„Nu se pot face afaceri fără bani”
Iacob Boca are 47 ani şi locuieşte în Şăulia, judeţul Mureş. Este de
profesie tehnician veterinar, iar în prezent urmează cursurile
Facultăţii de Zootehnie din Cluj-Napoca.
În tinereţe a practicat judo de performanţă. A fost campion naţional şi
a făcut parte din lotul României. Şi-a format astfel temperamental de
învingător, de om care nu se dă înapoi din faţa greutăţilor vieţii.
Pasiunea pentru animale a vut-o de mic copil, ca majoritatea celor crescuţi la ţară. Imediat după revoluţie a decis că e timpul să muncească pentru el şi a devenit crescător de vaci cu lapte.
“Am început cu 20 e vaci şi un tractor. Pe atunci, toţi îşi cumpărau maşini, eu mi-am luat tractor. Am parcurs toate etapele, pas cu pas, spre calitate, pentru că acesta este targetul meu. Am luat şi credite, pentru că, după părerea mea, nu se pot face afaceri fără bani. Dumnezeu mi-a ajutat, am muncit mult, dar acum sunt mulţumit de rezultate„, spune Boca. Şi chiar are de ce să fie mulţumit.
A ajuns în prezent la un efectiv de peste 200 de capete, iar întreaga producţie de lapte merge spre Danone. A reuşit să încheie un contract cu procesatorul, deoarece calitatea lapteului este un atu important al lui Boca.
Există rentabilitate în creşterea vacilor
Iacob a realizat anul acesta că afacerea cu vaci poate fi rentabilă. După patru ani în care, spune el, a mers cam la limita dintre pierdere şi profit, anul acesta a fost mulţumit de ciferele contabile. Totul a decurs conform planului şi sunt semne şi mai bune pentru viitor.
Subvenţia pe calitatea laptelui este cea care dă rentabilitatea, după părerea sa. De asemenea, crescătorul nostru este unul dintre puţinii fermieri cu care am vorbit în ultima vreme şi care nu se plâng de piaţa cărnii de vită.
Boca îşi vinde taurii la un abator din judeţ, care s-a dovedit un partener serios.
Dar la toate aceste rezultate se ajunge cu multă muncă şi cu multă informare. Selecţia pe care o face el în rândul viţelelor este foarte riguroasă. Păstrează doar exemplarele cu calităţi deosebite.
Rasele pe care le creşte în fermă sunt Bălţată Românească, Bălţată Germană, Brună Austriacă şi Holstein.
Vacile sunt la păşunat în timpul zilei, iar seara sunt aduse la grajd.
Păşunea se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare, spaţiu suficient pentru întreg efectivul. Baza furajeră constă în siloz de porumb şi lucernă, pe care Iacob Boca le asigură din cele 106 hectare de teren lucrate şi este completată de borhot de bere, tarâţe, premixuri şi melasă.
De la asociaţie, la federaţie
De patru ani, Boca este şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Mureş. Asociaţia numără 9.500 de membri şi un efectiv total de 28 de mii de capete. Structura este una piramidală, asociaţia având 72 de filiale în 60 de localităţi.
De asemenea, în cadrul asociaţiei funcţionează şi un SRL.
Scopul principal al lui Iacob Boca, de când se află la cârma asociaţiei, a fosta acela de a instrui crescătorul să se orienteze spre calitate. A organizat cursuri speciale în acest sens, vizite la ferme din occident şi a încercat să schimbe mentalitatea membrilor asociaţiei.
De asemenea, se doreşte ca, tot prin intermediul asociaţiei, să se facă achiziţii de utilaje, furaje, soluţii necesare igienei, erbicide, insecticide şi absolut tot ceea ce este necesar unui crescător.
Astfel, asociaţia ar putea primi un discount considerabil, având în vedere cantitatea pe care o cumpără şi orice membru ar putea benefica de preţuri de achiziţie mult reduse.
Adaosul asociaţiei va fi doar cât să se acopere cheltuielile de transport.
O altă prioritate este aceea de a stabili un fel de bursă a laptelui, astfel încât orice membru să ştie că, dacă produce lapte de calitate, are unde să vândă şi are un preţ egal cu al celorlalţi producători.
Un alt demers pe care l-a întreprins Boca a fost în urmă cu jumătate de an, când a participat la înfiinţarea Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Taurine.
Federaţia are rolul de a reprezenta interesele crescătorului şi de a negocia de pe poziţii de forţă, atât cu procesatorii de lapte şi de carne, cât şi cu autorităţile statului.
Preşedintele asociaţiei mureşene a înţeles necesitatea acestor forme de organizare şi nu a precupeţit nici un efort pentru a le pune pe picioare.
Acum vor veni şi rezultatele şi cu siguranţă vor fi pozitive, deoarece totul a fost organizat în etape şi cu multă rigurozitate.
Articol publicat în revista Ferma nr. 09 (53) – octombrie 2007.