Un fermier american şi-a propus să creeze OAIA GIGANT! - Revista Ferma
3 minute de citit

Un fermier american şi-a propus să creeze OAIA GIGANT!

oaie clonata Un fermier american şi-a propus să creeze OAIA GIGANT!
Credit foto: Boing Boing/DALL-E

O ştire a făcut înconjurul lumii zilele acestea, după ce în Statele Unite a fost descoperit un grup infracţional care avea ca scop crearea unor oi gigant pentru domeniile de vânătoare private.

Arthur „Jack” Schubarth, în vârstă de 80 de ani, din Vaughn, statul Montana, va fi judecat pentru infracţiuni împotriva animalelor sălbatice, după ce s-a descoperit că acesta plănuia, alături de câţiva complici, crearea unei specii hibride de oi gigant obţinute prin importul ilegal de părţi de animale din Asia Centrală şi tehnici de clonare.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului American de Justiţie, Arthur Schubarth deţine şi operează o fermă de „animale alternative”, care includ hibrizi de oi de munte, capre de munte şi alte mamifere mari care sunt adesea folosite pentru vânătoarea de trofee de către oamenii bogaţi.

Un complice al acestuia a adus ilegal din Kârgâzstan în SUA ţesut biologic de la o oaie din rasa Marco Polo, considerată a fi cea mai mare oaie din lume. Ulterior, Schubart a trimis părţi din acest ţesut unui laborator care a creat 165 de embrioni clonaţi. „Schubarth a implantat apoi embrionii de oaie în ferma sa, rezultând un singur mascul, Marco Polo argali, pur genetic, pe care l-a numit ‘Montana Mountain King’ sau MMK”, au precizat autorităţile federale.

Trafic cu material seminal

Schubart a trimis 15 oi inseminate artificial în Minnesota în 2018 şi a vândut 37 de paiete cu material seminal recoltat de la Montana Mountain King unui client din statul Texas. În plus, s-a oferit să vândă un descendent al MMK, pe care l-a numit Montana Black Magic, unui alt client din Texas, pentru suma de 10.000 de dolari.

Arthur Schubart a conspirat cu cel puţin alte cinci persoane care nu sunt menţionate în rechizitoriu şi riscă acum până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

Cât de mare este oaia Marco Polo?

Un mascul Marco Polo, o subspecie a rasei Argali, poate cântări peste 130 de kilograme şi atinge o înălţime de 113 cm la greabăn, iar coarnele sale spiralate au o deschidere de până la 140 cm! Cel mai lung corn individual înregistrat vreodată măsura 1,9 m şi cântărea 27 kg. Aceste oi sunt însă pe cale de dispariţie, fiind protejate atât de tratatele internaţionale, cât şi de legislaţia SUA. Statul Montana interzice, de asemenea, importul acestor oi străine sau părţi ale acestora, într-un efort de a proteja oile americane locale de boli.

Majoritatea oilor Marco Polo trăiesc în regiunea Munţilor Pamir, adiacentă graniţelor Afganistanului, Pakistanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului şi Chinei, la o altitudine ce variază între 3.700 şi 4.800 metri deasupra nivelului mării.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →