de liderul LAPAR înainte de protest s-au transformat pe scena din fața Parlamentului în laude la superlativ la adresa ministrului Achim Irimescu și a deputaților din Comisia de Agricultură. În loc de „din cauza lor stăm pe loc”, la microfon a răsunat „avem cel mai bun ministru al Agriculturii, numai Traian Decebal Remeș a mai fost atât de preocupat de fermieri” și „avem cea mai bună Comisie pentru Agricultură”.
De la politicieni, nimic nou. Ministrul Agriculturii le-a promis totuși fermierilor că le dă toți banii până la finalul lunii iunie. Și dacă nu le dă, ce o să-i facă? Încă un miting de susținere, în care o să spună că e cel mai bun ministru?
După plecarea lui Irimescu, au urcat pe scenă parlamentarii din Comisia pentru Agricultură: Nini Săpunaru, Petre Daea, George Scarlat și Ioan Munteanu. După introducerea laudativă făcută de șeful LAPAR, Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, le-a spus fermierilor cum vor ei, deputații din Comisia de Agricultură, să scutească de impozit cooperativele nou înființate. Domnule Săpunaru, asta prevede de la bun început proiectul ăla de lege care stă la Comisia de Agricultură numa’ de vreo doi ani! Halal voință!
„Nu suntem dușmani! Toate lucrările s-au făcut împreună cu fermierii și, în ultimele șase luni, n-a ieșit nimic din Comisia de Agricultură fără să ne consultăm cu dumneavoastră”, a mai spus Nini Săpunaru. Domnule Săpunaru, din Comisia de Agricultură n-a ieșit NIMIC, cu sau fără consultare! Cât despre dușmani, să știți că n-am văzut pic de dușmănie acolo, pe scenă, unde „liderii” fermierilor păreau mai degrabă că sărbătoresc împreună cu politicienii, nu că protestează.
Când nu s-a aflat pe scenă alături de Baciu și de politicieni, Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis, s-a plimbat cu o tavă cu bucăți de brânză printre protestatari, a servit jandarmii, jurnaliștii, fermierii. Pe scenă, Nechifor i-a cerut lui Nini Săpunaru să promită că rezolvă legea vânătorii înainte de vacanța parlamentară, care începe la 1 iulie.
Rezolvați ceva?
Pe o bancă mai departe de scenă, trei crescători de ovine, cu câte o bere în mână. „De ce sunteți aici?” „Păi, să umble acolo, la buget, să bage banii.” „Rezolvați ceva?” „Nu știu, că toate merg prost.” „De ministru ce ziceți?” „E tânăr și frumos. E bun ministrul pentru ei, nu pentru noi. Mai băteam noi drumul până aici, dacă era bun?!”, spune unul dintre cei trei. Se și prezintă: fermierul Roman Coman, cu 1.000 de oi, dar moare de foame cu tot cu ele.
PS: În luna mai, când se vorbea de plecarea lui Irimescu din Guvern, iar în Parlament se anunța moțiunea de cenzură împotriva ministrului Agriculturii, Baciu amenința că fermierii vor veni la București să îl susțină pe Irimescu. Ăsta a fost, oare, mitingul de susținere promis atunci?
FERMIERII LA COTROCENI: ROMÂNIA, TREZEȘTE-TE!
Pe 31 mai 2016, fanfara fermierilor din Covasna i-a cântat președintelui României, Klaus Iohannis, marșuri funebre și melodii populare de joc. Când tăcea fanfara, din boxele instalate într-o mașină se auzea „imnul” social al BUG Mafia „România, trezește-te!”.
Pe trotuarul de la Palatul Cotroceni, unde 200 de fermieri membri ai Agrostar au protestat alături de sindicaliști din Blocul Național Sindical, au fost vărsați și vreo trei litri de lapte. „Înțelegerea cu Ministerul Agriculturii a fost ca plata impozitelor la Fisc, primării să se facă după primirea subvenției. Acest lucru nu s-a întâmplat! Ba mai mult, sunt fermieri care au fost nevoiți să ia credite de la bănci în baza adeverințelor date de APIA și acum băncile îi încalecă!”, ne-a spus Horea Moruțan, vicepreședintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.
Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 – 30 iunie 2016