2 minute de citit

Un nou ingredient activ interzis fermierilor!

un nou produs interzis Un nou ingredient activ interzis fermierilor!

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască aprobarea ingredientului activ pesticid dimoxistrobin. Decizia se bazează pe preocupările cu privire la potenţialul metaboliţilor toxici ai dimoxistrobinei de a contamina apele subterane.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei prevede că autorizaţia pentru produsele pesticide care conţin dimoxistrobin trebuie retrasă de statele membre ale Uniunii Europene până la 31 ianuarie 2024. În plus, orice perioadă de graţie acordată de statele membre pentru utilizarea stocurilor existente ar trebui să expire până la 31 iulie 2024. După această dată, produsele pe bază de dimoxistrobină nu mai pot fi utilizate în spaţiul comunitar.

Nereînnoirea se bazează pe o evaluare a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a identificat un risc ridicat de contaminare a apelor subterane cu metaboliţi toxici de dimoxistrobin în toate condiţiile geoclimatice. Comisia a concluzionat astfel că dimoxistrobinul nu mai îndeplineşte criteriile de aprobare conform reglementărilor UE privind pesticidele.

Dimoxistrobinul este un fungicid utilizat în principal în tratamentul cerealelor, a viţei-de-vie şi la cultura cartofului. Decizia autorităţilor europene de a nu reînnoi autorizaţia de utilizare a acestei substanţe va obliga fermierii să caute strategii alternative de combatere sau de a apela la produse de înlocuire în sezoanele de vegetaţie viitoare.

Producătorii de pesticide pot depune o cerere de reaprobare a dimoxistrobinei în viitor. Cu toate acestea, ar trebui să furnizeze dovezi că riscurile identificate de EFSA au fost abordate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →